Pasty do zębów

Elmex Profesjonalna ochrona szkliwa, Pasta do zębów przeciw erozji szkliwa

Elmex Pasta do zębów Profesjonalna Ochrona Szkliwa 75 ml
Mediaexpert.pl
Gaba International ELMEX Dental Enamel Protection Professional 75ml Pasta do zębów
ELECTRO.PL
Elmex Profesjonalna Ochrona Szkliwa

Staria
    21 listopada 2021 o 16:15
    Pasta chroniąca szkliwo
    Pasty używa mąż z polecenia dentysty. Jego problemem były kruszące się zęby. Wiadomo, że pasta nie rozwiąże całkowicie problemu, natomiast jeśli przyczyni się chociaż trochę do jego zniwelowania, to będzie już coś. Tym bardziej, że producent obiecuje wzmocnienie i uszczelnienie szkliwa potwierdzone klinicznie. Mąż nie wie co sądzić o tej paście, podstawowe zadanie spełnia, co do ochrony szkliwa potrzebuje chyba więcej dowodów. Finalnie ma zamiar nadal używać pasty, jednakże naprzemiennie z innymi.
    Zalety:
    • dobrze i dokładnie czyści zęby
    • smak nie jest jakiś mocno miętowy, taki bardziej z cyklu tych dentystycznych, w efekcie daje uczucie oczyszczenia
    • do tej pory mąż zużył 3 tubki i w tym czasie nic mu się nie ukruszyło
    • zawiera fluor (1400 ppm jonów) czyli pomaga chronić przed próchnicą
    Wady:
    • dostępność- ciężko znaleźć tą wersję stacjonarnie, raz znalazłam w Hebe, częściej zamawiam przez internet
  • 7 lutego 2021 o 19:49
    Specyficzna ;)
    Od dawna korzystam z past Elmex, gdyż polecił mi je dentysta. Z reguły z wersji pomarańczowej, czasem zielonej. Postanowiłam wypróbować również fioletową opcję, gdyż podejrzewałam u siebie pewne problemy ze szkliwem. Zużyłam jedno opakowanie i faktycznie sytuacja uległa poprawie. Pasta dobrze dba o szkliwo, spełnia więc swoje zadanie. Jednak w przeciwieństwie do pozostałych Elmexów nie zostanie moim ulubieńcem. Ma bowiem pewne wady, które zniechęcają nieco do korzystania z niej. Pierwsza z nich to smak pasty. Nie jest on zbyt miętowy, ani przyjemny. Jest po prostu specyficzny. Wolę jednak pasty, które pozostawiają uczucie świeżości. Druga cecha, która mi nie przypadła do gustu, to zostawianie na zębach delikatnego osadu. Moim zdaniem przyjemniej jest jednak czuć gładką powierzchnię na zębach. Pewną wadą dla niektórych może być też cena. Jest to chyba najdroższa pasta Elmexu. Podsumowując, warto wypróbować jeśli masz problemy ze szkliwem. Pasta ma jednak swoje wady.
    Zalety:
    • pozytywny wpływ na szkliwo
    Wady:
    • specyficzny smak
    • pozostawianie osadu na zębach
    • dosyć wysoka cena
    Sabi01
    1 września 2020 o 12:41
    Bardzo dobra
    Moje zęby po wybielaniu, a także jedzeniu duzej ilości cytryny stały się bardziej wrażliwe i pojawiły się ubytki szkliwa. Sięgnęłam po tą pastę z ciekawosci a także w wierze, że pomoże mi nieco w tej sytuacji. Zacznę od tego, co mnie od niej odrzuca... Mianowicie pasta ma dziwny, chemiczny , sztuczny smak, który mi nie odpowiada. Nie jest to świeża mięta, do której jestem przyzwyczajona. Nie naprawiła szkliwa, ale spowodowała, że zęby nie są już tak bardzo wrażliwe na zmiany temperatury przyjmowanych posiłków i zahamowała proces erozji szkliwa. Ten efekt jest wystarczający, w końcu to pasta do zębów, a nie magiczna różdżka. Jest gęsta, białego koloru i tubka na długo wyatarcza. Moim zdaniem warto wypróbować...
