Kupi ponownieTak
Liczba zużytych opakowańkilka opakowań
Od kiedy używasz produkturok lub dłużej
Gdzie został kupiony produktW drogerii internetowej
Olejek Olaplex No.7 Bonding Oil był jednym z tych produktów, na które zawsze zerkałam z pewnym dystansem — znany, kultowy, dosyć drogi i „wszędzie polecany”. Z jednej strony hype był ogromny, z drugiej byłam ciekawa, czy rzeczywiście jest aż tak dobry, jak mówią. Po kilku tygodniach regularnego stosowania (zarówno na mokre, jak i suche włosy) mogę powiedzieć to szczerze: tak, to bardzo dobry produkt — ale jego działanie najlepiej rozumie się wtedy, gdy wiesz, czego oczekiwać i jak go używać. Już od pierwszych aplikacji zwróciłam uwagę na konsystencję i zapach. Olejek jest niesamowicie lekki — nie ma tej tłustej, ciężkiej tekstury, którą czasem można spotkać w tańszych olejkach drogeryjnych. Ma niemal satynowy, gładki dotyk i łatwo się rozprowadza na włosach. Zapach jest delikatny, lekko słodki, ale w żadnym wypadku nachalny — po chwili znika i nie konkuruje z perfumami ani innymi produktami do włosów. Zacznę od tego, jak ten olejek działa na mokre włosy po myciu. Nałożony na wilgotne pasma działa jak świetna baza do stylizacji — włosy są od razu gładkie, miękkie w dotyku i łatwiejsze do rozczesania. To uczucie „gładkości” nie jest tylko powierzchowne — ma się wrażenie, że Oleaplex wnika w strukturę włosa i działa od środka, a nie tylko pokrywa włos silikonami. Po wysuszeniu włosy wyglądają bardziej zadbane, zdrowe i mniej się puszą. Stosowałam go też na suche włosy między myciami, kiedy zależało mi na ujarzmieniu niesfornych kosmyków czy podkreśleniu blasku. Tu również spisał się świetnie — kilka kropli tylko na długości i końcówkach sprawiało, że włosy wyglądały jak „wykończone salonowo”: miękkie, lśniące i bez efektu ciężkości. Bardzo cenię ten subtelny blask — nie jest to „silikonowy połysk”, tylko naturalny, zdrowy wygląd włosa. Co dla mnie jest ogromnym plusem, to fakt, że olejek nie obciąża włosów nawet przy codziennym stosowaniu. Mam włosy średniej grubości, które łatwo mogą się „przyklapnąć”, ale z Olaplex No.7 nie zauważyłam tego efektu — nawet kiedy używałam go regularnie, moje włosy nie wyglądały na ciężkie czy przetłuszczone. Przy regularnym stosowaniu zauważyłam też subtelną, ale wyraźną poprawę kondycji włosów: końcówki wyglądają ładniej, są mniej szorstkie, a włosy są bardziej elastyczne. Nie był to efekt „zapierający dech w piersiach” ani jakaś spektakularna regeneracja po jednym użyciu, ale raczej stała, widoczna poprawa stanu włosów przy codziennej pielęgnacji. Warto też wspomnieć o jego działaniu podczas stylizacji — gdy używałam prostownicy czy suszarki, włosy były mniej „sztywne” po stylizacji i miały ładniejszą, bardziej miękką fakturę. To sprawia, że produkt dobrze sprawdza się zarówno jako element pielęgnacji, jak i ochrony w rutynie stylizacyjnej.
Zalety:
- Lekka, nietłusta formuła – nie obciąża włosów, nawet przy regularnym stosowaniu.
- Natychmiastowa gładkość i miękkość – włosy są łatwiejsze do rozczesania już po pierwszym użyciu.
- Naturalny blask – włosy wyglądają zdrowo, bez sztucznego „filmowania”.
- Działa na mokre i suche włosy – uniwersalne zastosowanie.
- Wsparcie przy stylizacji – włosy lepiej reagują na suszenie/prostowanie.
- Poprawa kondycji końcówek – mniej szorstkie i łamliwe włosy przy regularnym stosowaniu.
- Przyjemna konsystencja i zapach – komfort w codziennej aplikacji.
Wady:
- Wysoka cena – produkt z wyższej półki cenowej, co może być barierą.
- Subtelne efekty regeneracyjne – działa łagodnie i stopniowo, nie jako intensywna kuracja regenerująca.
- Nie zastępuje odżywki/maski – warto go łączyć z dobrą maską przy włosach bardzo zniszczonych.
- Może być „za lekki” dla ekstremalnie suchych włosów – w ekstremalnych przypadkach przyda się dodatkowe wsparcie olejowe.