Mleczka do demakijażu

Bielenda Botanic Spa Rituals, Śmietanka do oczyszczania i demakijażu `Kurkuma + chia`

• 13 lipca 2021 o 20:21
    Nie dla mnie
    Botaniczna śmietanka do oczyszczania i demakijażu pojawiła się w Rossmanowskim koszu w dużej przecenie. Na opakowaniu było napisane, że przeznaczona jest do każdego rodzaju cery, więc długo się nie zastanawiałam. Oczekiwałam czegoś, co będzie pełniło funkcję pierwszej fazy demakijażu. Co otrzymałam? Tłustą, klejącą się maź, która ledwo co była w stanie tknąć makijaż (a nie nakładam go Bóg wie ile). W dodatku pompka popsuła się bardzo szybko w obu opakowaniach, które miałam. Zapach mdły, jakby popsuty jogurt. Osobiście nie polecam.
    Zalety:
    Wady:
    • nie pomaga w demakijażu
    • niemożliwie tłusta
    • nieprzyjemny zapach
    • psująca się pompka
  • 12 czerwca 2021 o 11:47
    Coś innego, ale czy lepszego? Raczej nie.
    Śmietankę kupiłam podczas wyprzedaży w Rossmannie, była wówczas przeceniona z 20,99 zł na 6,29 zł. Moja skóra jest sucha, z tendencją do powstawania niedoskonałości. Najczęściej demakijaż wykonuję przy pomocy płynów micelarnych, ale promocja przekonała mnie do zakupu śmietanki. Niestety nie jest to produkt, do którego chciałabym wrócić. Śmietanka została zamknięta w opakowaniu z pompką o pojemności 200 ml. Pompka działała bez zarzutu przez cały czas, nie zapychała się i nie zacinała, dozowała niewielką ilość kosmetyku. Konsystencja śmietanki jest dość gęsta, ale nie miałam żadnych problemów z nałożeniem jej na twarz, wręcz przeciwnie – była to miła odskocznia od płynów micelarnych. Zapach produktu niestety nie przypadł mi do gustu. Co prawda nie jest on tak drażniący, jak w przypadku maseczki regenerującej z tej samej serii, ale na pewno nie stałam się jego fanką, zbyt mocno wyczuwałam aromat przyprawy. Jedną ze słabych stron śmietanki jest jej wydajność. Przy każdym użyciu, żeby całkowicie zmyć makijaż, potrzebowałam co najmniej kilku pompek. Gdybym używała produktu regularnie, nie wiem, czy wystarczyłby mi na dłużej niż dwa tygodnie, trochę słabo. Z drugiej strony może to i lepiej, że da się ją dość szybko zdenkować, ponieważ czas na zużycie to tylko 4 miesiące. 100% składników aktywnych śmietanki ma pochodzenie naturalne. W składzie znajdziemy m. in. glicerynę, olej kokosowy, olej awokado, ekstrakt z korzenia kurkumy oraz olej z nasion chia. Jest przyzwoicie, ale nie jestem zaskoczona, ponieważ większość kosmetyków z serii Botanic Spa Rituals ma niezły skład. Przyznam szczerze, że na początku miałam problem z określeniem, jak ja chcę właściwie używać tej śmietanki? Do oczyszczania czy do demakijażu? Jeśli do demakijażu, to solo czy jako jeden z kroków? Ostatecznie zmywałam nią makijaż, ale nie była jedynym kosmetykiem oczyszczającym, po niej stosowałam jeszcze żel. Nie zdecydowałam się na wykorzystywanie jej w ramach porannej rutyny pielęgnacyjnej, ponieważ wolę lżejsze formuły. Producent trochę popłynął z obietnicami umieszczonymi na opakowaniu. Jest oczywiście mowa o oczyszczaniu i usuwaniu zabrudzeń, ale poza tym śmietanka miałaby regenerować skórę, nawilżać ją i łagodzić podrażnienia. Cóż, dla mnie dobry kosmetyk oczyszczający ma po prostu skutecznie oczyszczać… Nic więcej nie