Olejki do włosów

Fitokosmetik Gęsty musztardowy olejek do włosów

• 21 grudnia 2021 o 14:51
    Pomocn maska
    Nie zdziwcie się, gdy otworzycie opakowanie a wewnątrz znajdziecie gęstą maskę do włosów o delikatnym, kremowym zapachu. Ja się zdziwiłam. Pod wpływem ciepła maska nei zmienia się w olejek. Opakowanie jest okropne. Ale produkt jest tani, zatem nie będę narzekać. Działanie ma bardzo dobre. Trzeba jednak trzymać na włosach 3 minuty by to działanie zobaczyć. Nawilża, wygładza, dociąża, zapobiega puszeniu, ułatiwia rozczesywanie. Dla moich mocno przesuszonych, rozjaśnionych włosów jest bardzo miłym pomocnikiem. Odejmuję gwiazdkę za opakowanie i słabą wydajność. https://ladybeatrycze.blogspot.com/
    Iwona_C
    9 sierpnia 2021 o 20:06
    Wydajny, naturalny, wygodny w użyciu, jednak z moimi włosami nie do końca współpracował tak jak bym chciała.
    Zakupiłam sobie trzy te małe wiadereczka z różnymi wariantami olejków, pierwszy do użycia poszedł gęsty olejek z pokrzywy do włosów z efektem keratynowego prostowania który zaspokoił moje wszystkie oczekiwania, drugi w kolejce był opisywany olejek musztardowy, dobry w działaniu jednak nie przebił swoimi walorami olejku pokrzywowego. Opakowanie jest niespotykane i fikuśne. Ma postać małego, przeźroczystego wiadereczka z rączką i zaciskaną pokrywką. Jest wygodne w otwieraniu i umożliwia wydobycie zawartości do ostatniej kropli. Pojemność jest niewielka bo tylko 155 ml, ale treściwa konsystencja sprawia że produkt jest bardzo wydajny. Grafika jest kolorowa i przyjemna dla oka z napisami cyrylicą i z małą etykietą z polskim tłumaczeniem. Konsystencja nie przypomina typowego olejku , bardziej ma się w stronę maślanej, żółtawej maski która nie posiada zbyt wiele tłustości. Zapach słodki, budyniowy, całkiem przyjemny. Skład naturalny i bardzo zachęcający :hydrolat z rokitnika, olej ze słodkich migdałów, olej abisyński, olej z krokosza barwierskiego, olej jojoba, olej cedrowy, woda, ekstrakt z kwiatów lipy drobnolistne, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, plus kilka delikatnych konserwantów, emolientów i zapach. Maskę stosowałam jako formę olejowania przed myciem włosów, czasami wzbogacałam ja o inne olejki np. z czarnuszki, oraz po umyciu włosów pozostawiając ja na kilka minut lub na pół godzinny pod termoczepek. Efekty końcowe w obu dwóch przypadkach były bardzo podobne, byłam zadowolona jednak brakowało mi widocznej regeneracji a czasami włosy były zbyt słabo dociążone, żyły własnym życiem i mocno się puszyły. Po zastosowaniu olejku musztardowego włosy były sypkie, lekkie bez efektu obciążenia , przyklapnięcia i długo zachowywały świeżość. Mam włosy suche i średnio porowate i ten specyfik nie do końca im pasował, dobrze je nawilżał, regeneracja była widoczna w postaci ich mocniejszej struktury i mniejszej łamliwości jednak to działanie było delikatne i nie w pełni mnie satysfakcjonowało. Mimo dużej zawartości olejków w składzie, produkt jest łatwy do spłukania z włosów, nie pozostawia ich obciążonych i nie powoduje ich szybszego przetłuszczania. Ułatwia ich rozczesywanie i nadaje im ładny połysk. Aplikacja jest komfortowa i szybka, wydajność duża, cena przyzwoita tylko z dostępnością może być problem. W zasadzie to nie mam większych zastrzeżeń do tego olejku, jednak fakt że moje włosy nie wyglądały tak ładnie i zdrowo jak po olejku pokrzywowym sprawia ze nie zakupie go ponownie.
