Szampony do włosów

Vichy Dercos, Anti - Pelliculaire Sensitive Shampooing Traitant Szampon przeciwłupieżowy do skóry wrażliwej

Vichy Dercos Szampon przeciwłupieżowy do skóry wrażliwej 200ml

Marza97
    24 kwietnia 2023 o 9:13
    Nie do końca taki delikatny
    Zmagam się z łzs, dlatego sięgnęłam po ten szampon. Wcześniej używałam inną wersję Vichy dercos i byłam całkiem zadowolona, ale po zauważeniu wersji Sensitive myslałam, że powinien zadziałać jeszcze lepiej. No i nie do końca jest Sensitive jak pisze na opakowaniu, przynajmniej na mojej skórze głowy. Chyba, że jest aż tak łagodny, że mojej skórze się to nie podoba i się buntuje ;) Szampon jest przezroczysty, łatwo się go wydobywa z opakowania, nie jest zbyt gesty ani zbyt rzadki, dobrze się pieni i spłukuje, jest wydajny. Niestety po szamponie pojawia mi się łuska, tak jakby szampon działał niczym jak płachta na byka dla grzybów.. Zdecydowanie nie jestem tak zadowolona z tej wersji szamponu jak z anti-pelliculaire. Szampon jest drogi, dlatego jeszcze bardziej czuje zawód w związku z używaniem go.
    • dobrze się pieni
    Wady:
    • nie radzi sobie z łzs, pojawia się wzmożona łuska na głowie
    Drogeria Super-Pharm
  • 14 listopada 2020 o 20:32
    Poznałam go dzięki mamie przy okazji ratowania skóry głowy po innej niedoróbce i jest rewelacyjny, warto go zapamiętać.
    Nie mam problemów ze skórą głowy, testuje dużo szamponów jednak nigdy moja skóra głowy nie miała tendencji do łupieżu czy dziwnych reakcji z plamkami czy swędzeniem. ALE - zmieniło się to dość nieoczekiwanie po kilkukrotnym doświadczeniu z szamponem Anwen. Nie poznawałam swoich włosów, skóry głowy tym bardziej. Ten szampon doradziła mi moja mama, która jest farmaceutą. Powiedziała, że wiele osób, którym go poleciła jest bardzo zadowolonych i trzymają ten szampon w zanadrzu gdy pojawiają się problemy podobne do moich, czyli nagły wysyp suchego łupieżu, i reakcja skalpu na inny kosmetyk. Poza tym lubię efekt mocno doczyszczonego skalpu, więc również byłam ciekawa czy się sprawdzi. Na wstępie zaznaczę, że dostępność szamponu jest słaba, ja znalazłam go na Notino. Zapłaciłam w okolicy 45zł, złapałam się na darmową dostawę, jednak cena nie grała dla mnie roli - chciałam przywrócić swój skalp jak najszybciej do poprzedniego stanu. Szampon to mała buteleczka o pojemności 200ml z elastycznego plastiku. Butelka jest poręczna, łatwo wydozować odpowiednią ilość. Sam szampon jest bezbarwny. Jeśli chodzi o zapach - świeży, rześki z wyczuwalnym aromatem mentolu. Polubiłam go. Szampon jest to pół gęsty żel, który nie ścieka między palcami, bardzo dobrze się pieni. Piana jest gęsta można dotrzeć do każdego zakamarka skóry głowy i dokładnie wymasować. Zgodnie z zaleceniem producenta zostawiłam szampon przez kilka minut po czym spłukałam. Szampon szybko się spłukuje, na szczęście nie plącze włosów. Podczas suszenia, czuć eksplozję świeżości, włosy są "w swoim żywiole" - puszyste, pachnące, dobrze oczyszczone a skalp świeżutki. Nie odczułam żadnego dyskomfortu czy uczucia ściągnięcia skóry głowy, wręcz przeciwnie poczułam niesamowity komfort. Szampon choć głownie ma działać na skórę głowy to fajnie działa również na włosy, dodaje im energii. Włosy dobrze się rozczesują, są łatwe w stylizacji, nie wymagają jakieś specjalnej dawki maski. Efekt dobrze doczyszczonego skalpu mamy to od pierwszego użycia. U mnie łupież zniknął po 2gim zastosowaniu. Nie ma po nim śladu, a szampon przyniósł ukojenie wyciszył zaczerwienienia skóry głowy, przywrócił jej równowagę. Rewelacja. Choć szczerze to był mój pierwszy szampon od Vichy i teraz go nie potrzebuję bo ten szampon kompletnie rozwiązał męczący mnie problem, to będę wiedziała co kupić gdy nie daj Bóg znów borykać się będę z podobnym problemem. Polecam, choć drogi to nie warto bawić się z innymi przeciwłupieżowymi produktami, ten pod względem skuteczności jest godny polecenia.
