Świetnie oczyszcza z sebum, jednak niespecjalnie przedłuża okres świeżości czupryny.
Szampon ten kupiłam w bodaj najpopularniejszej w naszym kraju drogerii, a mianowicie w Rossmannie. Do wrzucenia go do koszyka przekonała mnie głównie aktualna promocja. Zapłaciłam 16,99 złotych, co za produkt dermatologiczny, czyli specjalistyczny nie jest nadmiernie wysoką kwotą.
Produkt zamknięty jest w butelce z zamknięciem na zatrzask, o prostej, ale estetycznej szacie graficznej. Pojemność to 100ml i z racji, że to nieduża ilość, kosmetyk dość szybko się kończy. Mnie starczył na około 3 tygodnie użytkowania 3x w tygodniu.
Co zaś do właściwości samego kosmetyku: konsystencja jest żelowa, średnio gęsta, a zapach neutralny, dość nijaki, jednak nie utrzymuje się na pasmach dłużej.Szampon dobrze się pieni oraz naprawdę porządnie oczyszcza czuprynę, jednak przy okazji trochę wysusza włosy na długości. Dlatego dla osób, których pasma są dość zniszczone, może to nie być najlepszy wybór, gdyż istnieje ryzyko, że dodatkowo pogorszy stan fryzury.
Teraz krótko się jeszcze odniosę do deklaracji producenta, który obiecuje nam:
• skuteczne zwalczenie łupieżu --> niestety w ogóle tego nie zauważyłam, ten problem utrzymuje się u mnie po tej prawie miesięcznej kuracji szamponem w takim samym stopniu, w jakim był wcześniej
• zapobieganie przetłuszczaniu włosów --> szampon w rzeczy samej świetnie oczyszcza pasma i skórę głowy z sebum, ale okres pomiędzy myciami niezbyt się wydłuża (tak czy siak musiałam myć głowę co 2 dni, tyle że włosy były mniej przetłuszczone niż w przypadku innych, standardowych szamponów drogeryjnych)
• działanie już od pierwszego użycia --> od pierwszego umycia trochę zmniejsza wydzielanie łoju, to fakt
• łagodzenie podrażnień oraz uczucia swędzenia --> ze swędzeniem się akurat nie borykam, ale po kuracji tymże preparatem moja skóra głowy nie była podrażniona.
Na koniec coś jeszcze o składzie, który zasługuje na pochwałę, gdyż nie ma mocnych detergentów, jest za to nafaszerowany sporą ilością substancji aktywnych, m.in.:
* kwasem salicylowym wpływającym na zmniejszenie wydzielania sebum
* cynkiem PCA wspomagającym walkę z łupieżem i zapobiegającym przetłuszczaniu się włosów
* biokompleksem prebiotycznym przywracającym skórze głowy równowagę
* niacynamidem regulującym wydzielanie łoju.
Reasumując: szampon ma z pewnością ciekawy skład z delikatnymi substancjami myjącymi i składnikami aktywnymi realnie wpływającymi na wydzielanie sebum (szkoda, że bardziej doraźnie poprzez porządne z niego oczyszczenie, aniżeli długofalowo). Należy jednak uważać, by nie przesuszyć włosów na długości (warto przed myciem nałożyć na nie odżywkę, by je trochę zabezpieczyć). Czy szampon kupię ponownie? Nie, gdyż stosunek wydajności do ceny nie jest najlepszy, poza tym rezultaty nie powaliły mnie na kolana.
Zalety:
- żelowa konsystencja
- dobrze się pieni
- porządnie oczyszcza włosy
- w niewielki sposób zmniejsza ilość wydzielanego sebum
- dobry skład
- poręczne opakowanie
- dostępność stacjonarnie w drogerii Rossmann
- dość nijaki zapach, ale przynajmniej niedrażniący
Wady:
- włosy tak czy siak musiałam myć co 2 dni, więc niespecjalnie wydłuża okres świeżości fryzury
- nie redukuje łupieżu
- trochę wysusza włosy na długości
- średnia wydajność przez niedużą pojemność