Wcześniej używałam już drugą odżywkę z serii Cien professional z olejem makadamia - tamtą dostałam, więc nie miałam możliwości spojrzenia na skład wcześniej, a okazał się tragiczny a sam olej makadamia był gdzieś za mieszanką zapachową, a poza nim prawie nic wartościowego, także nic nie robiła. Ale jak potrzebowałam odżywki i byłam w Lidlu, to zerknęłam na tę i postanowiłam dać jej szansę.
Kolor ma jasno-blado-żółty, zapach bardzo, bardzo przyjemny, taki kwiatowy, lekki. Lepszy, niż w w tej drugiej, nie tak nachalny i naperfumowany, jakbym sobie opryskała perfumami włosy. Konsystencja niezbyt treściwa, ale też nie przepływa między palcami jak woda.
Skład nie jest bardzo zły, ale też nie rewelacyjny. Taki średniaczek z kilkoma pozytywnymi składnikami, np. estry masła shea, olej z awokado, olej ze słodkich migdałów i keratyna. Mieszanka zapachowa, w przeciwieństwie do drugiej odżywki, jest gdzieś pod koniec składu.
Niestety nie wiem co powiedzieć o działaniu. Używam jej już z miesiąc i ciągle czekałam z napisaniem opinii, bo chciałam dać szansę na napisanie czegoś pozytywnego, ale nie wiem co napisać. Chyba właściwie nie zauważyłam żadnego działania. Włosy po użyciu są chyba takie same jak i bez, może jedynie rozczesują się łatwiej. Poza tym dalej są suche, bez życia, nie mają blasku, ogólnie jakbym nigdy nie używała żadnej odżywki. Fakt, że mam bardzo zniszczone włosy rozjaśnianiem półtora roku temu, ale inne produkty lepiej sobie radzą z włosami. Co prawda ta odżywka nie pogarsza mi stanu włosów jak ta druga od Cień professional (po tamtej to w ogóle włosy wyglądały jak świeżo po mocnym rozjaśnianiu, jak spalone normalnie), ale też nic nie robi. Co któreś mycie używałam odżywki miodowej z Isany lub dodawałam do tej i też w sumie nic, mimo, że ona sama daje całkiem spoko efekt i nawet wymieszana z pantene z kiepskim składem dawała lepszy efekt (a sam pantene też właściwie nic nie robił lub pogarszał).
Jest dość wydajna, ale u mnie to w sumie bez znaczenia.
Nie kupię ponownie, bo jak dla mnie to w ogóle nie działający bubel, po co mi odżywka, po której użyciu włosy wyglądają tak samo jakbym nic nie nałożyła? Dwie gwiazdki tylko za bardzo ładny zapach, chociaż się zużyje wąchając coś przyjemnego, może będę ją nakładać przed myciem, żeby zabezpieczać końcówki.
Zalety:
- piękny zapach
- dobra konsystencja
- kilka pozytywnych substancji w składzie
Wady:
- brak działania. Jak wyżej - używam od miesiąca i dalej nie wiem co o niej napisać, bo nie zauważyłam nic.