    Zalety:
    • zahamowała proces erozji szkliwa
    • jest biała i dobrze się pieni
    • zahamowała nadwrażliwość zębów
    • jest w dobrej cenie
    Wady:
    • smak
  • 31 grudnia 2019 o 10:15
    Pomocna w walce z ubytkami szkliwa
    Pastę Elmex Profesjonalna ochrona szkliwa kupiłam, ponieważ po stosowaniu kilka lat temu pasków wybielajacych doszło u mnie do ubytków szkliwa (najpewniej z tego powodu) u nasady dziąsła przy górnych jedynkach. Jako, że potrafi być to bolesne postanowiłam poszukać jakiegoś rozwiązania, najpierw mało inwazyjneho. Tak trafiłam na tą pastę, poleconą też przez znajomą. Pasta ma standardowe opakowanie na zakrętkę, osobiście wolę na zatrzask bo nie raz tą zakrętkę spadnie. Tubka ma oryginalny fioletowy kolor, calkiem przyjemny dla oka. Po otwarciu ukazuje się biała, gęsta pasta. Produkt ma delikatny smak, ale mimo to daje uczucie świeżości, dobrze umytych zębów, są gładkie pod językiem, nie ma na nich osadu, tak samo na języku. Pasta zawiera fluor, który w tym przypadku był dobrym składnikiem. Co do efektów muszę przyznać, że zauważyłam lekką poprawę, ubytki zrobiły się jakby mniejsze, żeby mniej bolały podczas jedzenia posiłków o różnej temperaturze. Dla mnie to był duży plus. Pasta spełniła moje oczekiwania, dobrze czyści, daje uczucie świeżości i co najważniejsze coś pomogła na te ubytki. Cena w internetowej aptece jest przystępna. Pasta jest wydajna, mi spokojnie wystarczyła na kilka miesięcy codziennego stosowania.
    Zalety:
    • Pomaga odbudować ubytki szkliwa
    • Delikatny smak
    • Daje uczucie świeżości i dobrze umytych zębów
    • Pieni się optymalnie
    • Wydajna
    Wady:
    • Cena regularna
  • 4 marca 2019 o 21:58
    Nie najgorsza :)
    Pasta w pewnym momencie została kupiona przez jednego z domowników. Siłą rzeczy zaczęłam jej używać - i muszę powiedzieć, że pasta nie jest zła - ale nadal wolę pomarańczową ;) Pasta jest biała, a w konsystencji niczym nie ustępuje pozostałym z rodziny. Niestety nie odpowiada mi jej smak - nie jest wystarczająco odświeżająca, dlatego po umyciu nią zębów stosuję pastylki miętowe. Z pomarańczową wersją nie miałam takiego problemu. Ponadto pasta niezbyt dobrze się pieni - raczej pokrywa zęby lekką warstewką pasty, niż piany. Teoretycznie szczotkowanie może obejść się w ogóle bez pasty, ale jednak lubię czuć odświeżenie i współpracę szczoteczki i pasty. Tubka jest wydajna - starcza na dość długo. Jest stabilna, i nawet na skosie potrafi stać bez przewracania się. Nakrętka mocna, jak w przypadku każdego Elmexa. Działanie jest bardzo dobre - nie mam problemów z kruchymi zębami, i szkliwo jeszcze jest w dobrej kondycji, ale pasta na pewno przeciwdziała próchnicy. Zauważyłam też, że szkliwo mniej przyjmuje zabarwienie od kawy lub herbaty - myślę, że to zasługa tej pasty. Mimo kilku plusów nie kupiłabym samodzielnie tej pasty - przeszkadza mi brak odświeżenia po posiłku. Używam jej raczej tylko wtedy, gdy pomarańczowa wersja się skończy.
    Zalety:
    • chroni szkliwo przed erozją i zabarwieniem
    • dobra konsystencja
    • porządne opakowanie
    Wady:
    • nie odświeża oddechu
    • nie pieni się dobrze

Zobacz także inne Pasty do zębów