Peelingi do twarzy

Biolaven Peeling Enzymatyczny do Twarzy 45ml

Karen15
    24 maja 2025 o 7:58
    Podrażnia
    Dałam mu kilka szans, ale za każdym razem kończyło się tak samo - okropnym podrażnieniem i pieczeniem, a miał to być produkt do cer wrażliwych. Pierwszy raz podrażnił mnie peeling enzymatyczny. Na plus jedynie opakowanie i przyjemna konsystencja.
    Vardzia
    13 sierpnia 2024 o 21:27
    Błotko
    Jakoś zawsze podchodziłam sceptycznie do peelengów enzymatycznych. Po ten pewnie też bym nie sięgnęła, ale dostałam go jako gratis do złożonego zamówienia. Postanowiłam więc go zużyć. Peeleng to gęsta gładka pasta koloru buroczarnego. Pachnie trochę ziołowo, trochę błotniście - mniej więcej tak właśnie wyobrażałam sobie zapach bagna Shreka. Gdy tylko otworzyłam słoik wiedziałam, że przez sam zapach ciężko będzie mi go zużyć. Na twarzy rozprowadzał się dobrze, pod wpływem ruchów dłoni minimalnie się pienił. Mam cerę problematyczą, z dużą skłonnością do trądziku, alergii, podrażnień i przesuszeń. Zacznę od tego, że na szczęście mnie nie uczulił. Złuszczał naskórek naprawdę bardzo dobrze, ale musiałam być bardzo ostrożna w jego stosowaniu. Na twarzy mógł lądować raz w tygodniu - przy próbach stosowania go częściej pojawiał się u mnie wysyp kaszki i podrażnienia. Na szczęście w porę to spostrzegłam i wiedziałam, że muszę się tego wystrzegać. Przy stosowaniu raz w tygodniu dawał ładne efekty. Trochę zmniejszał widoczność porów, skóra była gładka, bez grudek czy suchych skórek. Opakowanie to słoiczek typu twist z grubego szkła - było Vardoodporne, nawet jak spadło to się nie stłukło. Jeśli chodzi o dostępność i cenę - akurat ja kupowałam na stronie producenta i tak jak wspominałam wcześniej - wpadł on jako gratis do zakupu (z czego się cieszę bo jakoś długiego terminu ważności nie miał). W regularnej cenie to coś koło 30 zł. Ten słoiczek wystarczył mi na 3 miesiące, ale tak jak wspominałam wcześniej nie stosowałam go jakoś bardzo często. Czy kupię ponownie - chyba nie. Stosowanie go głównie przez zapach było dla mnie męczarnią. Poszukam czegoś innego
    Zalety:
    • przyzwoite złuszczanie
    • podrażnienia przy zbyt częstym stosowaniu
  • 13 sierpnia 2024 o 0:58
    Skuteczny o ciekawej konsystencji
    Kosmetyk w sloiczku, latwo sie go stosuje. Ladnie pachni, ziolowo-kwiatowo. Ma dosc gęsta konsystencję co mi odpowiada, dobrze sie rozprowadza a najważniejsze że dobrze oczyszcza i zluszcza naskórek. Stosuję go 2 razy w tygodniu, mam cerę mieszaną i nie wysusza mi partii przesuszonych a te tluste oczyszcza. Czuję gdy zapomne go uzyc bo cera robi sie bardziej tlusta i czuję ze potrzebuję dobrego oczyszczenia. Jest bardzo wydajny. Uzywam go i używam a jego nie ubywa :)
  • 19 maja 2024 o 18:34
    Z pozoru delikatny. Wywołał u mnie lekkie podrażnienia i swędzenie. Sposób użycia nie dla niecierpliwych (czyli mnie:))
    Peeling enzymatyczny Biolaven wpadł mi w ręce jakoś 3 lata temu, zaraz po premierze 7. nowych kosmetyków marki. Nie był to kosmetyk oferowany od początku istnienia firmy. Kupiłam go wtedy na promocji w Hebe za około 22 zł. W normalnej cenie kosztuje 35 zł, osobiście uważam, że trochę dużo patrząc na efekty. Zdarzyły mi się z nim małe potknięcia, mimo stosowania go zgodnie z instrukcją obsługi marki. Opakowanie Choć teraz grafika etykiety produktu jest już nieco inna (dalej przyjemna dla oka), tak poprzednia, którą miałam, była bardzo ładna, minimalistyczna. Peeling znajdziemy w pociemnianym, szklanym słoiczku o pojemności 45 ml (aż dziwne, że nie w 50). Zakrętka jest plastikowa, czarna, łatwo się ją odkręca i zakręca. Produkt nie wkrada się w jej zakamarki. Cały słoiczek jest dodatkowo schowany w kartonik. Podoba mi się koncepcja tego produktu i jego oprawa wizualna. Marka stawia na naturalność, ja osobiście odczuwam to, patrząc na całe opakowanie. Konsystencja i zapach peelingu Peeling ma zbitą, śliską konsystencję, ale po nałożeniu na twarz nie ma problemu z rozsmarowaniem go. Przypomina maź, bo jest w kolorze brązowo-szarym. Samo wydobycie go ze słoiczka również było bardzo łatwe, nie ześlizgiwał się z palców. Po nałożeniu na skórę widać jego ciemne zabarwienie, ale podczas masażu twarzy