    Zalety:
    • skuteczny (po 2gim użyciu nie miałam problemu z łupieżem, skóra głowy była uspokojona, wróciła do normalnego stanu)
    • bardzo dobrze się pieni, jest wydajny
    • ładny odświeżający lekko mentolowy zapach
    • oprócz dokładnego oczyszczenia skalpu, ładnie pielęgnuje włosy, są świeże, pełne życia, podatne na stylizacje
    Wady:
    • słaba dostępność, ja znalazłam dopiero na notino
  • 24 czerwca 2019 o 16:07
    Ideał
    Kupiłam ten szampon kiedy wyjątkowo męczyłam się z łzs i miałam za sobą kilka nieudanych przygód z szamponami. Do szamponu Vichy zachęcił mnie skład i dopisek "do wrażliwej skóry". Już pierwsze mycie tym szamponem było bardzo przyjemne, pienił się nie za mocno ale nie za słabo, delikatnie pachniał. Włosy po samym spłukaniu (przed nałożeniem odżywki) były gładkie i nie splątane. Po wysuszeniu były miękkie, nawilżone, ładnie się układały. Skóra była ewidentnie czystsza niż po "normalnym" szamponie, dłużej trzymała świeżość i nie swędziała. Nie było jednak cudownego ozdrowienia z łzs po jednym użyciu - raczej stopniowo skóra wracała do równowagi. Dodatkowo stosowałam też peelingi na skórę głowy i wcierki, ale dopiero w komplecie z tym szamponem uzyskałam maksymalny rezultat. Wcześniej albo szampony mi plątały i wysuszały włosy (te naturalne) albo zaburzały mi równowagę lipidową skóry (te mocne typowo przeciwłupieżowe). Jestem z niego mega zadowolona. Warto wspomnieć, że nie zawiera siarczanów więc nie będzie np wypłukiwał farb, tonerów, olaplexu itp oraz nie zawiera silikonów, które by mogły obciążać cienkie włosy. Próbowałam go też stosować bez odżywki i tu również się sprawdził. Miałam naprawdę ładne błyszczące włosy, które się bez problemu rozczesały.
    Zalety:
    • stopniowo poprawia stan skóry
    • łagodzi stan zapalny
    • nie plącze i nie obciąża włosów
    • delikatny uniseksowy zapach
    • wydajny
    Wady:
    • trochę wysoka cena
    iza_szz
    20 stycznia 2019 o 20:02
    Wybitny
    Problem skóry głowy ciągnie się za mną od dawna i niestety powraca niczym bumerang. Dodatkowo dochodzi problem egzemy i podobnych problemów skórnych. Drogeryjne kosmetyki niestety nigdy nie pomagały, znany flagowiec apteczny też nie. Zieloną serię vichy decros spotkałam przypadkiem w aptece w postaci małej buteleczki i to była miłość od pierwszego prysznica. Pomaga wszystkim domownikom, nie wysusza skóry głowy, problem maleje o połowę już po pierwszym użyciu, po 3/4 myciach problemu nie ma. Włosy przetłuszczają się dożo później. Daje bardzo przyjemne uczucie świeżości. Wydajność ok, oczywiście zależy od długości włosa. Efekty wow, zapach całkiem w porządku jak na produkt apteczny. Opakowanie również wygodne, chociaż wolę z "zawiasowym" dozownikiem, który jest w opakowaniach 450 (lub 400 ml). Cena odrobinę zbyt wysoka ale w stosunku do jakości jest ok.
    Zalety:
    • efekt 105% deklaracji producenta - świetna jakość, działa przeciwłupieżowo
    • świetnie oczyszcza
    • nie wysusza
    Wady:
    • Odrobinę drogi produkt ale warto!
    Klutka
    27 grudnia 2015 o 12:28
    Rewelacja, wart swojej ceny!
    Cena na pewno nie przyciąga, jednak mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że WARTO zainwestować. Po użyciu seboradinu z czarną rzodkwią nabawiłam się dość sporego łupieżu i postanowiłam go jak najszybciej zwalczyć - umyłam jeden raz głowę tym szamponem z vichy i problem zniknął. Od tej pory regularnie go używam. Dla osób z łupieżem, AZS, ŁZS sprawdzi się idealnie, koi podrażnioną skórę bardzo skutecznie, włosy są odżywione, pięknie się błyszczą. 1 gwiazdkę odjęłam za małą wydajność - właściwie to nie jest wydajny. Ma rzadką konsystencję, słabo się pieni, przez co ubywa go w zastraszającym tempie. Używam tego produktu od: 1 miesiąca Ilość zużytych opakowań: w trakcie pierwszego