Kremy z filtrem do ciała

Soraya Sun Care, Ochronny balsam do opalania SPF 30

5 na 51 opinię

Soraya Sun Care
Soraya Sun Care Balsam do Opalania SPF30+ 125ml
HOBB
Soraya Ochronny balsam do opalania SPF 30

• 2 października 2023 o 10:49
    Najlepszy skład spośród balsamów do opalania, wysoka ochrona i przystępna cena - czego chcieć więcej?!
    Lato już się skończyło, więc najwyższa pora, abym zrecenzowała kosmetyk, który zapewniał skórze mojego ciała ochronę przeciwsłoneczną w trakcie plażowania i podczas innych, dłuższych ekspozycji na słońce. Jako wielbicielce jak najbardziej naturalnych składów, wybór właśnie balsamu do opalania zawsze nastręczał mi największych kłopotów. Kremy do twarzy z ochroną UV stają się już coraz lepsze składowo, coraz częściej posiadają też właściwości pielęgnacyjne, natomiast te do ciała cały czas przepełnione są parafiną w każdej postaci, PEG-ami, alkoholem denaturyzowanym, silikonami, mikroplastikami, a także szkodliwymi filtrami UV, jak np. homosalat, który potrafi zaburzać gospodarkę hormonalną. I tak po kilkunastu minutach studiowania składów w Rossmannie i odrzucaniu kolejnych produktów, do ręki (zupełnie bez przekonania już!) wzięłam recenzowany balsam marki Soraya (a w zasadzie to Bielenda ;)). Ideałem może nie jest, bo zawiera mikroplastik i fenoksyetanol, którego powinny unikać kobiety w ciąży, ale w porównaniu do reszty... nie ma porównania :D Zapłaciłam za niego niecałe 30 złotych w promocji, a w zamian za to otrzymałam plastikową buteleczkę w kształcie łezki o barwie biało-pomarańczowej i pojemności 125 ml. Buteleczka otwierana jest od dołu, dzięki klapce, która porządnie zabezpiecza produkt przed rozlaniem i umożliwia postawienie na niej butelki. Konsystencja dość gęsta, kremowa o białej barwie i słodkim, pudrowo-deserowym zapachu. Kojarzy mi się z czymś do jedzenia i nie mogę się go nawąchać ;) Nie jest to zapach na tyle intensywny, aby przyprawić o ból głowy, ale utrzymuje się na skórze przez długi czas. Balsam bardzo łatwo się aplikuje, nie bieli i błyskawicznie wchłania bez pozostawiania tłustej warstwy. Kosmetyk zawiera całą rzeszę filtrów chemicznych z dodatkiem filtrów mineralnych. Ochrona, którą gwarantuje to SPF30, czyli wysoka. Jak już wcześniej wspomniałam balsam ma najlepszy skład, na jaki trafiłam do tej pory pośród wszystkich drogeryjnych kosmetyków tego typu. Oprócz ochrony przeciwsłonecznej zawiera również szereg substancji pielęgnujących skórę: * nawilżacze (gliceryna, propanediol, betaina, beta-sitosterol i ekstrakt z niebieskiej agawy); * inulinę (prebiotyk) i alfa-glukan oligosacharydy, które przywracają i utrzymują równowagę mikrobiomu skóry wzmacniając jej barierę ochronną i zwiększając odporność na działanie czynników zewnętrznych oraz hamując rozwój patogennych mikroorganizmów; * emolienty (masło cupuacu, olej sojowy i skwalen); * wit. C i E. Producent zaleca, aby po pierwszym nałożeniu balsamu reaplikować go co 2-3 godziny w celu utrzymania stabilnej ochrony przeciwsłonecznej. Balsam nie jest też wodoodporny, co dla mnie nie jest żadnym problemem przy korzyściach płynących z jego stosowania. Nie dość, że świetnie się rozsmarowuje i wchłania to jeszcze pięknie pachnie i rewelacyjnie chroni przed słońcem. Obyło się bez jakichkolwiek poparzeń, podrażnień czy przesuszenia skóry, a spędziłam wiele godzin na słońcu tego lata ;) Na jego temat mogę wypowiadać się tylko w samych superlatywach, cieszyć, że na niego trafiłam i polecić Wam ze szczerego serca szczególnie, jeśli (tak, jak ja) zwracacie uwagę na składy.
    Zalety:
    • wysoka ochrona przeciwsłoneczna - SPF30
    • mieszanka filtrów chemicznych i mineralnych
    • najlepszy skład wśród wszystkich kosmetyków do opalania, jakie kiedykolwiek wpadły w moje ręce (!!!)
    • właściwości pielęgnacyjne
    • przepiękny, długotrwały, pudrowo-deserowy zapach
    • brak podrażnień i przesuszeń
    • szybko się wchłania
    • nie bieli
    • nie pozostawia tłustej warstwy
    • wydajność (na sezon dla jednej osoby starczy ;))
    • polska marka
    Wady:
    • fenoksyetanol i mikroplastik w składzie