Mydła, pasty i żele do mycia twarzy

Alterra Mizellen Waschgel Bio-Alge Żel micelarny do mycia twarzy `Bio algi`

KardiaM
    2 stycznia 2025 o 11:48
    Nieźle myje, ale wydajność i zapach zaniżają ocenę
    Cenię sobie kosmetyki Firmy Alterra, więc zdecydowałam się na wypróbowanie tego żelu. Opakowanie to tubka z solidnym zamknięciem "na klik". Osobiście preferuję takie z pompką, bo umożliwiają bardziej higieniczną i precyzyjną aplikację. Konsystencja jest niestety dość wodnista, przez co nie jest to produkt wydajny. Żel jest przezroczysty i w moim odczuciu ma dość ostry zapach. Nie jest on nieprzyjemny, przypomina zioła, ale jest mocny. Nałożony na skórę troszkę się pieni i nieźle myje (a raczej odświeża). Nie spowodował u mnie podrażnień, szczypania i uczulenia. Pomimo sympatii do produktów tej Firmy, nie kupię ponownie tego konkretnego żelu.
  • 26 października 2024 o 14:07
    Porażka
    Żel micelarny nie spełnia swojej podstawowej funkcji. Po umyciu twarzy tym produktem nie jest ona ani trochę oczyszczona czy odświeżona. Makijażu nie zmywa w ogóle. Nawet po dwóch/ trzech razach. Nie widzę sensu korzystania z czegoś co nic nie robi. Opakowanie to poręczna i wygodna tubka. Łatwo można dozować z niej tyle produktu ile się chce. Grafika opakowania jest prosta, a zapach żelu delikatny i przyjemny.
    pockett
    6 września 2024 o 22:24
    Zdecydowanie nie
    Z perspektywy czasu i tego, z jaką trudnością przyszło mi zużyć produkt do końca ( niestety, chyba na swoje nieszczęście, bo nie toleruję marnowania) , zakup tego żelu uważam za bardzo nietrafiony. Kierując się bowiem jego roślinną recepturą oraz tym, że opakowanie w przeważającej części pochodzi z recyklingu, na co ostatnio zwracam dość szczególną uwagę, liczyłam, na chociażby poprawne efekty działania. Niestety rozczarowałam się. Dozowanie bezbarwnego, zawartego w tubie żelu, ze względu na jego dość rzadką konsystencję, jest dość trudne, bo ten czasami podczas naciśnięcia opakowania "rozbryzguje się" w o wiele większej, w stosunku do pożądanej ilości. Zapach taki niby ziołowy i dość intensywny, ale jeszcze do zniesienia. Żel stosowałam, jako dopełnienie wieczornego demakijażu zaraz po użyciu płynu miceralnego, celem dokładniejszego pozbycia się wszelkich resztek kosmetyków i tutaj wypadał słabo, bo umyciu nim skóry twarzy , połączonego z jej masażem, ciągle miałam wrażenie, że ta nadal nie jest odpowiednio oczyszczona. Ponadto powodował nieprzyjemne uczucie ściągnięcia, które ustępowało dopiero po nałożeniu kremu na noc. Tak więc niestety, nigdy więcej nie sięgnę po ten produkt, bo najwidoczniej nie jest mi pisany...
    Zalety:
    • niska cena
    • opakowanie z recyklingu
    Wady:
    • zbyt rzadka konsystencja
    • słabe oczyszczanie
    AnnZ13
    11 lipca 2024 o 10:49
    Proszę Państwa, to jest DRAMAT
    Często zwracam uwagę na skład produktów, których używam, więc z chęcią próbuje kosmetyków, które w tym aspekcie pozytywnie się wyróżniają. Lubię zapach alg i promocyjne ceny, więc skusiłam się na ten żel podczas jednej z wizyt w Rossmanie. Gdybym mogła cofnąć czas to poszłabym w drugą stronę, zamiast pakować ten produkt do koszyka. Opakowanie smukłe, zielone akcenty na białej tubce, grafika przywodzi na myśl orzeźwienie. Konsystencja żelu wodnista, przez co jest średnio wydajny. Ocena: 3/5 Zapach... No cóż... Trochę czuć przyjemny zapach alg. Ale pierwsze skrzypce gra niestety spirytus, tak intensywny, że aż zbiera na wymioty. Cała magia orzeźwienia przepada, za to można się poczuć tak, jakby myło się twarz gorzałą. Mi to nie odpowiada. Ocena: 1/5 Działanie to kolejny dramat. Właśnie przez alkohol, na drugim miejscu w składzie, ten żel jest bardzo mocny. Nie mam skóry wrażliwej, a mimo tego, po kilku myciach spowodował podrażnienia, w konsekwencji czego miałam mnóstwo wyprysków. Przywracanie twarzy do lepszego stanu zajęło mi dużo czasu. Ocena: 1/5 Skład całościowo jest bardzo dobry. Mogę się przyczepić jedynie do alkoholu na drugim miejscu oraz alergenów. Ocena: 4/5 Ten żel powinno omijać się szerokim łukiem. Spirytusowy zapach jest ciężki do wytrzymania. Mimo, że całościowo skład wypada dobrze, to jednak finalne działanie produktu jest uzależnione od ilości alkoholu, który został w niego wpakowany. No i niestety tutaj jest go o wiele za dużo, co może prowadzić do podrażnień skóry. Uważam, że to gra nie warta świeczki.
    Zalety:
    • całościowo dobry skład
    • produkt wegański
    • produkt neutralny klimatycznie
    Wady:
    • intensywny zapach spirytusu
    • może powodować podrażnienia i wypryski
    • agresywne działanie
  • 18 czerwca 2024 o 9:09
    Nie tego się spodziewałam i się zawiodłam
    Kosmetyki tej marki mają zazwyczaj dobre opinie, dlatego byłam bardzo ciekawa tego żelu do mycia twarzy. Opakowanie jest dość minimalistyczne, to tuba z zielonym zamknięciem. Informacje na opakowaniu są dość przejrzyste i wyczerpujące. Jednak pierwsze, co mnie bardzo nieprzyjemnie zaskoczyło, to mocny zapach alkoholu, który unosi się podczas nakładania żelu na twarz. Konsystencja też pozostawia wiele do życzenia, jest jak rzadka galaretka, która lubi uciekać z dłoni. Efekt domycia twarzy również nie jest dla mnie wystarczający, dlatego ten żel więcej u mnie nie zagości. Niestety, tym razem trafił mi się totalny bubel.