Serum które uratowało kilkanaście razy moją buzię po wysypie trądzikowym... Moje S.O.S :)
Jako osoba z cerą mieszaną, skłonną do przesuszeń i problemów z oznakami starzenia, a także z tendencją do trądziku, serum Miya Cosmetics Beauty.Lab okazało się dla mnie prawdziwym ratunkiem. Długo szukałam odpowiedniego produktu, który pomógłby mi w walce z niedoskonałościami, zniwelował widoczność porów i poprawił ogólny wygląd mojej skóry, która boryka się z przebarwieniami i suchością. Po ponad roku stosowania, mogę śmiało powiedzieć, że serum spełniło moje oczekiwania, a nawet je przewyższyło. Produkt otrzymałam w prezencie od mojej siostry, jakoś nie znałam się z marką Miya, nie dawałam mu szansy, , ale po tym serum odkryłam jeszcze więcej fajnych perełek :))).
1. Opakowanie i aplikacja
Serum jest zamknięte w eleganckiej, szklanej buteleczce z pipetą, która ułatwia precyzyjne dozowanie. Jest to bardzo higieniczne rozwiązanie, a pipeta pozwala na dokładne aplikowanie odpowiedniej ilości produktu. Butelka jest ciemna, co chroni składniki przed działaniem światła, co jest ważne, biorąc pod uwagę, że serum zawiera niacynamid i prebiotyki.
2. Konsystencja i zapach
Konsystencja serum jest lekka, przezroczysta i dobrze się wchłania. Nie pozostawia tłustego filmu na skórze, co jest ogromnym plusem, zwłaszcza przy mojej cerze mieszanej w kierunku suchej. Zapach jest subtelny, dość neutralny, co również jest dla mnie na plus, ponieważ nie jestem zwolenniczką intensywnych, perfumowanych produktów do twarzy.
3. Działanie
Serum naprawdę ma wielki wpływ na moją skórę. Zauważyłam widoczną poprawę już po pierwszym zastosowaniu – skóra była gładsza, a niedoskonałości zaczęły się zmniejszać. To, co najbardziej mnie zaskoczyło, to fakt, że serum pomagało mi kontrolować wzmożony wysyp trądziku, który pojawiał się szczególnie w stresujących okresach. W ciągu kilku dni od użycia tego serum, wypryski stały się znacznie mniej widoczne, a skóra nabrała zdrowego wyglądu. A przy "wysypach" nawet na następny dzień pomogło :).
Kolejnym plusem jest jego działanie na pory – produkt rzeczywiście zmniejsza ich widoczność, co jest dla mnie istotne, biorąc pod uwagę, że mam skórę z tendencją do rozszerzonych porów. Serum reguluje także produkcję sebum, co w moim przypadku oznacza mniej świecenia się skóry, zwłaszcza w strefie T. Ponadto, skóra stała się bardziej nawilżona i lepiej ukrwiona, a zaczerwienienia po wypryskach szybciej znikają.
4. Skład i efekty
Serum zawiera kompleks prebiotyków i postbiotyków, które dbają o mikrobiom skóry, co jest kluczowe dla jej zdrowia i wyglądu. Kwas azelainowy w składzie wspomaga walkę z niedoskonałościami, rozjaśnia przebarwienia i ma działanie przeciwzapalne. Niacynamid (witamina B3) działa natomiast na redukcję widoczności porów i poprawę kondycji skóry, a ekstrakt z czerwonej akacji koi i regeneruje. Formuła serum wspomaga również zwalczanie bakterii odpowiedzialnych za trądzik, co zostało potwierdzone badaniami.
Wady:
Mimo że serum przynosi doskonałe efekty, warto wspomnieć o kilku minusach. Po pierwsze, skóra może lekko piec lub być podrażniona zaraz po aplikacji, co może być uciążliwe, szczególnie w przypadku wrażliwej cery. Ponadto, ze względu na swoje silne działanie, konieczne jest stosowanie wysokich filtrów przeciwsłonecznych (SPF 50) w ciągu dnia, ponieważ skóra może stać się bardziej wrażliwa na słońce. To jednak nie stanowi dużego problemu, jeśli używamy odpowiednich kosmetyków ochronnych.
