Cynamon , jako składnik, ku perfekcyjemu oczyszczeniu.
Widząc żel od Perfecty, zwróciłam uwagę na pierwszy plan grafiki, na którym znajduje się główny składnik mojej domowej maseczki, cynamon który znany jest jako antybakteryjne cudo natury, jego ogromny sekret tkwi w dużej zawartości antyoksydantów.
Stosowany bezpośrednio na skórę, sprawia że odzyskuje jędrność i młodzieńczy blask, jest doskonałym produktem do codziennej pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej, skutecznie zmniejszając widoczność rozszerzonych porów, dlatego bez chwili zastanowienia trafił do mojego koszyka.
Wiedziałam że kosmetyk z jego zawartością nie uczuli mojej skóry, ponieważ jest jej dobrze znany i przez nią lubiany, lecz radzę uważać... ponieważ przyprawy korzenne to silne alergeny i symptomy uczulenia na niego pojawiają się, nie w wyniku spożycia lecz przez styczność ze skórą, i wtedy niestety, nieprzyjemną wysypkę i obrzęk na twarzy mamy gwarantowany, co prawda cynamon w tym żelu występuje na dziewiątej pozycji zawartych składników, lecz nie wolno tego bagatelizować i zanim zdecydujemy się na jego zakup, warto byłoby zrobić test uczuleniowy za pomocą oczyszczającej maseczki z miodem i cynamonem, by mieć świadomość i pewność, co stosowane na naszej twarzy, nieświadomie może nam zaszkodzić.
Żel spisuje się idealnie wraz z całą linią Your Time is Green, czuję że po jego zastosowaniu twarz jest idealnie oczyszczona i przygotowana na dalsze zabiegi pielęgnacyjne, mamy na opakowaniu zawartą informacje o posiadaniu drobinek, są, tylko że mają dość oryginalną formę, nie można tych drobinek zaliczyć do kategorii peeling, drobinki te są mikroskopijne i nawet niezauważalne w konsystencji, żel rozprowadzony na twarzy posiada kremową formułę bez cienia najmniejszej drobiny, lecz gdy zaczynam wykonywać masaż twarzy owym produktem wyczuwam delikatne szczypanie, porównałabym te cząsteczki z pokruszonym mikroskopijne szkłem, którego nie widzimy lecz wyczuwamy jego istnienie w formie właśnie delikatnego dyskomfortu, była to dla mnie nowość, konsystencja zaskoczyła mnie, lecz przypadła do gustu, myślałam że drobiny peelingu, będą mocniej dostrzegalne (kierując się opisem produktu) lecz zaskoczył mnie całkowicie na plus, czuję że drobinki działają złuszczająco, nawet lepiej niż gruboziarnisty peeling, pozostawiając cere odświeżoną, wygładzoną i nawilżoną.
Konsystencja żelu szybko wchłania się w twarz, więc produkt nawet podczas długiego i intensywnego masażu nie zacznie się pienić, jest stały i kremowy, polecany do codziennego mycia twarzy, szyi i dekoltu.
Zapach bardzo orzeźwiający, mocno korzenny, charakterystyczny dla całej linii.
Żel stosowany razem z kremem na dzień, zagwarantuje totalne zmatowienie skóry, przeciwdziałając błyszczeniu.
Dla jakiego typu cery jest przystosowany?
Wydaje mi się że dla tłustej, mieszanej z pewnością nie dla posiadaczek skóry suchej, w pierwszej trójce składników, występuje alkohol który przyciąga wodę a tym samym wysusza skórę i sprawia że jest ona spierzchnięta, więc warto z nim uważać i starać się go (posiadając skórę suchą) unikać.