    Zalety:
    • gęsta konsystencja wygodna w aplikacji
    • przyjemny słodki budyniowy zapach
    • bezproblemowo się spłukuje z włosów
    • nie pozostawia ich przyklapniętych ani obciążonych
    • ułatwia rozczesywanie i stylizacje
    • nadaje włosom miękkość i połysk
    • nawilża i regeneruje
    • naturalny skład z dużą zawartością olejków
    • ładne i wygodne opakowanie w formie małego wiadereczka z rączką
    • szata graficzna przyjemna dla oka
    • spora wydajność
    Wady:
    • zbyt słabo dociąża włosy
    • może powodować ich puszenie
  • 14 lutego 2021 o 22:43
    Nie porwała mnie
    To bardziej maska niż olejek ;] Oczywiście biorę pod uwagę, że mogła nie trafić w aktualne potrzeby moich włosów, ale stosowałam ją na wiele sposobów ponad miesiąc. Efekty dużo mniej widoczne i satysfakcjonujące niż w przypadku maski owsianej, którą lubię użyć przed jakimś wyjściem lub w formie kompresu z olejami. Masek z Fitokosmetik przetestowałam już wiele, wśród nich znalazłam kilka perełek jak i masek całkiem przeciętnych. Ta niestety należy do tej drugiej grupy. Piszę niestety bo spodziewałam się analizując jej skład więcej. Jest to głównie emolientowa maska, także użyta może być jako domknięcie pielęgnacji proteinami i humektantami oraz solo, zależnie od potrzeb włosów na dany moment. Może też służyć jako podkład pod czyste oleje z dodatkiem humektantu, dodatkowy składnik maski DIY,ewentualnie jako podkład pod rozrabianie henny, cassi czy toneru. Moje rozjaśniane włosy są dość wymagające i nie zrobiła na nich w żadnej z tych form super wrażenia, ot lekkie wygładzenie, lekkie dociążenie, może czasem i odrobinę połysku, ale głównie w połączeniu z czystym olejem. Olejkiem musztardowym jest tylko z nazwy(ma w składzie kilka olei, ale jej konsystencja jest inna), to gęsta maska o przyjemnym zapachu i lekko żółtym kolorze, nie posiada też właściwości rozgrzewających i na szczęście barwiacych na żółto. Zapakowana jest w małe wiaderko, trochę kiepskiej jakości, nie jest zbyt wydajna, trzeba dać jej większą ilość aby osiągnąć wymierny efekt. Raczej do niej nie wrócę. Na pewno ma atrakcyjną cenę i ciekawy skład,gęstą konsystencje i ładny zapach.Obietnice producenta jak zwykle na bogato ;]
    Zalety:
    • Zapach, cena, skład, gęstość. Nie barwi na żółto jak czysty olej musztardowy.
    Wady:
    • Średnie działanie na wysokoporowate końcówki włosów. Opakowanie mało solidne,kiepska wydajność.
    Medea05
    8 lutego 2021 o 23:25
    Bardzo lubie na podróże;)
    Od roku interesuje się pielegnacja włosów, próbuje roznych kosmetykow, roznych metod. Ale na ten olejek trafiłam przypadkiem. Dla pełnego obrazu recenzji: #MOJE WLOSY *blond, rozjasnianie u fryzjera *z tendencja do przesuszania się * w miare dobrze pielegnowane - olejuje, stosuje OMO * przetłuszczające się, myte co 1-2 dni * z tendencją do wypadania * plączące się #OLEJEK *zaczniojmy od tego, ze nie jest to olejek ;) To raczej konsystencja maski, takiej cięższej, bardziej zbitej. *opakowanie jest małe - dlatego ja lubie brać ja na wyjazdy np tygodniowe (myje wlosy codziennie) i "olejek" troche nadgania moja zwyczajowa pielegnacje OMO. Jesli stosuje MO to po 1 dawce odzywki wlosy a takie se. Natomiast gdy jako O uzyje tego olejku to jest super. Czasem przy olejku stosuje tez metode OM - w zaleznosci od tego jak bardzo chce dociazyc wlosy. Głowne zalety: +skład (dosc naturalny) +konsystencja +poreczne opakowanie bez przekladania do innych pojemnikow jesli chcesz wziac na wyjazd +zapach - wcale nie jest to zapach musztardy :D +włosy dobrze sie rozczsuja +wlosy sa dociazone, odzywione, blyszcza;) U mnie sie sprawdziła, ale zdaje sobie sprawe, ze nie u każdego tak to zadziała;)
  • 6 lutego 2021 o 12:19
    Wielki zawód
    Stosowana na włosach naturalnych, cienkich, średnio porowatych, lekko kręconych. Nie zużyłam nawet całego opakowania i wyrzuciłam. Próbowałam na różne sposoby, w dużej i małej ilości, na włosy mokre, na wilgotne, po szamponie oczyszczającym, po szamponie nawilżających/bogatym z olejkami, spłukiwałam letnią i chłodną wodą i za każdym razem efekt był równie fatalny. Włosy jak gąbka chłonęły produkt, a jednak po dokładnym spłukaniu, gdy już pasma wyschły, były suche, sztywne, sterczące, naturalne fale zniknęły/ wyprostowały się. Włosy stały się nieestetyczne, zupełnie tak jakbym nie użyła odżywki od tygodni. Nie wątpię, że inny rodzaj włosów pokocha ten kosmetyk, bo skład jest dobry. Postanowiłam wypróbować ten olejek, ponieważ mam kilka kosmetyków tej marki, które bardzo przypadły mi do gustu.
    Zalety:
    • bardzo przyjemna, gęsta konsystencja, która nie spływa z włosów i super szybko się wchłania
    • zapach; intensywny ale nie nachalny, nie duszący. Mi przypomina trochę zapach miodu
    • produkt nie powoduje przetłuszczania skalpu i swędzenia
    • dobry skład i niska cena .
    Wady:
    • włosy straciły elastyczność, stały się lekko sztywne i suche na końcach. A zaznaczę, iż moje włosy schną naturalnie, nie używam suszarki.
    • fryzura straciła na objętości
    • naturalne fale/loki zostały jakby wyprostowane. Włosy nie chciały się skręcać.
    • włosy elektryzowały się