Mam rozświetlacz w dwóch odcieniach: 03 Warm Gold oraz 01 Pearly Pink. Nazwy dobrze oddają charakter odcieni: pierwszy ma tony złotawe, drugi - ma poświatę różową, jest chłodniejszy w odcieniu.
Na początku zaznaczę, że rozświetlaczy we wszelkich możliwych formach (prasowane, sypkie, sztyfty, kremy, w płynie, w żelu..) używałam już multum, i nie mam nic przeciwko płynnym formułom - wiem, że niektórzy ich nie akceptują, i już - ja akurat lubię. Trafiłam na sporo płynnych rozświetlaczy, których uwielbiam używać - ....ale ten jednak do tego grona nie trafił.
Nie jest to ten rodzaj płynnej formuły, którą lubię, takiej, która będzie dobrze stapiać się ze skórą i gładko rozcierać. Formuła jest tu gość gęsta i jakby toporna, z trudem przesuwa się po skórze, źle się rozprowadza, nawet na gołą cerę lub nieprzypudrowany podkład. Nakładam tak, jak każdy płynny rozświetlacz, czyli aplikuję kilka punkcików na kość policzkową, i delikatnie wklepuję, nie przecierając mocno po skórze, ale próbując rozblendować całość delikatnie wklepując. Niestety, to co działa z większością rozświetlaczy, tu z niewiadomych przyczyn się nie sprawdza, produkt najchętniej zastyga błyskawicznie w kształt kropek, trudno je rozetrzeć, tak jakby zastygały od razu po zetknięciu ze skórą. Ostatecznie jakoś udawało mi się tą kapryśną formułę gładko rozetrzeć, ale na pewno wymaga to więcej zachodu, niż powinno.
Nakładany już na puder (a umiem nakładać w ten sposób płynne produkty bez rujnowania podkładu, więc nie jest to kwestia nieumiejętnej aplikacji) jest tym bardziej trudny w równym rozłożeniu. Czyli - ostatecznie się udaje, efekt jest ładny, ale o niebiosa! Czy naprawdę muszę się tak męczyć?! Rozświetlacz również zastygający, również płynny z Sin Skin nigdy nie robił mi takich fochów i kaprysów.
Przestrzegam przed nakładaniem go jednocześnie w kilka miejsc na twarzy, może go zbetonować tak, że go już potem nie rozetrzemy. Lepiej nakładać na konkretny obszar i od razu wcierać, partiami.
Samo wykończenie jest ładne, blask jest jak najbardziej ok (choć ja i tak zawsze na płynne czy kremowe produkty nakładam jeszcze klasyczny rozświetlacz w kamieniu - błysku nigdy za dużo!) Prezentuje się ładnie, nie świeci drobinami, ale mam zastrzeżenia "kolorystyczne": to rozświetlacz, który daje nie tylko blask, ale też kolor, co na niektórych karnacjach może wyglądać dziwnie. Może się odcinać, na jasnych cerach oba te odcienie mogą być zbyt ciemne i zamiast blasku dawać efekt plamy koloru. To nie do końca mnie przekonuje, bo wolę jednak ten typ rozświetlacza, gdzie bardziej widać blask, niż kolor (szczególnie gdy jest to kolor mocno wybijający się, jak różowy).
Na powieki średnio się nadaje - może tworzyć skorupkę.
Używałam także w kąciki oczu, ale do tego jest trochę zbyt mało wtapiający się, robi widoczne plamki nawet po dobrym roztarciu, zamiast połyskliwych, rozblurowanych punktów.
Trwałość? Tu oceniam na plus, wydaje mi się, że dobrze trzyma się skóry.
Opakowanie - praktyczne, aplikator "błyszczykowy", wygodnie nakłada się nim produkt.
Całościowo - dla mnie produkt na szkolną trójkę. Ma swoje zalety, ale zdecydowanie przeszkadza mi jego aplikacja, formuła, która wymaga dopracowania. Mając porównanie z innymi rozświetlaczami w płynnej formie, naprawdę wiele należałoby tu poprawić. Dodatkowo to, co najtrudniej mi temu produktowi wybaczyć, czyli nadawanie dość widocznego koloru, co na jasnych cerach może dawać nieciekawy efekt. Gdy będziemy patrzeć na wprost, z boku możemy mieć ciemne, różowe (względnie złoto - brązowe) plamy, zamiast tafli rozświetlacza. Czy kupię jeszcze kiedyś? Raczej nie, bo znam lepsze rozświetlacze tego typu, z którymi łatwiej się pracuje i dają ładniejszy efekt.
Zalety:
- ładny blask, opakowanie, aplikator, cena, zróżnicowanie kolorów i tonacji
Wady:
- Problemowa aplikacja, zbyt szybko zastyga (może tworzyć plamki), trudny w roztarciu czy wklepaniu - na pewno nie dla początkujących lub niedokładnych osób; odcienie są mocno widoczne, szczególnie na jasnej cerze (więcej koloru niż blasku, co może dawać efekt przyciemnienia patrząc na wprost, zamiast rozświetlenia)
- Trwałość