KWC LogobyWIZAŻ logo

Hydrolyzed Soy Protein właściowości i zastosowanie

Hydrolizowane proteiny sojowe

Glycine Soja Protein, Enzymatic Digest Of Soybean Meal, Hydrolyzed Soybean Protein, Soy Protein Hydrolysate

Hydrolyzed Soy Protein – co to jest? Jakie ma właściwości?

Hydrolizowane proteiny soi (Hydrolyzed Soy Protein) są naturalnym składnikiem kosmetyków myjących, odżywek do włosów i kremów dla cery dojrzałej. Wykazują działanie nawilżające, wypełniające, wzmacniające i liftingujące. Wpływają także na właściwości sensoryczne i aplikacyjne produktu.

Spis treści:

  • Hydrolizowane proteiny sojowe – właściwości
  • Zastosowanie hydrolizowanych protein sojowych w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć hydrolizowane proteiny sojowe?
  • Znaczenie hydrolizy białek w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci
  • Z czym nie łączyć hydrolizowanych protein sojowych?
  • Czy hydrolizowane proteiny sojowe są składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Efekty uboczne
  • Wpływ hydrolizowanych protein sojowych na środowisko naturalne

Hydrolizowane proteiny sojowe – właściwości

Hydrolizowane proteiny sojowe to białko pochodzenia roślinnego, substancja w formie przejrzystego lub lekko mętnego płynu o żółtej, bursztynowej lub jasnobrązowej barwie. Rozpuszcza się w wodzie, ma pH o wartości 4–7 i jest hydrofilowa, co oznacza, że ma zdolność pochłaniania wilgoci. Charakteryzuje się dużym powinowactwem do skóry – ma podobną strukturę. Dzięki temu w sposób naturalny pielęgnuje ją i nawilża.

Proteiny sojowe wpływają na właściwości sensoryczne i aplikacyjne produktu. Pełnią funkcję humektantu – zapobiegają wysychaniu kosmetyku, zwłaszcza przy zakrętce tubki czy butelki. Ograniczają powstawanie piany w kosmetykach myjących i redukują działanie drażniące anionowych substancji powierzchniowo czynnych zawartych w detergentach (np. SLS – Sodium Lauryl Sulfate). Pełnią również funkcję modyfikatora reologii – zwiększają lepkość produktu, przez co wpływają na możliwości rozprowadzania go po skórze lub włosach.

Zastosowanie hydrolizowanych protein sojowych w kosmetykach

Hydrolizowane proteiny sojowe mogą być wykorzystane do każdego typu cery i włosów, ale sprawdzają się zwłaszcza wtedy, kiedy skóra potrzebuje nawilżenia i wzmocnienia. Składnik ten tworzy powłokę ochronną, która zapobiega utracie wody i chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, jak mróz, smog, wiatr czy promieniowanie słoneczne.

Hydrolizowane proteiny sojowe do skóry

Białko soi pomaga utrzymać wilgoć w warstwie rogowej skóry i zachować odpowiednią barierę hydrolipidową. Chroni przed wpływem czynników środowiskowych, takich jak: słońce, niskie temperatury czy zanieczyszczenia powietrza, dzięki czemu zapobiega wysuszeniu i podrażnieniom naskórka. Tworzy na nim film ochronny, który nie jest tłusty, tak jak dzieje się to w przypadku niektórych emolientów. Ma działanie liftingujące i krótkotrwale wypełnia ubytki (np. zmarszczki), co sprawia, że jest pożądanym składnikiem kosmetyków anti-aging.

Hydrolizowane proteiny sojowe do włosów

Zastosowanie szamponów i produktów pielęgnacyjnych, które zawierają ten naturalny składnik, wzmacnia i odżywia włosy. Hydrolizowane proteiny sojowe wypełniają uszkodzenia kosmyków i unoszą je u nasady, dzięki czemu zwiększają objętość fryzury. Przyczyniają się do nawilżenia włosów, ułatwiają ich rozczesywanie i zapobiegają elektryzowaniu się. Tworzą barierę, która chroni przed wiatrem, słońcem i smogiem.

Hydrolizowane proteiny sojowe do paznokci

Białka roślinne przydają się w pielęgnacji łamiących się, miękkich i rozdwajających się paznokci. Odżywiają je i wzmacniają. Hydrolizowane proteiny sojowe mogą być składnikiem balsamów, odżywek czy serum. Zawarte w zmywaczach do paznokci, zapobiegają wysuszaniu płytki. Często występują w połączeniu z hydrolizatami protein pszenicy i kukurydzy.

