Ostatnio pokochałam produkty, które w składzie mają aloes. Nie tylko są idealne dla mojej wrażliwej skóry, ale również świetnie łagodzą stany zapalne cery naczynkowej. Żel do mycia twarzy od marki Aloesove to perełka i żałuje, że nie poznałam go wcześniej.
Kosmetyk zakupiłam przez internet, dlatego mocno zdziwiłam się jak opakowanie produktu okazało się szklane. W dobie plastikowych butelek, marka Aloesove postawiła na bardzo ekologiczny produkt i jestem im za to wdzięczna. Nie tylko za dbałość o środowisko, ale według mnie szklane opakowanie podnosi poziom kosmetyku, no i pięknie prezentuje się na łazienkowej półce. Kolejnym plusem jest aplikator. To pompka dzięki której mogę odmierzyć idealną ilość potrzebną do mycia twarzy przy tym nie marnując produktu.
Konsystencja żelu jest średnio gęsta i lepka, ale dobrze rozsmarowuje się na skórze i łatwo zmywa. Nie wiem dlaczego produkt mało się pieni. Próbowałam używać go manualnie, jak i w kontakcie ze szczoteczką, jednak za każdym razem piany były śladowe ilości. Szkoda, gdyż lubię ten efekt. Za to nos ma radość nie do opisania. Żel pięknie pachnie . To słodko - świeża nuta zapachowa, która jest bardzo subtelna. lekka i idealna do codziennego użytku. Na pewno znajdzie wielu wielbicieli.
Według producenta, żel do twarzy ma za zadanie nie tylko delikatnie lecz skutecznie oczyścić z zanieczyszczeń skórę, ale również nawilżyć ją, działać przeciwstarzeniowo oraz wyrównać koloryt. Skład produktu jest bardzo obiecujący i faktycznie może nadawać się do każdego typu skóry. Moja cera nie jest łatwa w utrzymaniu, ponieważ przez jej wrażliwość oraz popękane naczynka, różnie reaguje na produkty pielęgnacyjne. W przypadku żelu od Aloesove nie było takich problemów. Kosmetyk zapewnia doskonałe oczyszczenie skóry, nie tylko z zanieczyszczeń ale również resztek makijażu, przy tym nie wysuszając jej. Cieszę się, bo nie wystąpiły też żadne problemy typu pieczenie, ściągnięcie lub zaczerwienienie naskórka, a tego ostatniego bałam się najbardziej. Na pewno produkt trochę nawilża skórę, ale działania przeciwstarzeniowego lub poprawiającego kolor nie zauważyłam, co jednak nie miało dla mnie wpływu na ogólną ocenę produktu.
Wydajność produktu jest według mnie średnia. Może to brak piany, ale zamiast jednej pompki musiałam używać dwóch, aby mieć pewność że moja twarz została poprawnie umyta.
Musze jeszcze ponarzekać na dostępność kosmetyku. Ani w Rossmanie czy Hebe nie mogłam dostać tego produktu. W Naturze były już inne wersje, a w supermarketach to już w ogóle o takim żelu nie słyszeli. Dlatego, aby mieć przyjemność z zakupów, to polecam go kupić przez internet.
Podsumowując:
Uważam, że jeśli ktoś potrzebuje kosmetyku do mycia twarzy, ale boi się, że będzie on za mocny dla skóry, to powinien sięgnąć po ten żel. To łagodny specyfik, który pozostawia twarz idealnie przygotowaną na dalsze kroki pielęgnacyjne.
Zalety:
- opakowanie
- zapach
- łagodnie, ale skutecznie oczyszcza
- świetny dla cer wrażliwych, zwłaszcza naczynkowych
- nie wysusza oraz nie pozostawia efektu ściągniętej skóry
- ma przyjemny skład
- nie podrażnia skóry
Wady:
- problemy ze stacjonarną dostępnością produktu
- słabo się pieni
- średnia wydajność