Szampony do włosów

Receptury Babuszki Agafii Szampon odżywczy na bazie korzenia mydlnicy do włosów normalnych i tłustych

• 8 maja 2021 o 19:50
    Szampon odżywczy
    Zacznę od tego, że moje włosy są cienkie ale gęste, długie i ciężkie na dodatek plączące się i przetłuszczające. Do zakupu szamponu babci Agafy zachęcił mnie skład i obietnica zapobiegania osadzania się tłustego nalotu na włosach. O ile skład bardzo fajny i przyjemny ziołowy zapach był tak włosy jak się przetłuszczały przed tak po około dwóch tygodniach użytkowania znów zaczęły. Fajny efekt był przez około dwa tygodnie, wtedy myślałam, że odnalazłam perełkę.
    Zalety:
    • Konsystencja
    • Skład
    Wady:
    • Krótki efekt
    malwosz
    20 stycznia 2020 o 22:15
    Szampon
    Od kilku miesięcy walczę z uciążliwym przetluszczaniem się moich włosów, tym samym poszukując produktów, które mogłyby pomóc w zastopowaniu tej dręczycielskiej dolegliwości. Skusiłam się na ten szampon z dwóch powodów. Po pierwsze niska cena, a po drugie zachwycający i piękny opis działania. Niestety po kilku użyciach moje włosy zaczęły coraz szybciej być przetłuszczone, więc tutaj szampon nie spełnił swojej funkcji. Fakt faktem dobrze oczyszcza skórę głowy, ale na drugi dzień po umyciu tym szamponem skóra znowu się przetłuszcza i to jeszcze bardziej niż przed używaniem owego szamponu. Być może spowodowane to jest tym, że za bardzo wysusza skórę, co tylko wzmaga proces natluszczania włosów. Jednak za taką cenę nie można się wiele spodziewać. Już kiedyś używałam szamponu babci Agafii i też jakoś nie był zadawalajacy w efektach, chciałam dać szansę po raz drugi tej marce i to był jednak błąd. Na moje mocne, grube i przetłuszczające się włosy nie sprawdził się.
    Zalety:
    • dobrze się pieni
    • ma ładny zapach, choć chemiczny, tym samym nie naturalny
    • dobrze oczyszcza skórę głowy
    • tani
    Wady:
    • nie spełnia swojej podstawowej funkcji, czyli nie hamuje procesu nadmiernego przetłuszczania się skóry glowy. Po 24 h od umycia włosy wyglądają nieswiezo
    • mała pojemność, ale za to cena jest zadowalajaca
    • na krótkie włosy nawet wydajny
    • obecność LSL i innych tego typu specyfików
    Gab_i
    6 listopada 2019 o 11:40
    Nie jest zły, ale...
    Szampon odżywczy od Babci Agafii. Skusiłam się na niego ze względu na to, że bazuje na korzeniu mydlnicy lekarskiej, a miałam szampon, który miał ją w składzie i byłam z niego bardzo zadowolona. Dlatego chciałam spróbować ten od Agafii w 1/3 cenie tamtego. Opakowanie bardzo przypomina inną "apteczną" markę :P Ciemna butelka, ale widać ile nam jeszcze zostało. Konsystencja szamponu jest żelowa, zwarta. Szampon się nie wylewa, dlatego jest wydajny. Bardzo dobrze się pieni. Kolor produktu to sztuczna zieleń, a zapach ziołowy- dla mnie w porządku. Nie utrzymuje się na włosach. Jeśli chodzi o działanie szamponu, to chciałoby się żeby zminimalizował przetłuszczanie włosów, ale niestety tego nie robi. Fakt, oczyszcza bardzo dobrze (np. po olejowaniu), pozostawia włosy puszyste, miękkie. Niestety wysusza skórę głowy i powoduje lekkie swędzenie. Nie jest to szampon do codziennego stosowania według mnie.
    Zalety:
    • niska cena
  • 19 września 2019 o 20:16
    Bardzo dobry
    Mój szamponowy hit. Używam bardzo długo. Bardzo ładnie się pieni. Doskonale oczyszcza włosy i skórę głowy. Oprócz przetluszczajacych się włosów miałam też problemy z łupieżem. Odkąd stosuję ten szampon problem zniknął.
    Zalety:
    • Działanie wydajność cena
  • 27 lutego 2019 o 11:00
    Może wysuszać
    Mój system mycia włosów jest dość niekonwencjonalny: całość myję co dwa dni, a grzywkę codziennie, przy czym na długość stosuję łagodne szampony bez SLS, podczas gdy grzywce "obrywa się" tańszymi, niezbyt wymyślnymi myjadłami. Kiedyś w supermarkecie była promocja na szampony Babci Agafii i kupiłam ten odżywczy za jakieś śmieszne pieniądze, chyba mniej niż 4 zł. Design jest ładny, przemyślany, skromny i spójny, a buteleczka dość wygodna. Szampon ma dobrą konsystencję, jest gęstym żelem, który nie przecieka przez palce i nie wylewa się w nadmiarze z opakowania. Sporo osób zwróciło uwagę na jego nietypowy kolor - ostra zieleń to ewidentnie sprawka dodatkowych barwników, spokojnie można by sobie je darować. Zapach silnie ziołowy, dla mnie na granicy tolerancji, ale i tak lepszy niż np. szampony z czarną rzepą (kto raz poczuł, ten wie o co chodzi!). Działanie w porządku, grzywę domywa, a ta zachowuje świeżość przez cały dzień. Mam jednak wrażenie, że trochę przesusza włosy i gdybym miała je "rypać" na długości codziennie, to chyba nie byłyby zbyt szczęśliwe. Pamiętam też, że raz zdarzyło mu się średnio domyć olej i to już jak na szampon z SLS jest poważny zarzut. :) Jak za tę cenę nie mam większych zastrzeżeń, choć wydaje mi się, że i na taniej półce szamponów znajdą się trochę lepsze produkty.