Podsumowanie:
Ogólnie rzecz biorąc, Miya Cosmetics Beauty.Lab Serum z prebiotykami to wyjątkowy produkt, który w krótkim czasie przywrócił mojej skórze równowagę i zdrowy wygląd. Jest to serum, które działa kompleksowo – redukuje trądzik, reguluje wydzielanie sebum, matuje, nawilża i regeneruje. Kosmetyk okazał się prawdziwym "SOSem" dla mojej skóry, zwłaszcza w chwilach, gdy borykałam się z nasilonymi niedoskonałościami. Serum stało się jednym z moich ulubionych produktów pielęgnacyjnych i z pewnością wrócę do niego w przyszłości. Cena 30 zł za tak efektywny kosmetyk to również duży plus. Dziękuję mojej siostrze za tak trafiony prezent!!! :))))))
Ocena: 5/5
Zalety:
- 1. Szybkie działanie – już po pierwszym zastosowaniu skóra staje się gładsza, a niedoskonałości zaczynają znikać.
- 2. Redukcja wyprysków – skutecznie pomaga w walce z trądzikiem, zmniejszając liczbę i widoczność wyprysków.
- 3. Zmniejsza widoczność porów – reguluje produkcję sebum, co pomaga w zmniejszeniu rozszerzonych porów.
- 4. Wyrównuje koloryt skóry – skutecznie redukuje przebarwienia, w tym te potrądzikowe.
- 5. Regeneracja skóry – wspomaga regenerację skóry, przyspieszając jej procesy naprawcze.
- 6. Działa przeciwzapalnie – dzięki składnikom takim jak kwas azelainowy, serum łagodzi stany zapalne skóry.
- 7. Zawiera prebiotyki – wspiera równowagę mikrobiomu skóry, co jest kluczowe dla jej zdrowia.
- 8. Zawiera postbiotyki – zapewnia dodatkowe nawilżenie i działanie przeciwbakteryjne.
- 9. Wzmacnia barierę ochronną skóry – pomaga w odbudowie naturalnej bariery ochronnej, co sprawia, że skóra jest mniej podatna na podrażnienia.
- 10. Matowi skórę – skutecznie redukuje nadmiar sebum, co eliminuje nieestetyczny połysk.
- 11. Ułatwia gojenie się wyprysków – przyspiesza proces gojenia zmian trądzikowych.
- 12. Poprawia teksturę skóry – skóra staje się gładka, miękka i jedwabista w dotyku.
- 13. Redukuje zaczerwienienia – łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia, szczególnie po trądziku.
- 14. Lekka konsystencja – serum łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze.
- 15. Bezpieczne dla skóry wrażliwej – dzięki łagodnym składnikom może być stosowane przez osoby z wrażliwą skórą.
- 16. Zawiera niacynamid – skutecznie zmniejsza widoczność porów i rozjaśnia przebarwienia.
- 17. Działanie przeciwbakteryjne – likwiduje bakterie odpowiedzialne za powstawanie trądziku.
- 18. Zawiera ekstrakt z czerwonej akacji – działa kojąco, nawilżająco i regenerująco.
- 19. Naturalny skład – wiele składników pochodzi z natury, co czyni serum bardziej bezpiecznym i przyjaznym dla skóry.
- 20. Przystępna cena – produkt jest dostępny w atrakcyjnej cenie (około 30 zł), biorąc pod uwagę jego wysoką jakość i skuteczność.
Wady:
- 1. Może powodować podrażnienia – niektóre osoby mogą doświadczać lekkiego pieczenia lub podrażnienia skóry, szczególnie przy wrażliwej cerze.
- 2. Wymaga stosowania filtrów przeciwsłonecznych – ze względu na działanie kwasu azelainowego i innych aktywnych składników, skóra może być bardziej wrażliwa na słońce, co wymaga codziennego stosowania wysokiego SPF (min. 50).
- 3. Może być za mocne dla bardzo wrażliwej skóry – niektóre osoby z bardzo wrażliwą skórą mogą odczuwać przesuszenie lub zaczerwienienie, zwłaszcza w początkowej fazie stosowania.
- 4. Brak opcji dla osób z ekstremalnie suchą skórą – osoby z cerą bardzo suchą mogą odczuwać potrzebę dodatkowego nawilżenia po aplikacji, gdyż serum nie jest wystarczająco odżywcze w przypadku tego typu skóry.
- 5. Wysoka zawartość alkoholu – alkohol w składzie może powodować przesuszenie skóry w przypadku długotrwałego stosowania, zwłaszcza przy skórze suchej lub odwodnionej.
- 6. Brak wersji do skóry suchej – serum jest bardziej dedykowane do skóry mieszanej, tłustej i problematycznej, więc osoby z cerą suchą mogą nie uzyskać pełnych korzyści.
- 7. Może powodować wysyp nowych wyprysków na początku stosowania – niektóre osoby mogą doświadczyć tzw. "wypychania" niedoskonałości w początkowej fazie stosowania, co może być zniechęcające.