Płyny do płukania jamy ustnej

Oral-B Pro-Expert, Professional Protection, Płyn do płukania ust

• 4 marca 2024 o 15:00
    Bardzo dobry wybór na codzień
    Używam tego płynu od dłuższego czasu i lubię do niego wracać . Odświeża oddech , nie podrażnia moich dziąseł . Co tu dużo mówić - naprawdę działa tak jak powinien działać płyn do higieny jamy ustnej . Można go złapać w rozsądnych pieniądzach . Lekko szczypie w język ale nie jest to dla mnie problem. Jest świetny w sumie zarówno do używania zaraz po wyszczotkowaniu zębów jak i w ciągu dnia do szybkiego odświeżenia oddechu . Oczywiście pachnie miętką, jest odrobinę słodki
    Zalety:
    • Odświeża oddech
    • Nie podrażnia dziąseł i nie uwrażliwia zębów
    Szpaksa
    31 października 2022 o 21:05
    delikatny i skuteczny
    Zgadzam się z opiniami, że płyn ma nieco słodki smak, ale uważam, że mimo wszystko uczucie świeżości jest wyczuwalne. nie trwa wiele godzin, ale do codziennego stosowania jest okej. Plus za delikatność - moje wrażliwe dziąsła nawet go polubiły. Raczej nie wrócę do niego, bo są lepsze płyny, ale jeśli lubicie bardzo łagodne miętowe produkty do higieny jamy ustnej - warto wypróbować.
  • 3 października 2022 o 20:17
    Przeciętny i zbyt słodki by do niego wrócić
    Skusiłam się na dwupak tych płynów w Biedrze, wydawało się okazyjnie - za dwa płyny 19zł. Wzięłam, bo używam na okragło a i mój ortodonta szalenie poleca zawsze produkty oral-b. Opakowanie standardowe, butelka 500ml. Zabezpieczona przed odkręceniem, co jest dla mnie zawsze plusem. Należy docisnąć korek do dołu by otworzyć. Doceniam bo zawsze to zabezpiecza przed otwarciem moje ciekawskie dziecko. Płyny miały intensywnie niebieski kolor, w zasadzie wydawało się, że wszystko będzie ok. Płyn jak płyn wielkich oczekiwań nie mam. Miał doczyszczać, wzmaciań uczucie świeżości i pozostawiać świeży oddech. Jak wyszło? Cóż, no polecić go nie polecę bo jest mocno przeciętny i w tej cenie zdecydowanie można znaleźć coś lepszego. Mimo wyraźnie miętowego zapachu, bardzo przeszkadzał mi jego mało miętowy, słodki smak. No coś dziwnego, ale po dokładnym wyszorowaniu zębów i aparatu nie mam ochoty jakoś na słodki płyn do płukania. Efekt odświeżenia był przez to bardzo słabo odczuwalny i praktycznie po 10 minutach od użycia, efektu świeżości nie było czuć, o miętowym odświeżeniu nie wspominając, płyn zostwiał dziwny posmak. Płyn nie był palący za co plus, nie podrażniał, nie powodował dyskomfortu. Z praktycznego punktu widzenia pomagał mi podtrzymać czystość jamy ustnej, wymiatał ewentualne pozostałości ale smak jest tak słodki i męczący, że ledwie zużyłam te dwie butelki. Jak wspomniałam, nie polecam. Zmęczyć można, ale sądze, że ten słodki smak może być tu poważną wadą. Nie wiem czy wgl wrócę do płynów oral-b bo oferta płynów nie jest jakaś szczególnie duża.
  • 25 kwietnia 2022 o 13:56
    Meeh
    Szukałam produktu bez alkoholu, który nie będzie powodował pieczenia. Dlatego też padło na ten produkt. Płyn ma przyjemny smak, jednak nie spełnia obietnic producenta. Niestety piecze w język. Dlatego też produkt otrzymuje od mnie 2* ponieważ było to dla mnie najważniejszym z kryteriów. Co prawda produkt dobrze dba o zapach i higienę jamy ustnej, jednak przez to pieczenie nie jestem w stanie go używać.
