Balsamy do ciała

Yope Zimowy Poncz, Balsam do rąk i ciała

• 30 sierpnia 2022 o 17:17
    bubel o pięknym zapachu
    Zacznę od tego, że nie mam suchej skóry, wiele nie potrzebuję aby nawilżyć skórę ciała czy dłoni. Zazwyczaj łatwo mnie zadowolić w tym zakresie. Zachęcona ogromnym hypem na tą firmę, kupiłam balsam Yope aby mieć coś lżejszego na wiosnę, co się będzie szybko wchłaniać i delikatnie odżywi moją skórę. Pierwsze wrażenie - genialny zapach. Intrygujący, wyrafinowany ale nie męczący, lekki. Taki pół słodki, pół wytrawny, trochę poncz, trochę ciastko. Większość kosmetyków z drogerii pachnie jakimś chemicznym boudoirem, tutaj w końcu coś innego. Na tym się kończą zalety tego produktu. A bardzo chciałam go lubić. Patrząc na skład, wydaje się "idealny", "dobry", "naturalny", "bogaty". Jednak tak naprawdę z listy pojedynczych składników inci nie da się wyczytać czy kosmetyk będzie dobry na dłuższą metę, bo to jest kwestia formulacji i proporcji danych składników. Ten balsam nie jest jednak tak bogaty jakby się to mogło wydawać. Formuła jest przepełniona emulgatorami, co łatwo zauważyć gdy wsmarujemy w siebie balsam a po wchłonięciu pójdziemy opłukać ręce wodą. Całość zaczyna się subtelnie pienić oraz spływa z naszej skóry. Osuszamy ręcznikiem i nagle czujemy suchość. Jest to tzw wash out effect, gdzie emulgatory podczas spłukiwania emulgują również nasze własne lipidy. Skóra jest bardziej sucha niż była przed aplikacja kosmetyku. Nie wszystkie kremy pozostawią taki efekt, to już kwestia dopracowania formuły - przykładowo po mleczkach Vianek czy La Roche Posay nie miałam takiego problemu, skora po opłukaniu wodą pozostawała dalej chroniona. Podobny efekt przesuszu miałam przy kremie do rąk Yope Rabarbar i Róża, który dawał nawilżenie tylko do pierwszego kontaktu z wodą, a na dłuższą metę wysuszał moją skórę. Probowałam się przemóc i stosować ten balsam regularnie, bo "dobry skład", bo ładny zapach. Ale to nic nie dawało. Pierwsze momenty po aplikacji czuć, że kosmetyk pokrył swoją warstewką skórę, jednak na dłuższą metę nie wpływa na nawilżenie czy poprawę elastyczności. Skóra na łydkach zrobiła się z powrotem lekko sucha, do dłoni się kompletnie nie nadawał, wręcz je wysuszał (dlaczego - omówiłam wyżej). Obecnie zużywam go jako emulsję do mycia rąk i stóp, świetnie emulguje i wręcz idealnie oczyszcza z piachu po letnich spacerach po lesie.
    Zalety:
    • ładny oryginalny zapach
    Wady:
    • nieprzemyślana formuła
    • słabe nawilżenie
  • 10 lutego 2022 o 20:10
    Lubię markę, lubię zapach ale...
    Jestem fanką Yope. Fajne składy, ładne, urocze i wygodne opakowania. Zapachy całkowicie moje. Mogę wąchać non stop. Wszystko super, ale ten balsam tak strasznie się rozsmarowuje, że aż mi przykro. Nie wchłania się dobrze, ciągle mam białe smugi na ciele. Muszę czekać aż się wchłonie. To jest jego jedyny minus jak dla mnie. Zawsze kupuję produkty Yope na zapas, duży zapas, więc mam tego balsamu więcej niż jedno opakowanie. Oczywiście zużyje, bo przemawia do mnie skład i zapach,ale będę się męczyła z maziajami :)
    • Skład
    • Piękne opakowanie
    Wady:
    • Nie wchłania się dobrze
  • 3 marca 2021 o 20:51
    Poprawny
    Balsam ma niezły skład i całkiem dobrze nawilża skórę, ale użytkowanie jest dla mnie trochę upierdliwe - nie wchłania się za szybko a zapach, który na początku mnie uraczył, bo lubię takie klimaty zaczął mnie potwornie męczyć. Zapach jest po prosty mdły i za słodki. Balsam nie nadaje się rano bo trzeba się namachać żeby go wsmarować w skórę i odczekać aż się wchłonie. Dla mocno wysuszonej za słaby. Pompka dobrze dozuje produkt
    Zalety:
    • Konsystencja
    • Skład
    • Wchłanianie
    • Zbyt słabe nawilżenie
  • 22 lutego 2021 o 1:07
    Kremowa ekscytacja
    Balsam Yope o obłędnym ,słodkim zapachu działa tak jak zapewnia producent. Nawilża i wygładza od pierwszego użycia. Nie pozostawia tłustej warstwy. Wysuszenie skóry znika. Opakowanie - sporą butelka z pompką jest bardzo wydajne. Dawno nie używałam tak dobrego balsamu.
    • Działanie nawilżające i wygładzające
  • 16 lutego 2021 o 20:49
    Raczej polecam
    Produkt zakupiłam jako uzupełnienie do żelu pod prysznic z Yope z tej samej serii. Za opakowanie 300 ml dałam 25 zł w drogerii internetowej. Balsam jest zamknięty w białej, niestety nieprzeźroczystej butelce, więc nie widać ile produktu jeszcze zostało. Natomiast posiada pompkę, co ułatwia aplikację. Konsystencja to raczej takie mleczko, a sam balsam jest takiego samego koloru jak jego opakowanie. Wydajność jak dla mnie jest na dobrym poziomie, bo akurat wystarcza na całą zimę. Zapach jest pół na pół owocowo-słodki. Niestety jak to bywa z balsamami naturalnymi, trochę się trzeba namęczyć z rozsmarowaniem, bo zostawia białe ślady, ale oczywiście naturalny skład zasługuje na ogromny plus. Jest to produkt, który delikatnie nawilża, ale po wysmarowaniu skóra jest miękka i mniej podrażniona, więc obietnice producenta spełnione.
    Zalety:
    • zimowy zapach, słodko-owocowy,
    • opakowanie z pompką, co ułatwia aplikację,
    • naturalny skład,
    • dobra wydajność, wystarcza akurat na całą zimę,
    • spełnia obietnice producenta.
    Wady:
    • białe opakowanie, nie widać ile jeszcze produktu pozostało,
    • zostawia też białe ślady, więc trzeba się trochę pomęczyć z rozsmarowaniem.