Aloe 99% Soothing Gel, czyli żel aloesowy marki Holika Holika to już bardzo dobrze znany mi produkt, którego używam od wielu lat i zużyłam już mnóstwo opakowań. W składzie tego produktu znajduje się oczywiście głównie aloes, a konkretniej to sok z aloesu, ale nie tylko i znajdziemy tu również wyciąg z kwiatu lotosu, wyciąg z wąkroty azjatyckiej, wyciąg z bambusa, ekstrakt z ogórka czy też ekstrakt z arbuza. Jest to stosunkowo krótki dobry skład oparty na naturalnych składnikach, więc to na duży plus. Nie bez powodu zużyłam już tak wiele opakowań tego żelu i przyszła pora na recenzję ;).
Uwielbiam ten żel za to, że ma on tak wiele zastosowań i jest bardzo wielofunkcyjny. Na przestrzeni ostatnich lat przyznam, że próbowałam go już stosować do absolutnie wszystkiego i na różne sposoby. Obecnie u mnie jednak najczęściej używany jest na twarz po peelingu, oraz na ciało świeżo po depilacji, bo moja wrażliwa skóra jest mocno podrażniona i zaczerwieniona zwłaszcza po goleniu i wtedy też najbardziej potrzebuje ukojenia tych podrażnień. Ten żel to mój absolutny must have po goleniu, gdy moja skóra jest bardzo podrażniona i woła o ukojenie. Ten wielofunkcyjny żel aloesowy, zawierający 99% ekstraktu z aloesu można używać do wszystkich typów skóry twarzy oraz ciała i do tego jest hipoalergiczny. Dla mnie to super zawodnik, odpowiedni nie tylko do skóry wrażliwej i podrażnionej tak jak moja, ale również do takiej borykającej się z innego rodzaju problemami skórnymi. Na co również zwróciłam uwagę i jest to kolejny atut tego żelu, to fakt, że nie zawiera parabenów, olejów mineralnych, syntetycznych barwników ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Czyli mamy tu skład wolny od niepotrzebnych dodatków, co z pewnością zachwyci wszystkie zwolenniczki naturalnej pielęgnacji.
Sam kosmetyk świetnie nawilża, przyjemnie chłodzi, i wręcz przynosi takie odświeżenie skórze, dlatego moim zdaniem szczególnie sprawdza się wiosną oraz latem. Ten efekt chłodzenia okazuje się być prawdziwym wybawieniem w upalne dni i nawet nie zliczę ile razy ten żel mnie uratował po opalaniu latem ;). Do tego doskonale wchłania się w skórę, przenikając głęboko i zapewniając długotrwałe nawilżenie. Ma on konsystencję przezroczystego, nieco gęstego żelu, a zapach wydaje się być zdominowany przez aloes oraz ogórkowy aromat, przynajmniej dla mnie ;). Sam zapach jednak jest subtelny i miły i po aplikacji na skórę utrzymuje się jeszcze przez dłuższy czas, co mi zupełnie nie przeszkadza. Żel jest w zielonym, jednak przezroczystym opakowaniu, które przypomina liść aloesu i ładnie się prezentuje w łazience na półce. Możemy swobodnie sprawdzić zawartość opakowania i jednocześnie monitorować jego zużycie na bieżąco, co też jest plusem. Zamknięcie również zielonego koloru i jest na klik. Jeśli chodzi o funkcjonalność tego opakowania, to generalnie mam tu zastrzeżenia, ponieważ na końcu opakowania bardzo ciężko jest wydobyć nam pozostałość żelu, trzeba się przy tym nieźle namęczyć, a też ja przyznam, że bardzo często po prostu rozcinam sobie już opakowanie przy końcówce i zużywam do końca już w taki sposób, żeby nie marnować kosmetyku. Z tego względu odejmuję gwiazdkę. Wydajność też nie jest najlepsza i dosyć szybko takie opakowanie nam schodzi przy częstym stosowaniu. Mamy też dostępne dwa warianty pojemności, 55 ml oraz 250 ml. Ja od razu polecałabym brać ten większy, bo produkt jest godny polecenia, a 55 ml pojemności starczy nam jedynie na krótki czas stosowania.
Podsumowując, jest to żel aloesowy o wszechstronnym zastosowaniu, który można stosować na skórę ciała, twarz oraz nawet na włosy. Żel ma przyjemną konsystencję, przyjemnie się go nakłada i całkiem szybko i sprawnie przebiega aplikacja na skórę. Jest to genialny produkt do korzystania zwłaszcza wiosną i latem, bo daje uczucie chłodzenia, doskonale odświeża skórę i przynosi nam orzeźwienie. Oczywiście jesienią i zimą również można go stosować, chociażby po depilacji czy po kąpieli :). To produkt doskonale radzący sobie z nawilżeniem skóry na odpowiednim poziomie oraz z redukcją zaczerwienia oraz podrażnień na skórze. Dba o skórę i sprawia, że staje się ona gładka i jedwabista. Ponadto, produkt szybko wysycha i nie pozostawia uczucia lepkości na skórze. Dodatkowo uważam, że to fajny sposób jako baza pod makijaż i polecam samemu poeksperymentować z tym żelem i znaleźć na niego najlepszy dla siebie sposób :).
Zalety:
- Wyjątkowo wielofunkcyjny kosmetyk
- Pozostawia skórę przyjemnie wygładzoną, miękką i wręcz jedwabistą
- Idealny dla wrażliwej skóry, jak i każdej innej
- Nie oblepia i dobrze się wchłania
- Rewelacja jako kosmetyk po goleniu, bo super koi podrażnienia
- Fajny jako baza pod makijaż
- Naturalny i krótki skład
- Dobry nawilżacz
- Świetny na wiosnę i lato, przyjemnie chłodzi skórę i zapewnia nam orzeźwienie
- Cena
- Dostępność
Wady:
- Opakowanie, które uniemożliwia łatwe wydobycie końcówki żelu