oczekuję, ponieważ za działanie nawilżające, regenerujące czy łagodzące są odpowiedzialne inne produkty. Czy śmietanka dobrze oczyszcza? Tylko wtedy, gdy stosuje się ją jako jeden z kroków, solo niestety nie daje rady. Fakt faktem, nie podrażnia skóry, wręcz powiedziałabym, że pozostawia ją miękką i przyjemną w dotyku, ale nie ma co się czarować, najważniejsza jest skuteczność. A z tą bywa różnie… Poza tym jest jeszcze jedna sprawa, która mnie okropnie denerwowała, mianowicie śmietanka tworzyła mgłę na oczach. Cena regularna ponad 20 zł jest w mojej ocenie zbyt wysoka. Z dostępnością też nie jest najlepiej, śmietankę można kupić jedynie w Internecie, a i tutaj nie mamy zbyt dużego wyboru. Ja znalazłam ją tylko w jednym sklepie online, co pewnie oznacza, że za chwilę zniknie z rynku. Podsumowując, śmietanka nie jest kosmetykiem, który mogłabym polecić. Zużyłam jedno opakowanie, zakupu kolejnego nie planuję, zdecydowanie lepiej sprawdzają się u mnie płyny micelarne.
    Zalety:
    • pozostawia skórę miękką i przyjemną w dotyku
    • skład
    • nie podrażnia, nie wysusza skóry
    • opakowanie z pompką
    • dobrze oczyszcza…
    Wady:
    • ale tylko wtedy, gdy użyjemy po niej kolejnego produktu oczyszczającego, np. żelu, solo nie daje rady
    • pozostawia mgłę na oczach
  • 29 maja 2021 o 15:41
    Koi skórę
    Śmietanka posiada ładne i wygodne opakowanie z pompką. Działa kojąco na moją skórę (robi się ona cudownie miękka i nawilżona), jednak zmycie makijażu chwilę zajmuje i wymaga pocierania. Makijaż w końcu schodzi, ale z pewnością szybciej i łatwiej zmyłabym go jednak płynem micelarnym. Mimo wszystko z końcowego efektu jestem zadowolona. Śmietanka ma też subtelny, przyjemny zapach i nie podrażnia oczu. Plus za to, że zawiera 100% składników pochodzenia naturalnego.
    Zalety:
    • działa kojąco na skórę sprawiając, że jest ona miękka i nawilżona
    • 100% składników pochodzenia naturalnego
    • nie podrażnia oczu
    • subtelny, przyjemny zapach
    Wady:
    • demakijaż oczu chwilę zajmuje i wymaga pocierania
  • 12 stycznia 2021 o 14:00
    Świetna do oczyszczania dwuetapowego
    Śmietankę kupiłam w zestawie z innymi produktami tej serii i na początku uznałam, że zupełnie jest bez sensu i przez jakiś czas stała sobie na półce. Do momentu, kiedy odkryłam dwuetapowy sposób usuwania makijażu. Od tamtego momentu bardzo ją polubiłam. Jak to działa? Najpierw zwilżam twarz wodą, nakładam porcję produktu za pomocą wygodniej pompki. Następnie masuję dłońmi całą twarz, oczy (trzeba uważać, żeby produkt nie dostał się do oczu, bo powoduje przez chwilę gorsze widzenie, ale nie piecze, nie boli), usta. Następnie zmywam wodą ile się da. Na koniec używam żelu do mycia twarzy. Po makijażu nie ma śladu, zmywa także wodoodporny tusz do rzęs. Nie wysusza mi skóry tak jak płyny micelarne i cera jest po niej gładka i przyjemna. Nie wymaga szorowania przy zmywaniu makijażu, więc oczyszcza w sposób delikatny. Śmietanka stosowana solo jest straszna, bo nie da się jej dokładnie zmyć z twarzy, ale w połączeniu z żelem/pianką robi świetną robotę ;)
    Zalety:
    • Przyjemny zapach
    • Gęsta konsystencja
    • Wygodna pompka
    • Usuwa makijaż bez potrzeby szorowania
