Do mycia cery – dojrzałej 45+, wrażliwej, mieszanej z niedoskonałościami używam zwykłego mydła, co kilka dni żelu peelingującego, i choć jako miłośniczka kosmetyków o myjących pudrach do twarzy słyszałam, to głównie ze względów finansowych nie pozwalam sobie na aż takie frymuśności, inwestując raczej w kremy do twarzy i ciała oraz perfumy.
Opiniowany puder do twarzy znanej mi, najlepszej Marki włoskich kosmetyków naturalnych, otrzymałam w prezencie, i nie tylko dlatego, że nie pozwalam sobie na aż takie zbytki, z miejsca rozpłynęłam się w zachwycie. Najpierw nad eleganckim biało-złotym kartonikiem, następnie nad elegancką ciemnozłotą cylindryczną puszeczką - typową dla pudrów pielęgnacyjnych, a zachwyt jeszcze się wzmógł, kiedy kosmetyku zaczęłam używać. To naprawdę leciutki, bardzo wydajny puder, którego odrobinę miesza się na dłoni z kilkoma kroplami wody, i powstałą pianką, ślicznie pachnącą "złocistymi" perfumami, przyjemnie, delikatnie, i bardzo skutecznie myje twarz.
Specyfik radzi sobie nie tylko z makijażem, ale i z oczyszczaniem porów – dokładnym, choć łagodnym, dzięki czemu utrzymuję swoją mieszaną, wrażliwą cerę w świetnej kondycji, i przypuszczam, że wspaniale pielęgnowałby także cerę suchą.
W aż 99% (!) naturalny skład pudru, w tym witamina C, 24-karatowe złoto, wyciąg z kawioru limonki, liście limonki, gałązki i liście cytryny, oraz skrobia kukurydziana, fantastycznie nie tylko oczyszcza, ale i pielęgnuje cerę, łagodząc ją, wygładzając, ujednolicając i rozświetlając.
Serdecznie polecam ten oczyszczający puder; jest nie tylko luksusowy i rozkoszny w stosowaniu, ale i perfekcyjnie pielęgnuje cerę, i o ile pozwolą mi finanse chętnie do niego wrócę.
Zalety:
- efekt – cera odczuwalnie czysta, delikatna, gładka, promienna, bez niedoskonałości;
- naturalny w 99% skład - witamina C, 24-karatowe złoto, wyciąg z kawioru limonki, liście limonki, gałązki i liście cytryny, oraz skrobia kukurydziana;
- konsystencja – luksusowego, lekkiego pudru tworzącego z odrobiną wody delikatną, treścią piankę;
- wydajność – wspaniała – pudru w niedużym cylinderku jest 35 g, ale myślę, że to równowartość sporej butli żelu do mycia cery;
- zapach – luksusowy, piękny, subtelny – oryginalnych "złocistych" świeżo-orientalno-waniliowych perfum z białymi kwiatami;
- opakowanie – eleganckie i luksusowe - biało-złoty kartonik, dyskretna ciemnozłota cylindryczna puszka – o formie typowej dla pudrów do ciała;
- nie zawiera silikonów, parabenów, siarczanowych środków powierzchniowo czynnych i wazeliny;
- puder należy do serii kosmetyków do oczyszczania i pielęgnacji cery L'Erbolario Vitamina C & Oro 24K
Wady:
- cena – wysoka - ok. 135 zł za 35 g, ale puder, tak jak wszystkie kosmetyki L'Erbolario jest jej wart, i warto na niego oszczędzać, lub szukać okazji