Olejki do twarzy

Stara Mydlarnia ECO Receptura, Retinol, Eliksir do twarzy

amalath
    14 sierpnia 2022 o 22:32
    Niedoskonały, z nastrojami
    Miałam ogromne nadzieje związane z tym produktem, bo skład na pierwszy rzut oka był mocno "mój" pod kątem doboru olejów. Mam delikatną, mieszaną skórę, więc starałam się nie kłaść go zbyt wiele na strefy przetłuszczające się, by nie zakłamywać efektów. Niestety, nasza relacja była bardzo niestabilna. Eliksir miał "nastroje" i czasami działał na mojej skórze poprawnie, a czasami ją podrażniał. W dobre dni budziłam się z przyjemną, lekko naprężoną skórą. W gorsze, z mocno podrażnioną. Po bliższym przyjrzeniu się składowi produktu, zakładam, że podrażnienia pochodziły od elementów zapachowych dodanych do składu, które dla mnie są całkowicie zbędne - zapach produktu nie jest zbyt przyjemny, dla mnie wręcz odrzucający. Połączenie podrażnień i zapachu sprawiło, że niechętnie po niego sięgałam. Parfum na buteleczce jest na trzecim miejscu i chyba nie rozumiem, czemu w tego typu produkcie perfumy są wyżej niż reklamowany na buteleczce ekstrakt Jojoba. Niemniej pisząc tą recenzję zauważyłam, że skład aktualnie podawany na stronie producenta jest inny (różni się też szata graficzna opakowania), z o wiele niżej położonymi zapachami, liczę więc na to, że to zmiana formuły, a nie jedynie brak posegregowania po INCI. Nie będę pewnie próbowała się upewnić, bo mam wrażenie, że na rynku pojawia się na tyle dużo produktów tego typu, że szkoda czasu na te niedopracowane. Przypuszczam, że dla wielu osób to wciąż produkt, który by się dobrze sprawdził ale nie polecam osobom o skórze delikatnej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień.
    Zalety:
    • Zauważalna poprawa sprężystości skóry
    • Bardzo przyjemna, łatwa w kontroli pipetka
    Wady:
    • Brzydki, duszący zapach
    • Potrafi podrażnić
  • 7 sierpnia 2019 o 13:18
    Dobry eliksir, na pewno wspomaga ujędrnienie skóry i wygładza ją
    Serum/eliksir - to kosmetyk, który chyba już na stałe zagościł w mojej kosmetyczce. Właściwie zawsze znajdę jakiś na daną porę roku i pominięcie go skutkowałoby pewnym niedosytem lub luką w pielęgnacji :D Latem sięgam głównie po produkty nawilżające a w chłodniejszym porach roku - złuszczające zamiennie z regenerującymi. Lipiec nie był zbyt ciepłym miesiącem w tym roku, więc wykorzystałam szansę i wykończyłam serum z retinolem (nie napisano z jaką dawką, ale na pewno bezpieczną, bo zawiera też inne cenne oleje). Serum ze Starej Mydlarni według opisu Producenta zawiera aż 99,1% składników pochodzenia naturalnego. Jego bazą jest olej ze słodkich migdałów z dodatkiem estrów jojoby, retinolu (czyli witaminy A) oraz witamin E i C. Dedykowany do skóry delikatnej, cienkiej, suchej, dojrzałej oraz tej, której brakuje jędrności. Stosowałam już każdy z wymienionych olejów jako czyste, bez dodatków innych i sprawdzały się super nie tylko na poprawę jędrności, ale i przebarwienia czy redukcję przebarwień. Mieszanka wydała się więc dla mnie atrakcyjna i zdecydowałam się na zakup w drogerii Natura za 29zł. Przy pojemności 30ml to dobra cena a czas na zużycie od momentu otwarcia to 3 miesiące. Serum jest płynne, ale nie takie, które ścieka po twarzy niczym woda. Można z powodzeniem zaaplikować