Peelingi kawowe stosuję od lat, miałam już wiele różnych wersji zapachowych, naturalnych od różnych marek. Mam sentyment do tego typu produktów, więc kiedy tylko zobaczyłam w końcu w swojej Biedrze ten peeling wiedziałam, że muszę go wziąć. Jest to jak najbardziej udany zakup! Peeling ma ładny zapach, bardzo dobry skład, a przede wszystkim spełnia swoją funkcję – świetnie wygładza, złuszcza a dodatkowo dzięki zawartości olei nawilża skórę.
Opakowanie
Peeling otrzymujemy w zgrabnym słoiczku wykonanym z przezroczystego plastiku. Jest to o wiele bardziej praktyczne opakowanie niż saszetki papierowe, w których zwykle znajdują się peelingi kawowe. Wreszcie nie muszę się martwić czy i kiedy saszetka mi przemoknie, a zawsze miałam z tym problem, bo kosmetyku jednak używamy pod prysznicem gdzie o zamoczenie saszetki nie jest trudno. Podczas użytkowania i otwierania mokrymi rękami plastikowe opakowanie nieco się moczy – to ogromny plus. Na opakowaniu umieszczono najważniejsze informacje na temat kosmetyku oraz składników aktywnych.
Peeling
Peeling ma bardzo prosty skład: to mnóstwo drobinek kawy wraz z dodatkiem różnego rodzaju maseł i olei. Formuła jest w pełni wegańska. W składzie znajdziemy: olej ze słodkich migdałów, olej arganowy, olej makadamia, olej lniany, olej z awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej słonecznikowy. Mieszanka z kokosem pachnie niczym kawa z dodatkiem mleczka kokosowego, wręcz obłędnie. Z peelingiem jest trochę zachodu, jak z każdym peelingiem kawowym trzeba się pomęczyć i niestety brudzi on wszystko dookoła, więc po peelingu trzeba się szykować na sprzątanie łazienki, ale od razu zaznaczę, że dla efektów warto. Peeling jest suchy, jest to kawa wraz z dodatkami olei, a nakładany na mokre ciało lubi spadać. Mój sposób na ograniczenie marnowanie kosmetyku to dodanie odrobiny wody do suchej mieszanki, wtedy łatwiej się ją nakłada i trzyma się ona lepiej skóry. Drobinki kawy podczas masażu usuwają martwy naskórek i świetnie wygładzają skórę, uwielbiam to uczucie tym bardziej, że oleje dodatkowo pielęgnują skórę i pozostawiają ją przyjemnie miękką, delikatną i wygładzoną. Warto po wykonaniu masażu i peelingu zostawić jeszcze mieszankę na kilka minut na skórze, aby oleje mogły zadziałać. Peeling jest dość wydajny, opakowanie zużywałam niecałe 3 tygodnie, ale używałam go 2-3 razy w tygodniu, więc wydajność jest w porządku. Ostatnimi czays stosuję samoopalacze a wykonanie peelingu przed zastosowaniem tego typu produktów to obowiązek, więc zużyłam go szybciej niż inne peelingi. Pojemność to aż 200g, a więc dwa razy tyle co w przypadku peelingów innych marek. Na plus wspaniały, naturalny skład i świetny zapach rozpieszczający zmysły.
Plusy
+ piękne i praktyczne opakowanie
+ ładny zapach
+ przyjemny skład
+ świetnie peelinguje i nawilża jednocześnie
+ jest wydajny
Minusy
- brudzi wszystko dookoła