Tusz nie daje spektakularnego efektu, ale mimo to polubiłam go, bo wydłuża rzęsy bez ich sklejania, a przy tym jest trwały.
Tusz kupiłam z polecenia, trafiłam na niezłą promocję, zapłaciłam za niego mniej niż 10 zł. Mijają właśnie trzy miesiące, odkąd zaczęłam go używać, nasze pożegnanie zbliża się wielkimi krokami, więc jest to dobry moment na podzielenie się opinią.
Tusz został zamknięty w estetycznym opakowaniu. Szczoteczka jest prosta, zwężana na końcu, z licznymi, aczkolwiek krótkimi wypustkami. Pracowało mi się nią bardzo łatwo, pozwalała na precyzyjne pomalowanie zarówno górnej, jak i dolnej linii rzęs. Z tą drugą mam zazwyczaj problem, więc doceniam każdą maskarę, która ułatwia mi sprawę. Kolor tuszu to głęboka czerń, jego zapach jest praktycznie niewyczuwalny.
Maskara bardzo ładnie wydłuża rzęsy, a przy tym ich nie skleja. Efektu pogrubienia czy zwiększenia objętości nie zauważyłam. Mimo że moje rzęsy po użyciu tuszu nie wyglądały spektakularnie, końcowy rezultat w postaci dwóch warstw był do zaakceptowania. Efekt określiłabym jako naturalny, taki idealny na home office i spotkania na Zoomie :D. Kiedyś byłabym z niego jeszcze bardziej zadowolona, ale teraz wolę mocniej podkreślone rzęsy, więc pod tym względem czuję trochę niedosyt. Niemniej, nie mogę powiedzieć, że tusz jest złym produktem, zwłaszcza, że jego trwałość robi wrażenie. Przez cały dzień wygląda nienagannie, nie osypuje się, nie odbija na powiekach, nie tworzy efektu pandy. Warto odnotować, że nie podrażnia oczu, nie powoduje ich łzawienia. Doceniam też to, że szybko nakłada się go na rzęsy (nie jest zbyt mokry, nie tworzy grudek) i równie szybko zmywa, nie stwarza problemów podczas demakijażu. Wydaje mi się, że maskara sprawdzi się osobom, które lubią delikatne podkreślenie rzęs, a przy tym nie chcą wydawać dużej kwoty na tusz. Recenzowany kosztuje około 15 zł, w promocji jeszcze mniej, więc zalicza się do tańszych. Można go kupić w Hebe i licznych drogeriach internetowych.
Producent wskazuje, że tusz jest z odżywką, ale ja używałam go nieregularnie, więc nie jestem w stanie ocenić, czy wpłynął na wzrost rzęs albo poprawił ich kondycję.
Podsumowując, tusz jest w porządku, ale nie kupię go ponownie, ponieważ wolę mocniejsze podkreślenie rzęs. Mimo to, na 4 gwiazdki jak najbardziej zasługuje.
Zalety:
- wydłuża rzęsy
- nie skleja rzęs
- trwałość
- szczoteczka, którą łatwo się pracuje
- nie stwarza problemów podczas demakijażu
- cena
- ładne opakowanie
Wady:
- dla mnie efekt jest zbyt słaby, wolę mocniejsze podkreślenie rzęs
- Trwałość