  • 19 maja 2021 o 18:53
    Krótkotrwałe odświeżanie, zbyt słodki smak...
    Płyn do płukania ust Oral-B, Pro-Expert, Professional Protection, wybrałam ponieważ był w promocyjnej cenie. Wcześniej nigdy nie używałam płynów tej marki. Czy to był dobry wybór? Opakowanie, smak płynu i zapach Płyn jest zamknięty w plastikowej, przezroczystej butelce z białą nakrętką, która jedocześnie pełni rolę dozownika. Na opakowaniu nie ma nawet pół napisu w języku polskim, co uważam za dziwne, skoro produkt jest sprzedawany na naszym rodzimym rynku. Płyn ma intensywny turkusowo-niebieski kolor i wyczuwalny zapach – miętowy z nutą apteczną. Kojarzę go z lekarstwem. Jego smak jest mocno słodki. Mięty niemalże w nim nie wyczuwam, gdy płuczę nim jamę ustną. Dominująca jest słodycz, tak jakbym płukała usta wodą z duża ilością cukru. Wrażenia z użytkowania i efekty Dla osoby, która jak ja w zasadzie nie używa cukru, a jeśli już to zamienniki, ten słodki smak płynu jest przesadzony i powoduje dyskomfort podczas jego stosowania. Smak ten czuję w ustach jeszcze długo po zakończeniu czynności płukania. Co nie jest dla mnie przyjemne. Ponadto płyn Oral – B barwi język na niebiesko i to na dłuższy czas. Nie powoduje natomiast pieczenia, bo nie ma w swoim składzie alkoholu i chwała mu za to. Zasługuje na gwiazdkę z tego powodu. Co do odświeżania jamy ustnej – nie mogę powiedzieć, że nie odświeża, bo jednak po wypłukaniu jamy ustnej czuję odświeżenie. Jednak dominującym uczuciem jest słodki posmak w ustach, czego nie lubię. Odświeżanie zaś w skali do 5 oceniam na 2, gdyż to uczucie szybko mija. Nie trwa nawet godzinę i jest po prostu słabe. W związku z tym, że nie przypadł mi do gustu smak tego płynu, to używałam go z aptekarską dokładnością tyle, ile trzeba i nic więcej. W tym kontekście uważam go za wydajny. Wystarczył mi na niecały miesiąc. Czy chroni przed powstawaniem płytki nazębnej przez 24 godziny? Tego nie wiem. Przypuszczam, że to niemożliwe skoro efekt odświeżania znika tak szybko. Nie zauważyłam, aby podczas stosowania tego produktu w kwestii płytki nazębnej zaszły u mnie jakiekolwiek zmiany. Płyn natomiast nie podrażnił mi dziąseł, ani nie wywołał żadnych przykrych niespodzianek w jamie ustnej. Podsumowanie Płyn do płukania ust Oral-B, Pro-Expert, Professional Protection to produkt o przeciętnym działaniu. Efekt odświeżenia jamy ustnej znika szybko. Ponadto barwi język na niebiesko. A jego bardzo słodki smak powoduje u mnie dyskomfort. Nie kupię go więcej, bo nie przypadł mi do gustu. A efekty, jakie daje są dla mnie zbyt krótkotrwałe.
    Zalety:
    • Duża pojemność
    • Nie podrażnia dziąseł
    • Nie zawiera alkoholu
    • Odświeża jamę ustną, ale…
    Wady:
    • Cena regularna w porównaniu z działaniem nie jest niska
    • Płyn zabarwia język na niebiesko
    • Jest bardzo słodki, jak ulepek
    • Odświeżenie jamy ustnej przy jego udziale jest krótkotrwałe i słabe
    • Dłużej pozostaje w ustach słodki smak, który mi nie odpowiada
    • Pachnie aptecznie, jak lekarstwo z ledwo wyczuwalną miętą