ten efekt zanikał. Sam zapach jest klasyczny dla innych produktów tej serii - wyczuwam w nim nuty winogron i lawendy. Mi bardzo podpadł do gustu, bardzo umilał proces aplikacji peelingu na twarz. Aha, jest wydajny. Używałam go raz w tygodniu i starczył mi na długo - 2-3 miesiące. To bardzo dobry wynik, mimo że nakładałam go sporą porcję za każdym razem. Działanie Producent twierdzi, że jest to delikatny peeling przeznaczony głównie dla cery wrażliwej i naczynkowej. Na samym początku stosowania zgadzałam się z tym, ale z czasem dostałam lekkiego podrażnienia w załamaniach przy nosie - skóra zaczęła tam swędzieć. Nie wiem czy to kwestia mocnego złuszczania czy uczulenia na któryś ze składników. Bardzo ważne jest poprawne używanie peelingu - jego nie stosujemy solo na twarzy i czekamy na działanie. Należy z nim pracować, co jakiś czas zwilżać dłonie i masować twarz. Sam proces był dla mnie trochę męczący, bo nie należę do osób cierpliwych, więc stanie przed lustrem i wsmarowywanie produktu przez 5 minut było dość nużące. Wolę, gdy produkt sam działa, a ja mogę w tym czasie robić inne rzeczy. Po czasie 5. minut skóra już robiła się lekko czerwona i podrażniona. Na początku składu znajduje się olej z pestek wingoron. Dopiero gdzieś w środku producent ulokował substancje złuszczające - enzymy z papainy i bromelainy. Na końcu znajdziemy pozostałe oleje, w tym m.in z oliwek, arganowy. Lubię obecność łagodzących tłuściochów. Po zmyciu produktu z twarzy, skóra ewidentnie była nawilżona i miękka. To musi być efekt działania olejów. Z perspektywy czasu nie oceniam jakoś tragicznie tego peelingu. Był to produkt, który złuszczał naskórek, ale niestety efekt swędzenia w załamaniach okołonosowych i zbyt żmudny proces aplikacji trochę mnie od niego odpycha. Nie jest to mój ulubieniec, nie wiem czy kiedyś do niego wrócę .
    Zalety:
    • pociemniany, szklany słoiczek z ładną etykietą
    • w składzie znajdziemy oleje, w tym: z oliwek, arganowy, winogronowy -> zostawiały skórę miękką
    • nie wysuszał skóry, nie powodował ściągnięcia
    • wygodna aplikacja. Peeling nie ześlizgiwał się z palców
    • wygodnie rozsmarowywało się produkt na twarzy, mimo dość zbitej konsystencji
    • bardzo ładny, naturalny zapach. Wyczuwalne nuty lawendy i winogron (lubię!)
    • wydajny. Przy stosowaniu raz w tygodniu wystarczył mi na 2-3 miesiące
    • raczej łatwo dostępny w drogeriach
    Wady:
    • niby delikatny, ale jednak chyba okazał się mocny - nie dla wrażliwych skór
    • podrażnił mnie w okolicach nosa (załamaniach), skóra swędziała po zmyciu peelingu
    • cena bez promocji dość toporna
    • żmudny proces masażu peelingu. Nie zostawiamy go solo na twarzy, trzeba z nim pracować przez minimum 3 minuty - do pięciu. 5 min to max, potem skóra zaczyna już się robić mocniej podrażniona
  • 11 kwietnia 2024 o 21:18
    Nie dla mnie
    Peeling enzymatyczny Biolaven kupiłam już jakiś czas temu, jednak długo zwlekałam z recenzją, bo chciałam dać mu szansę. Niestety niepotrzebnie. Peeling ten ma bardzo ciekawy skład, dlatego wiązałam z nim duże nadzieje. Dodatkowo zamknięty jest w ciemnym, szklanym słoiczku, co jest plusem przy wszechobecnym plastiku. I na tym plusy się kończą. Po otwarciu peelingu uderzył mnie jego zapach. Jest on dosyć dziwny, lekko winogronowy, ale duszący, ciężki i na dodatek utrzymujący się na skórze jeszcze długo po zmyciu produktu. Sam zapach sprawił więc, że korzystanie z produktu nie było przyjemne. Konsystencja peelingu jest dość tłusta, ale łatwo go rozprowadzić, bo pod wpływem ciepła, produkt robi się rzadszy. Niestety od razu po nałożeniu peelingu miałam problem z uczuciem pieczenia skóry. Myślałam, że może się do niego stopniowo przyzwyczaję, ale niestety tak się nie stało. Dodając do tego pocieranie twarzy po zmyciu moja skóra była żywo czerwona, piekąca i musiałam od razu ratować się łagodzącymi produktami. Efekt oczyszczenia zszedł na dalszy plan, bo przy podrażnieniu ciężko było go określić. Zdecydowanie nie polecam posiadaczkom skóry wrażliwej.
    Zalety:
    • szklane opakowanie
    Wady:
    • nieprzyjemny zapach
    • produkt bardzo podrażnia, co uniemożliwia jego stosowanie nawet po kilku próbach