    • Radzi sobie z produktami wodoodpornymi
    Wady:
    • Trzeba stosować z żelem/pianką do mycia
  • 5 grudnia 2020 o 19:31
    Specyficzny produkt ale jakże zaskakujący :)
    Śmietanka od Bielendy to w mojej pielęgnacji nowość owszem były mleczka,żele ale śmietanka? Produkt zakupiony w Rossmannie cena regularna 20,99 zł moja na wyprzedaży to 6,29 zł. Moja cera:dojrzała,wiek 40 parę latek,mieszana/tłusta,rozszerzone pory,nierówny koloryt,przebarwienia,brak jędrności,tendencja do niedoskonałości oraz zapychania. Opakowanie no oczywiście jak u Bielendy przepiękna transparentna butelkowa zieleń z grafiką przedstawiającą kwiaty oraz listki nie wiem czego,za to kwiat to kojarzy mi z się z tzw grudniakiem :),pojemność 200 ml,data zużycia od otwarcia 4 miesiące,z przodu umieszczono informację o rodzaju produktu i do czego ma służyć natomiast z tyłu wszelkie niezbędne informacje oraz skład. Na wstępie zaznaczę że nie lubię mleczek do mycia i demakijażu,wolę żele oraz płyny micelarne jednak to jest śmietanka :) więc same rozumiecie babska ciekawość zwyciężyła. A co nam naobiecywał producent i jak spisała się wspomniana śmietana? Z przodu na opakowaniu mamy -”śmietanka do oczyszczania i demakijażu,twarz,oczy,usta” niestety ale u mnie nie do końca się sprawdziła we wszystkich wspomnianych formach stosowania. Produktu używałam przez parę miesięcy na zmianę z innymi,w porannej pielęgnacji codziennie do oczyszczania twarzy po nocy sprawdzała się idealnie,nadawała niesamowitą miękkość i gładkość mojej twarzy natomiast demakijaż tym kosmetykiem to pomyłka,ciężko usunąć podkład,przy demakijażu oczu w połączeniu z wodą zachodzą mgłą i ja nie czułam tego komfortu co przy dwufazowych płynach micelarnych,konsystencja taka mleczkowa w kolorze lekkiej cytryny o zapachu słodkiej kurkumy,przy nakładaniu na twarz czasem miałam wrażenie że ją bardziej “obkleja”niż myje ale gdy przecierałam twarz tonikiem za każdym razem był czysty,no właśnie ale jest też parę fajnych zalet tego produktu, o czym poniżej :). Podsumowując,jestem zadowolona i chęcią przetestuję inne kosmetyki z serii Kurkuma+Chia i Wam polecam.
    Zalety:
    • nadaje blasku cerze poszarzałej,zmęczonej,szarej,nawet tej mieszanej i dojrzałej :)
    • wyrównuje koloryt,rozmywa przebarwienia :))
    • konsystencja o barwie lekkiej cytrynowej
    • na piątym miejscu mamy oil coconut i za nim avocado oil-a mnie nic nie zapchało żadnych krosty typu wulkany czy podskórnej kaszki,także brawo!
    • piękny design,Bielenda zawsze mnie tym skusi
    • konsystencja taka mleczkowa ale bardziej gęsta,zwarta
    • nawilża
    • łagodzi podrażnienia
    • nie uczuliła,nie podrażniła
    • cera mniej się przetłuszcza
    • jako produkty oczyszczający spełnia swoje zadanie
    • nie wysusza cery a jakby ją nawadnia,jest bardziej odżywiona i elastyczna
    Wady:
    • niestety ale nie zauważyłam zmniejszenia porów
    • nie nadaje się do demakijażu twarzy i oczu a raczej jako drugi krok pielęgnacyjny po wcześniejszym użyciu płynu micelarnego lub olejku
    • nie radzi sobie z produktami o przedłużonej trwałości jak tusz do rzęs czy podkład Revlon CS
    • przy końcu opakowania dość ciężko wydobyć resztki produktu,po prostu trzeba butelkę postawić do góry nogami :)