kilka kropli na twarz, odstawić na półkę i dopiero wmasować. Ja stosowałam 3-4 porządne krople na twarz, szyję i dekolt, co odpowiada ilości mniej więcej połowy pipety. Sama pipeta nie robi problemów, nie psuje się i trzyma olejek w ryzach, nie gubi go po drodze. Wszystko jest zamknięte w szczelnej, ciemnej butelce ze szkła, aby zawartość była bezpieczna i nie utleniła się. Jak zawsze produkt należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, głównie dla witaminy C, której nie wolno wystawiać na ekspozycję słoneczną. Zamykana łazienkowa półka to więc idealne dla niej miejsce. Zapach mieszanki tych olejków jest przepiękny i ciężko mi go do czegokolwiek porównać.. Trzeba po prostu kupić, otworzyć i przekonać się samemu, że migdał i jojoba wygrywają wszystko <3 Jeśli chodzi o działanie to też jest naprawdę dobrze. Ciężko mi się wypowiedzieć czy serum opóźniło mi jakoś zauważalnie starzenie się skóry:D ale na pewno czuć w dotyku, że skóra (szczególnie na policzkach) jest bardziej jędrna w dotyku. Najbardziej czuć to podczas wmasowania różnych produktów, bo z policzka zrobiło się fajne, jędrne jabłuszko :) Skóra stała się wygładzona i sprężysta a niedoskonałości miałam bardzo niewiele. Wiem, że to zasługa oleju jojoba, bo już miałam go kiedyś w czystej postaci i zwalczył mi upierdliwą kaszkę na brodzie i żuchwie oraz zapobiegał powstawaniu nowych grudek. Jeśli zdarzył mi się jakiś większy Stefan w postaci stanu zapalnego to też szybko przygasał. Nie potwierdzę i nie zaprzeczę tylko. czy zmarszczki zostały jakoś zredukowane, w moim odczuciu skóra po 3-miesięcznej kuracji po prostu wyglądała dobrze. Bez fajerwerków, ale i bez zawodu, ogólnie rzecz biorąc z eliksiru jestem zadowolona (biorąc też pod uwagę cenę). Podczas czerwcowych upałów odstawiłam produkt na jakiś czas, nie chciałam ryzykować powstania przebarwień w wyniku ekspozycji na słońce. Kiedy pogoda pogorszyła się to wróciłam do niego, bo wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi, ale mimo wszystko trzeba podchodzić do tego bezpiecznie i z głową. Czy produkt polecam? Jasne, że tak. Tak naprawdę każdy rodzaj skóry z niego skorzysta. Dojrzała (bo ujędrnia), sucha (bo nawilża, wygładza i regeneruje), mieszana, tłusta i trądzikowa (bo łagodzi stany zapalne i zapobiega nowym oraz redukuje wydzielanie sebum). Na koniec pochwalę także fakt, że nie oblepia mi skóry zauważalną tłustością a przyjemnie i całkiem szybko się wchłania, pościel pozostaje czysta. Warto wypróbować, polecam :)
    Zalety:
    • przyjemna konsystencja olejku, który nie jest zbyt rzadki
    • całkiem szybko się wchłania, nie brudzi pościeli i nie oblepia skóry
    • odpowiednie opakowanie, czyli ciemna butelka wykonana ze szkła, aby m.in. retinol i witamina C były w niej bezpieczne (oczywiście należy też przechowywać je w ciemnym i suchym miejscu)
    • w składzie cenne olejki, które kocha nasza skóra: olej ze słodkich migdałów, witaminy C i E, olej jojoba, retinol
    • serum nawilża, wygładza i czyni skórę miękką w dotyku
    • ilość niedoskonałości znacznie się zmniejszyła a drobne stany zapalne szybciej przygasały
    • po 3 miesiącach stosowania czuć ujędrnienie skóry, w szczególności na policzkach zrobiły się przyjemne, sprężyste jabłuszka :)
    • super zapach