Odżywka ma ładny zapach, już nie taki mocny, jak szampon z tej samej serii, ale wciąż piękny. Jest też bardziej kremowa, ma biało- zielony kolor. Nie jest za rzadka, nie ścieka z palców.
Na pierwszy rzut oka, sadząc po cenie i tanio wyglądającej butelce nie spodziewałabym się, że będzie w niej prawdziwy ekstrakt, a nie tylko sls i sztuczny zapach. Jest go jednak bardzo mało, znajduje się za perfume. W składzie na początku też mamy łagodny detergent i nawilżającą glicerynę.
Po co w tych produktach ekstrakt z jabłek?
Ekstrakt z jabłek to bogactwo soli mineralnych, cukrów, pektyn i witamin. Cukry w postaci fruktozy i sorbitolu, kwasy organiczne to kwas jabłkowy, cytrynowy, winowy, mlekowy i salicylowy. Witaminy to prowitamina A, witamina C oraz z grupy B.
Ekstrakt ma działanie antybakteryjne, silnie nawilżające i zmiękczające, poprawia przenikalność naskórkową dla surowców aktywnych, dlatego warto łączyć go z innymi cenionymi ekstraktami. (Opis ze strony naturalne-piękno.pl)
Jak widzicie, ekstrakt ma za zadanie zmiękczyć, nawilżyć i wygładzić nam włosy, ale nie sadzę, żeby w tej ilości rzeczywiście coś mógł zadziałać.
Jak nakładać odżywkę do włosów?
Sama lekka odżywka oczywiście, traktowana jako maska po umyciu (zwłaszcza tym szamponem) będzie zdecydowanie za lekka. Wszak jest bez silikonów, oblepiaczy, olei, itd. i nie ma szans nam włosów ani specjalnie odżywić, ani dociążyć. Może być za to dobra dla dzieci, do rozczesywania splątanych włosków, którą to niemiłą czynność umilą na pewno doznania zapachowe ???? Będzie za to dobra do mycia włosów odżywką.
Odżywkę Sainsbury’s kupiłam właśnie zachęcona przez znajomą, która używa całej serii tych owocowych do mycia włosów. Jest to jeden z najtańszych kosmetyków o dobrym składzie, jakie możemy kupić w Anglii. Jest zgodna z metodą Carly Girl CG. Nada się też do emulgowania oleju i olejowaniu włosów metodą na odżywkę- bo gliceryna. Także zawiera EDTA, może zastosuję ją jako chelatującą maskę. Może też użyję jej do tuningu maski, jeśli uda mi się najpierw zagęścić (przepis pojawi się oczywiście na blogu).