Ostatnimi czasy skończyła mi się ulubiona Cremobaza, którą stosuję na pięty i w oko wpadł mi ten właśnie krem. Podeszłam do niego ze sporym zaciekawieniem, bo nie miałam niczego tej marki, a jest polska, co zawsze ma u mnie plus.
Krem opakowany jest w tubkę z tworzywa z flip-topem, miękką i wygodną w użyciu. W składzie kusi mocno nawilżający i złuszczający mocznik, nawilżające: gliceryna i glikol propylenowy oraz moc emolientów: parafina, lanolina, masło shea i wosk. Do tego ciekawe ekstrakty: z miodu, propolisu i melisy, probiotyczna inulina... słowem, skład na bogato. Do tego producent deklaruje idealne wygładzenie stóp, także w najbardziej problematycznych miejscach, po około tygodniu. Piękna obietnica, kiedy ma się poważny problem z nadmiernym rogowaceniem i często pękające pięty.
Tymczasem działanie...
Po prostu jako krem do stóp spisuje się świetnie. Gęsty, bogaty, nawilżający i dobrze zatrzymujący to nawilżenie. Stopy w miejscach nieobjętych zrogowaceniami są po jego użyciu gładziutkie i mięciutkie. Nie mogę odmówić mu działania, ale jest ono zbyt płytkie i powierzchowne jak na krem dedykowany suchym i pękającym piętom. Nie wnika w w głąb skóry i nie radzi sobie ze zmiękczeniem i złuszczeniem dużej ilości zrogowaciałego naskórka. Brakuje konkretnego złuszczenia i choć stopy wyglądają na w miarę zadbane, to pięty, mimo, że lekko wygładzone, pękają nadal. Pod tym względem producent obiecuje stanowczo zbyt wiele.
Jeśli chodzi o wydajność, to nawet przy używaniu na całe stopy, a nie tylko na pięty, i tak jest ona powalająca. Swój egzemplarz mam ponad miesiąc i naprawdę, odrobina wystarcza, tak jest treściwy. W kwestii technicznej warto też dodać, że jest to jeden z nielicznych kremów, który nie pachnie, nie chłodzi ani nie ma żadnych ,,dodatkowych efektów", które przecież nie kazdy lubi.
Czy polecam? Jako krem do stóp, który po prostu ma nawilżyć i zapobiegać rogowaceniu, u osób, które nie mają obiektywnie dużego problemu, tak. Jest polski, jest korzystny cenowo, wydajny i dobrze nawilża. Jako kurację złuszczająco-gojącą na popękane pięty - nie. Zawiedziecie się.