Mocno odświeżający żel do mycia twarzy zamknięty w szybko psującym się opakowaniu.
Żel ten kupiłam na najpopularniejszym w Polsce serwisie aukcyjnym, gdzie często robię zakupy. Zapłaciłam za niego około 30 złotych. W mojej opinii kwota ta jest do zaakceptowania. Zwłaszcza w obecnych czasach galopującej inflacji.
Na wstępie zaznaczę, iż jestem posiadaczką cery mieszanej, ze skłonnością do zmian zapalnych, z masą przebarwień po nich, z rozszerzonymi porami, zaskórnikami oraz okresowo z oznakami wrażliwości (zaczerwienienie).
Kosmetyk zamknięty jest w butelce z pompką. Plus za takie rozwiązanie, gdyż jest bardzo higieniczne i wygodne. Szkoda tylko, że bardzo szybko przestaje spełniać swoją funkcję, gdyż gdzieś od połowy zawartości butelki pompka się zacina i dozowanie produktu jest naprawdę ciężką przeprawą już do samego końca.
Szata graficzna opakowania jest bardzo prosta, wręcz dla mnie trochę "laboratoryjna", jeśli rozumiecie, co mam na myśli (choć jest to charakterystyczne bodaj dla wszystkich kosmetyków z linii Bielenda Professional). Bez problemu można monitorować ilość pozostałej zawartości, gdyż butelka jest wykonana z przezroczystego tworzywa.
Co do właściwości fizycznych samego kosmetyku, jego konsystencja jest żelowa, całkiem gęsta, z zatopionymi drobinkami peelingującymi. Z kolei zapach jest dość orzeźwiający i przyjemny. Żel jest również wydajny: używałam go około 4x w tygodniu wieczorem i starczył mi na ponad 3 miesiące użytkowania.
Po rozprowadzeniu produktu na twarzy i jej masażu czuć, jak żel oczyszcza skórę i peelinguje buzię, choć na szczęście robi to w bardzo subtelny sposób, bez mocnego, mechanicznego drażnienia. Szybko również na skórze wyczuwalny jest mentol, potegujący wrażenie odświeżenia dzięki uczuciu delikatnego chłodku.
Co zaś do moich obserwacji po zastosowaniu: kosmetyk dobrze oczyszcza skórę z pozostałości makijażu, których nie usunęłam w pierwszym etapie (zawsze stosuję oczyszczanie dwuetapowe z użyciem płynu micelarnego/olejku/masełka w części pierwszej i żelu/pianki w drugiej). Plus za brak uczucia ściągnięcia po umyciu, za którym szczerze nie przepadam. Za to po procesie oczyszczania wyraźnie czuć, że buzia jest wygładzona i zmiękczona, prawie jak po peelingu. Zauważyłam również, że dzięki temu porządnemu oczyszczeniu zmniejszyła się ilość zaskórników i tym samym niedoskonałości zapalnych. Także jeśli chodzi o działanie, jest ok! Aczkolwiek w przypadku cer wrażliwszych ograniczyłabym stosowanie do kilku razy w tygodniu, a nie codziennie. Mimo wszystko co za dużo złuszczania to niezdrowo.
Jeszcze słów parę o INCI. Mamy tutaj same łagodne detergenty, co jest sporym walorem, zwłaszcza docenianym przez skóry wrażliwe. Poza tym jest tutaj:
* nawilżająca gliceryna
* kojący pantenol
* drobinki peelingujące poprawiające mikrokrążenie i delikatnie złuszczające naskórek
* olejek eteryczny z neroli nadający produktowi zapach i przy okazji dodający właściwości oczyszczających.
Reszta to już emulgatory, regulatory, substancje konserwujące, zapachowe,
Jeśli chodzi o substancje aktywne, jest niestety dość ubogo.
Podsumowując: żel mimo drobinek jest łagodny dla skóry, gdyż nie powoduje jej zaczerwienienia, wysuszenia czy odczucia ściągnięcia, a przy tym dobrze oczyszcza cerę mieszaną. Poza tym pozytywnie wpływa na redukcję zmian zapalnych. Gdyby nie fakt, że przez wadliwą pompkę jego dozowanie jest uciążliwe, z pewnością zasługiwałby na bardzo dobrą notę. Ze względu jednak na tą sporą niedogodność ode mnie 4 gwiazdki.
Zalety:
- dogłębne oczyszczenie twarzy z zanieczyszczeń i makijażu
- wygładzenie i zmiękczenie skóry
- nie podrażnia, nie uczula, nie wysusza, nie ściąga twarzy po umyciu
- przyjemny zapach i konsystencja
- całkiem szybko zmywa się z twarzy
- wydajność
- estetyczne, półprzezroczyste opakowanie
- cena adekwatna do jakości
- skład, w którym trochę mało substancji aktywnych, jednak ogólnie nie jest źle
- cena nie jest najniższa, ale w sumie adekwatna do jakości
Wady:
- pompka po zużyciu połowy opakowania mocno się zacina i dozowanie produktu jest męczące