Płatki pod oczy marki Efektima posiadają srebrne, błyszczące opakowania z okienkiem, przez które można zobaczyć, jaki kolor ma dany wariant płatków. Nie będę ukrywać, że osobiście bardzo mi się one podobają i przyciągają wzrok na sklepowej półce. Wewnątrz kartonika znajduje się foliowa saszetka – z jednej strony jest ona srebrna, a z drugiej przezroczysta. U góry saszetki są nacięcia, które ułatwiają dostanie się do jej zawartości. W środku jest plastikowa podkładka, na której umieszczone są płatki. Łatwo je wyjąć. Plusem jest fakt, że w saszetce zostaje jeszcze odrobina esencji, którą można wklepać sobie w skórę na koniec po aplikacji płatków.
Zapach produktu jest bardzo chemiczny. Na szczęście nie jest intensywny, czuć go jedynie wówczas, gdy się go powącha. Nie przeszkadza w aplikacji, nie drażni oczu.
Płatki mają białą barwę, są półtransparentne. Są wykonane z silikonu lub podobnego do niego tworzywa. Są miękkie, pokrywają duży obszar skóry i są odpowiednio wyprofilowane. Płatki są dobrze nasączone esencją. Dopasowują się do skóry i nie spadają. Na początku odrobinę się przesuwały, ale myślę, że mogło to być po prostu spowodowane ruchami gałek ocznych :D Natomiast już po chwili problem zniknął i do końca zabiegu płatki pozostały na swoim miejscu.
Od razu po zaaplikowaniu produktu płatki mocno chłodzą, mimo że nie wkładałam ich do lodówki. Wraz z czasem efekt ten trochę traci na sile, jednak do samego końca chłodzą. Ani podczas aplikacji, ani po ich zdjęciu oczy nie pieką, nie szczypią, nie łzawią. Tak samo skóra – nie jest podrażniona ani zaczerwieniona. Płatki nie zostawiają tłustej czy klejącej powłoki; zostaje jedynie delikatna warstwa ochronna, która jest praktycznie niewyczuwalna.
Zmarszczek pod oczami nie mam, problemów z cieniami zazwyczaj też nie. Jednak jako że producent deklaruje, że płatki poradzą sobie z tego typu problemem, wypróbowałam je właśnie w dzień, kiedy te cienie pojawiły się. No cóż, po użyciu płatków nie zniknęły one całkowicie, ale były one wyraźnie mniej widoczne, skóra wyglądała lepiej. Producent deklaruje, że płatki zapewnią nam wygładzony naskórek i komfortowe ukojenie – zgadzam się z tym, właśnie to dostałam. Skóra jest bardzo dobrze nawilżona, bardziej jędrna i napięta w pozytywnym sensie. Ale największą zaletą jest to, jak te płatki niesamowicie rozświetlają okolice pod oczami. A producent nawet o tym nie wspomniał. Skóra wygląda na zdrową, wypoczętą i zadbaną. Polecam.
Zalety:
- skóra jest pięknie rozświetlona,
- bardzo dobrze nawilżają,
- skóra jest bardziej jędrna, napięta,
- chłodzą,
- nie podrażniają nawet wrażliwych oczu,
- cena.
Wady:
- chemiczny zapach (na szczęście słabo wyczuwalny).