Nie wiem, co mnie pokusiło do kupienia tego żelu, miałam chyba jakąś pomroczność (co mi się czasami niestety zdarza), bo ten żel kompletnie nie nadaje się do mojej twarzy i nie wpasowuje się w moją pozostałą pielęgnację. Owszem, wyczytałam, że jest mikrozłuszczający, ale już nie doczytałam, że ma ścierające drobinki, myślałam bowiem, że on jest na bazie kwasów. Przy mojej cerze, która jest niestety trądzikowa (ale staram się ją kontrolować) taki żel z drobinkami nie jest wskazany, ponieważ używam silnych retinoidów i kwasów, także niepotrzebne mi dodatkowe manualne złuszczanie. Myślałam, że on ma kwasy, więc zamieniłabym go z produktem kwasowym do mycia, który zużyłam, no ale niestety nie, granulki w produkcie to nie jest coś dla mnie, chociaż przyznaję, poużywałam go trochę, więc jakiś obraz mam.
Opakowanie jest przyjemne dla oka i można wszystko wycisnąć do konca, szkoda tylko, że otwarcie go jest strasznie problematyczne i za każdym razem męczyłam się z tą klapką, żeby ją w ogole otworzyć.
Żel jest przezroczysty i zatopione są w nim niebieskie kuleczki, czyli nasze drobinki ścierające. Zapach jest bardzo świeży, taki, że w upalny letni dzień fajnie się czymś takim umyć.
Jak wspomniałam z ciekawości użyłam go kilkukrotnie do twarzy, produkt dobrze się pieni i nie jest mocno ostry, ale jak dla mnie jest po prostu za mocny. Miałam wrażenie piszczacej skóry i mega czystej, ale też wrażenie przesuszenia i ściągnięcia. Jednak jak wspomniałam jestem na retinoidach i kwasach cały rok, więc po prostu myślałam że to jest produkt kwasowy (mikrozłuszczający), a nie że jest złuszczaniem za pomocą peelingujących drobinek. Może do cery, która nie ma problemu on by się nadał, natomiast u mnie po prostu nie wpasował się w całą resztę pielęgnacji i jest dla mnie najzwyczajniej w świecie kosmetykiem zbędnym. Ostatecznie po kilkunastu użyciach do twarzy zużyłam go jako żel do mycia ciała i tutaj spisał się całkiem nieźle, bo dobrze myje, drobinki trą skórę, co też jest przyjemne, zapach jest świeży, czyli też fajnie.
Do ciała jak najbardziej na tak, ale jednak cena trochę przesadna, żeby kupować go tylko do używania do ciała.