W jakich kosmetykach można znaleźć hydrolizowane proteiny sojowe?

Hydrolizowane proteiny sojowe wykorzystuje się w produktach myjących i przeznaczonych do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Ponieważ wizualnie wypełniają ubytki cery, mogą być również składnikiem kosmetyków kolorowych – podkładów i korektorów. Można je znaleźć m.in. w:

  • szamponach,
  • odżywkach i maskach do włosów,
  • balsamach ujędrniających do ciała,
  • kremach pod oczy,
  • maseczkach i serach przeciwzmarszczkowych,
  • płynach do kąpieli,
  • żelach pod prysznic,
  • artykułach do stylizacji włosów – żelach, kremach, lakierach,
  • produktów do koloryzacji włosów,
  • podkładach,
  • tuszach do rzęs,
  • odżywkach do paznokci,
  • peelingach.

Nie zostało określone dopuszczalne stężenie hydrolizowanych protein sojowych w kosmetykach, ale według badań CIR (Cosmetic Ingredient Review) najwyższa odnotowana zawartość tego składnika to 3,5% (w maskarach do rzęs).

Znaczenie hydrolizy białek w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci

Proteiny, czyli białka, są podstawowym budulcem organizmu, stanowią około 20% masy ciała. Są to wielkocząsteczkowe związki chemiczne, złożone z aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Na co dzień człowiek przyswaja białko z pożywienia, ale właściwości tego makroskładnika mają także znaczenie dla pielęgnacji skóry, włosów i paznokci w zastosowaniu zewnętrznym. Żeby jednak proteiny można było wykorzystać jako składnik szamponów, odżywek czy kremów, muszą zostać one najpierw poddane hydrolizie, na skutek której większa cząsteczka zostaje podzielona przez dodanie cząsteczki wody. Dzięki tej reakcji chemicznej białka łatwiej wchłaniają się w łodygę włosa lub naskórek i wpływają na ich odbudowę.

Z czym nie łączyć hydrolizowanych protein sojowych?

Nie ma informacji na temat niekorzystnych interakcji hydrolizowanych protein sojowych ze składnikami kosmetyków. Dobrze łączą się z większością substancji, zwłaszcza z innymi białkami roślinnymi i witaminami.

Czy hydrolizowane proteiny sojowe są składnikiem pochodzenia naturalnego?

Składnik ten pozyskuje się z soi (Glycine soja), która jest rośliną z rodziny bobowatych. Białko pochodzące z jej strączków poddaje się hydrolizie, w której za katalizatory służą kwasy lub enzymy. Jest to składnik kosmetyczny pochodzenia roślinnego, odpowiedni dla wegan.

Efekty uboczne

Chociaż soja jest popularnym alergenem, hydrolizowane proteiny tej rośliny mają niski potencjał drażniący i alergizujący, ponieważ dobrze rozpuszczają się w wodzie i mają dużą masę cząsteczkową. Mimo to przed zastosowaniem kosmetyku z hydrolizowanymi proteinami soi warto wykonać test na niewielkim, wrażliwym obszarze skóry.

Wpływ hydrolizowanych protein sojowych na środowisko naturalne

Źródłem białka może być soja pochodząca z upraw genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO). Ich wpływ na środowisko jest ciągle badany, ale jednym z niepokojących zarzutów jest fakt, że raz uwolnione w przyrodzie organizmy transgeniczne silnie się rozprzestrzeniają i trudno je kontrolować. Mogą mieć negatywny wpływ na faunę i florę. Warto sprawdzić, czy na opakowaniu wybranego kosmetyku znajduje się napis „bez GMO”.

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia

Składnik może pochodzić z genetycznie modyfikowanych organizmów- GMO.

Typ składnika

  • Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

  • Stabilizator piany
  • Substancja antystatyczna
  • Substancja filmotwórcza
  • Substancja kondycjonująca
  • Substancja nawilżająca
  • Substancja ochronna
  • Substancja przeciwzmarszczkowa
  • Substancja wygładzająca
  • Substancja wypełniająca

Komedogenny

1
Słabsze działanieSilne działanie

Alergenne

1
Słabsze działanieSilne działanie

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie