Jestem z niego bardzo zadowolona.
Jest to pierwszy szampon Fitokosmetik po jaki sięgnęłam. Długo odkładałam decyzję o jego zakupie i chwilę przed rozpoczęciem działań wojennych na Ukrainie zamówiłam w drogerii internetowej za około 11 zł, stacjonarnie jeszcze go nie spotkałam. Właśnie zdenkowałam swoją butelkę więc czas podzielić się wrażeniami.
Moje włosy w sumie mogę zaliczyć do normalnych jeśli chodzi o ich przetłuszczanie się, myję je co 2-3 dni. Ogólnie ostatnio robią mi strasznego psikusa bo strasznie wypadają, lubią się puszyć z czym nigdy nie miałam problemu, a końcówki z tendencją do przesuszania i plątania.
Butelka w której otrzymujemy szampon ma pojemność 270 ml. Jest przeźroczysta także łatwo kontrolować pozostałą ilość produktu. Zamknięcie typu klik, które dobrze zabezpiecza, ale z drugiej strony nie rodzi problemu z otwarciem. Korek umożliwia nam postawienia butelki dnem do góry, a takie rozwiązania to ja lubię bo kiedy kończy się szampon nie trzeba czekać wieków zanim spłynie. Szata graficzna jest przyjemna dla oka. Etykietka jest utrzymana w niebieskiej kolorystyce, napisy białe lub granatowe, a górnej części mamy nadmorski krajobraz. Niestety wszystko zapisane cyrylicą, aczkolwiek na moim egzemplarzu znalazła się nalepka z podstawowymi informacjami w języku polskim.
Sam szampon jest nieprzeźroczysty w jasnym niebieskim kolorze. Ma przyjemny zapach z kategorii wodno-kwiatowej, bardzo przypadł mi do gustu. Jest zdecydowanie świeży i pozostaje jakiś czas na włosach. Konsystencja jest dość gęsta, dobrze rozprowadza się na włosach i tworzy przyjemną pianę, którą łatwo wypłakać z włosów. Warto zwrócić uwagę na skład tego szamponu. Główną jego zaletą jest brak SLS i zastąpienie go łagodnymi środkami myjącymi, które, uwaga znajdują się pod sam koniec listy. Można? Można. Co więcej mamy tu na czele 7 wód kwiatowych, po substancjach myjących niebieską glinkę, olejek z białej morwy, jony srebra, propolis.wszystko przed pozycją kompozycji zapachowej.
Producent zamieszcza informację, że szampon jest przeznaczony do wszystkich rodzajów włosów. Ma je wzmocnić, nadać blasku, sprężystości i objętości. Moje obserwacje są następujące. Z pewnością bardzo dobrze oczyszcza włosy czy to z zanieczyszczeń czy resztek produktów do stylizacji ( ja zawsze myję je 2 razy). Podczas mycia nie czuć, że włosy są takie skrzypiące czy szorstkie jak czasem się zdarza. Po umyciu nie miałam problemu z ich rozczesaniem, nie było tragedii nawet jeśli nie użyłam odżywki (bo przecież i w takiej konfiguracji trzeba sprawdzić). Po wysuszeniu są ładnie odbite u nasady, jakby było ich optycznie więcej, miękkie, błyszczące, włosy mniej się puszyły i już tak nie wypadały. Nie zauważyłam, aby szampon wysuszał czy obciążał, nie wpłynął także na szybsze przetłuszczanie się włosów, a nawet przedłużał ich świeżość o 1 dzień. Szampon zadbał nie tylko o włosy, ale także o skalp. Nie wywołał reakcji alergicznych, nie podrażnił, ani nie przyczynił się do powstania łupieżu czy swędzenia co przy drogeryjnych szampon ach jednak często u mnie się zdarza. Jestem nim bardzo zachwycona i jeśli tylko będę miała okazję chętnie sięgnę po niego ponownie jak i wypróbuje innych rodzai tej marki.