Kosmetyki brązujące

Alterra Selbstbräunungslotion Bio-kakaobutter & Bio-kokosol Balsam brązujący z olejkiem kokosowym

Iwona_C
    28 października 2024 o 14:07
    Zupełnie nie przekonał mnie do siebie. Efekt brązujący bardzo słaby, a zapaszek DHA mocno daje po nosie.
    Kosmetyki brązujące stosuje systematycznie przez cały rok . Balsam wpadł mi w oko w promocji podczas zakupów w Rossmannie, pomyślałam tego jeszcze nie stosowałam, przetestuję zobaczymy jak się spisze i powiem że niestety nie jestem zachwycona tym kosmetykiem. Co do opakowania to nie mam zastrzeżeń, mamy tu spłaszczoną plastikową butelkę, dość miękką, łatwo wycisnąć znajdujący się wewnątrz balsam. Dodatkowo butelka posiada zamykanie klik na którym można ją postawić dzięki czemu zawartość spływa w dół. Na etykiecie butelki widnieją owoce kokosa, logo marki i nazwa kosmetyku, wszystkie opisy są w języku niemieckim, ale znajdziemy to również niewielką naklejkę z polskim tłumaczeniem. Pojemność standardowa 200 ml. Konsystencja jest typowego balsamu kremowa, delikatnie lejąca w białym kolorze Zapach zupełnie do mnie nie przemawia, przez dodatek oleju kokosowego spodziewałam się tu właśnie takich aromatów, a nie wyczuwam tu nic innego jak smrodek samoopalacza. Na szczęście ten zapach wyczuwalny jest intensywnie podczas aplikacji a na ciele pozostaje w dużo łagodniejszej odsłonie. Skład zawiera glicerynę, olej z nasion słonecznika, DHA, olej kokosowy, kwas lewulinowy, zapach, masło shea, olej z słodkich migdałów, wosk z nasion słonecznika, masło z nasion kakaowca, witaminę E. Mało tu konserwantów a te co się pojawiają są bardzo łagodne. Skład jest bardzo w porządku. To że podczas aplikacji czuć intensywnie ten charakterystyczny smrodek DHA to jest jedna wada produktu, a drugą jest fakt że przy nałożeniu trochę większej ilości zaczyna bielić skórę i potrzeba trochę czasu żeby dobrze go rozsmarować. Plusem jest że nakładany nawet bez rękawicy za pomocą dłoni, równomiernie pokrywa skórę i nie pozostawiaj po sobie smug czy plam. Odcień otrzymanej opalenizny przy mojej ciemniejszej karnacji jest zupełnie niewidoczny po jednym użyciu, to tak jakbym posmarowała się zwykłym balsamem tyle że czuję w nim zapach samoopalacza. Aby uzyskać zadowalający efekt muszę aplikację ponawiać kilkakrotnie, co uważam za zupełnie bez sensu, bo jest dostępnych tyle produktów które cieszą oko ładną opalenizną po jednym zastosowaniu. Jak już kilka razy pomęczę się żeby wetrzeć go w ciało to faktycznie kolor opalenizny jest ładny złoto - brązowy bez pomarańczowych tonów.. Produkt znika ze skóry w bardzo estetyczny sposób, nie pozostawia żadnych plam czy kropek. Opalenizna też nie utrzymuje się zbyt długo w zasadzie żeby podtrzymać efekt jak już będzie odpowiedni to pasowałoby stosować ten kosmetyk codziennie . Na plus że balsam nie podrażnia skóry i nie powoduje jej przesuszania. Podsumowując nie dla mnie ci on. Nie polubiłam się z tym kosmetykiem, zapach niezbyt przyjemny, ale obleci, aplikacja mało komfortowa, a działanie brązujące przy ciemniejszej karnacji mało widoczne. Kupiłam, sprawdziłam i drugi raz już się nie spotkamy.
