Pasty do zębów

Aquafresh Whitening, Wybielająca pasta do zębów

• 4 marca 2022 o 17:37
    Wielki minus to opakowanie
    Nigdy nie zwracam szczególnej uwagi na to, jaką pastę do zębów wybieram. Tę dostałam, więc przetestowałam. Nie jestem wielką zwolenniczką tego typu opakowania. Wydaje mi się mało higieniczne i łatwo się brudzi. Jest to jednak kwestia indywidualna. Sama pasta poprawna, ale nic szczególnego. Zajmuje dużo miejsca.
  • 2 lipca 2021 o 18:33
    Może być ;)
    Mam dokładnie tę pastę , lecz w zwykłej tubce bez tego specjalnego dozownika. Dodam ze już nie pierwszy raz ją zakupiłam. Szczerze mówiąc wybieram ją zwykle, gdy jest w promocji (kieruję się ceną). Nie mam problemów z dziąsłami, więc mogę testować różne produkty, również te tańsze. Według mnie nie ma właściwości super wybielających, ale ma inne zalety. Ma fajną konsystencję, jest trzykolorowa, ma przyjemny, miętowy, lekko ostry odświeżający smak. Dobrze się pieni i dokładnie oczyszcza i odświeża jamę ustną. Odśwież na długo. Zawiera dość wysoką zawartość fluorku, dzięki czemu dobrze chroni zęby przed próchnicą. Pasta umieszczona jest w poręcznej tubce z szerokim korkiem, na którym bez problemu można ją postawić na umywalce. U mnie nie spowodowała nigdy żadnych problemów z dziąsłami, więc raz na jakiś czas kupuję. Używam na przemian z innymi pastami. Są lepsze, wiadomo, ale ta też się dobrze sprawdza.
    Zalety:
    • smak
    • odświeża
    • dokładnie oczyszcza
    • kolor i konsystencja pasty
    • niska cena
    • wygodna tubka
    Wady:
    • nie ma właściwości wybielających
  • 6 stycznia 2020 o 13:56
    Zdradziecka pasta!
    Będąc w Dealzie zauważyłam na półce tę pastę za 5zł. Cena niska, ale nie to mnie skusiło, a obietnica 3 idealnie rozłożonych kolorów przez cały okres jej użytkowania bez wyciskania zmieszanych barw już od połowy tubki. Tak, mała rzecz a cieszy ;) Co do marki to wiem, że jest długo na rynku, więc założyłam, że krzywdy nie zrobi, pasta jak pasta, a kolorki jednak cieszą, tak samo jak oryginalne opakowanie, no to wzięłam... Tubka jest plastikowa, zakręcana. Pompka do wyciskania pasty chodzi bez problemu, nie zacina się, można dawkować ilość. Kolory, zgodnie z obietnicą, przez cały czas idealnie <3 Pasta jest miętowa, lekko lodowa w smaku, dobrze się pieni, bez problemu wypłukuje. Pozostawia lekko chłodną miętę w ustach, ale na niezbyt długo. Wybielania nie zaobserwowałam, a zużyłam prawie całą... Żadnego bielszego uśmiechu. W recenzji parodontax napisałam o "zdradzieckiej paście" i niestety to tę miałam na myśli... Po około 1/3 wykorzystania zaczęłam mieć problemy z dziąsłami, które były tkliwe. Po pewnym czasie zaczęły delikatnie krwawić, by w konsekwencji doprowadzić mnie do momentu, w którym nie byłam w stanie nic pogryźć połową strony by nie zemdleć z bólu. Myślałam, że to problem z zębem (jakieś zapalenie czy coś), więc tym sposobem wylądowałam u dentysty, który odesłał mnie do periodontologa. Ten stwierdził, że mam ostre zapalenie dziąseł i to w całej jamie ustnej, a nie tylko od jednej strony jak mi się wydawało, przepisał maść, szczoteczki do przestrzeni, leki, włożył lekarstwo... Całe leczenie kosztowało jakieś 400zł, a wcale szybko nie pomagało. Cały ten czas używałam tej pasty, wgl nie składając faktów, że wszystkie przybory, szczoteczki, sposób mycia, płyn do płukania czy coś robię tak samo, a jedyne co zmieniłam to pasta do zębów... Skojarzyłam to dopiero gdy pojechałam na ponad tydzień i używałam tam pasty dostępnej u gospodarza - colgate, a po 4 dniach już nic mnie nie bolało, nic nie krwawiło, nic nie było napuchnięte. Wróciłam do domu, wróciłam do zdradzieckiej pasty i już po 2 dniach problem zaczął się od nowa... Po kilku dniach pojechałam do facet i znowu spokój, wróciłam i nawrót... Tak, wiem, teraz myślisz jak mogłam nie połączyć tego od razu - ano mogłam, nie jestem z tego dumna... Szukałam informacji na internecie o połączeniu problemów z dziąsłami z pastami do zębów czy też jakimiś jej składnikami, ale nic takiego nie znalazłam. Być może tylko u mnie występuje taka reakcja, może jestem na coś uczulona z jej składu, a może po prostu jest kijowa - nie mnie oceniać co tu się zadziało, żaden ze mnie dentysta. Wiem jednak, że to właśnie ona spowodowała wszystkie moje problemy, a to oznacza, że nie chcę mieć z nią nic wspólnego!
    Zalety:
    • idealnie rozłożone kolory do ostatniego użycia
    • wygodne opakowanie
    • dobrze się pieni i łatwo wypłukuje
    Wady:
    • brak działania wybielającego
    • doprowadziła do ostrego zapalenia dziąseł