Moja tłusta, ale mocno odwodniona cera ma już swoich ulubieńców wśród nawadniających lotionów i serum, ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała innych inności.
Obietnice producenta robią wrażenie, ale sam produkt już nie. Raczej nie oczekiwałam spektakularnych efektów bo produkt (chyba) nie jest dedykowany skórze odwodnionej, ale też kosmetyk nawilżający, który jest tylko jednym z etapów pielęgnacji skóry może być brany przeze mnie pod uwagę.
Krem ma konsystencję bardzo lekkiego kremu, coś w rodzaju serum nawadniającego z Dermedic (kto używał, ten wie), rozwodnionego kremu w kolorze białym. Po aplikacji dość długo się wchłania, co jest nieco drażniące bo przede mną jeszcze aplikacja kremu, a rano też makijaż, więc zabiera to niepotrzebnie czas. Chyba też jest nieco tłustawy, a przynajmniej takie mam wrażenie.
Produkt nie wchłania się całkowicie, zostawia delikatny film. Mam wrażenie, że moja skóra już nie przyjmie niczego więcej. Ponadto niezdrowo się błyszczy, i to mocno. Efekt ten znika wraz z aplikacją kremu w kolejnym etapie pielęgnacji, ale mimo to zniechęca.
A działanie... takie sobie, ani nie zachwyca, ani nie rozczarowuje, chociaż skłaniam się do tego drugiego. Niby skóra odczuwa średnie nawilżenie, ale mam wrażenie silnego niedosytu. Cera nie jest zmiękczona, nie jest wygładzona, ani odżywiona. Wieczorem, kiedy używam nieco cięższych kremów ten preparat tworzy barierę, która nie pozwala w pełni działać tym kosmetykom.
W wypadku kremu dziennego też mam takie wrażenie, ale na szczęście produkt nie powoduje, że roluje się czy to on sam, czy krem, czy podkład.
Nie zatyka również porów i nie wzmaga przetłuszczania, ale nie wpływa na poprawę stanu skóry.
Krem pachnie dość subtelnie, nieco kwiatowo, ale po chwili już bardziej mdło. Na szczęście zapach szybko się ulatnia już w trakcie aplikacji.
Uważam, że osoby ze skórą suchą czy normalną byłyby bardziej zadowolone z produktu. Dla mojej skóry jest to kosmetyk dość problematyczny. Staram się go domęczyć do końca chociaż jest wydajny.
Ech... na szczęście kupiłam w promocyjnej cenie, szkoda by mi było w regularnej.
Zalety:
- wydajny
- nawilżenie w stopniu średnim w kierunku lekkiego
- lekka konsystencja
- nie zatyka porów
- nie podrażnia
- nie roluje się i nie przyczynia się do rolowania kolejnych produktów nakładanych na niego (krem, podkład)
Wady:
- drogi w regularnej cenie
- daje uczucie obciążenia skóry
- nie odżywia
- nie wygładza
- pozostawia nieco lepki czy lekko tłusty film
- wrażenie zmniejszenia działania kremu nakładanego na niego