    Zalety:
    • konsystencja lekkiego balsamu
    • ładny odcień opalenizny w złoto brązowych tonach
    • znika w estetyczny i niezauważalny sposób
    • dobry skład z wieloma czynnikami pielęgnującymi
    • nie podrażnia i nie przesusza skóry
    • wygodne opakowanie z ładną szatą graficzną
    Wady:
    • nieprzyjemny intensywny zapach samoopalacza
    • mało widoczny efekt brązujący
    • podczas aplikacji bieli skórę
    kxmilax
    24 października 2024 o 10:39
    nie ma rewelacji
    skusiła mnie cena, recenzje i skład tego produktu. wcześniej nie korzystałam z balsamów brązujących, nie miałam takiej potrzeby. w tym roku jednak uznałam, że spróbuję i sprawdzę, czy jest to rzecz dla mnie. na początku byłam zadowolona. balsam jest przyjemnie nawilżający i też dość dobrze się wchłania. zapach na początku był dla mnie przyjemny, jednak po kilku użyciach trochę zaczął mnie drażnić. największe zastrzeżenia mam do działania brązującego tego produktu. na mojej skórze wydaje się jakby wpadał bardziej w pomarańczowe tony, co niekoniecznie mi się spodobało. dodatkowo, kolor znika dość szybko z mojej skóry, a także nie schodzi równomiernie i pozostawia delikatne plamki w niektórych miejscach. nie jest to aż tak bardzo widoczne, ale jednak poczułam się rozczarowana
    • nawilżenie
    Wady:
    • pozostawia kolor w pomarańczowych tonach
    • dość szybko znika
    • nie zawsze schodzi równomiernie ze skóry
    Marza97
    7 lipca 2024 o 16:12
    Trochę średnio, znam lepsze
    Balsam jest łatwo dostępny w drogeriach Rossmann i można znaleźć go w przystępnej cenie-20 zł. Zapach ma przyjemny, wyczuwalne są nuty kokosa i kakao. Konsystencja jest lekko lejąca w kolorze białym. No i właśnie trochę ciężko jest się nim wysmarować, długo zostają białe ślady na ciele, tak jakby się nie chciał wchłonąć. Producent zapewnia pojawienie się koloru po paru godzinach od aplikacji, jednak ten kolor jest bardzo łagodny, raczej ten balsam nada się do jasnych karnacji. Dla opalonych skór lub ciemniejszych karnacji myślę że efekt opalenizny może nie być wystarczający. Produkt ma dobry skład, za co plus. Opakowanie w 100% stworzone z materiałów z recyklingu.
    • skład
    • opakowanie 100% z recyklingu
    Wady:
    • raczej nada się do jasnych karnacji
    • długo nie chce się wchłonąć
  • 16 listopada 2023 o 0:23
    Zawiera olej kokosowy
    Balsam ma bardzo przyjemny zapach , kupiłam go w Rossmannie, jest w plastikowym pojemniku, nierównomiernie zmywa się ze skóry, zawiera olej kokosowy i pielęgnuje moją skórę. Balsam ma kremową konsystencję, która łatwo się rozprowadza na skórze.
  • 9 czerwca 2023 o 16:58
    Taki sobie
    Balsamy brązujące w okresie wiosenno-letnim to moje obowiązkowe kosmetyki. Testuję ich bardzo dużo, ale jeszcze nie znalazłam tego, który byłby dla mnie prawie idealny. Balsam od Alterry nie był najgorszy, jednak ponownie po niego nie sięgnę.
    Zalety:
    • zapach, bardzo przyjemny, później jednak czuć zapach charakterystyczny dla samoopalaczy,
    • cena, niska, bardzo przystępna,
    • dostępność, do kupienia w każdym Rossmannie,
    • opakowanie, plastikowe, bez problemu możemy przeciąć je, gdy balsam się kończy, prosta etykieta,
    • konsystencja, w sam raz, nie przelewa się przez palce, szybko się wchłania, nie klei się,
    • działanie, balsam stopniowo opala skórę na delikatny kolor, który wpada w żółte tony.
    Wady:
    • wydajność, balsam bardzo szybko się kończy, wystarczył na 1,5 tygodnia przy codziennym stosowaniu,
    • bardzo szybko i nierównomiernie zmywa się ze skóry.