Toniki i hydrolaty

Lirene Dermoprogram Aloesowy tonik w mgiełce z kwasem hialuronowym

• 19 sierpnia 2024 o 2:34
    Raczej nie dla wrażliwej cery
    Pierwsze na co zwróciłam uwagę to mocny zapach. W większości kosmetyków mi nie przeszkadza i raczej nie zwracam na niego uwagi a tu mam wrażenie, że się wybija na pierwszy plan. Zapach, kwestia gustu. Bardzo fajnie nawilża cerę, mocno wydajny, skóra po użyciu jest miękka. Niestety mocno mnie uczulił, a zrobiłam trochę do niego podejść. Zamiast złagodzić podrażnienia to właśnie je wywołał.
    Zalety:
    • nawilżenie
    • twarz po użyciu jest miękka i miła w dotyku
    Wady:
    • uczulił mnie i podrażnił
  • 7 kwietnia 2024 o 22:03
    Nie oczekiwałam wiele i nie zostałam zaskoczona
    Chciałam kupić coś na szybko, żeby poczuć "nawilżenie" po umyciu twarzy (taki chyba nawyk). Nie jest to nic spektakularnego, nie kupię ponownie. Tonik nie wniósł wiele do mojej pielęgnacji. Ładnie pachanie, spray robi przyjemną mgiełkę, nie klei się. Na mojej twarzy długo schnie, nie wiem czemu, tylko z tym produktem mam taki "problem". Nie klei się, nawilżenie jest tyle co twarz jest mokra od produktu. Przetestowałam, nie zdecyduję się na ponowny zakup. Produkt fajny, uniwersalny, cudów nie zrobi ale też nie zaszkodzi, chyba że ktoś ma problemy z aloesem!
    • fajna lekka mgiełka
    Wady:
    • długo schnie
  • 6 listopada 2023 o 23:04
    Do codziennej pielęgnacji
    Tonik kupiłam w promocji. Sprawdza się przy codziennej pielęgnacji. Zamknięty jest w plastikową butelkę, z aplikatorem w formie sprayu, o pojemności 200ml. Taka butelka spokojnie wystarcza na kilka miesięcy. Tonik spryskuje na wacik, a następnie przecieram nim twarz. Lubię też zaaplikować sobie tonik wprost na twarz, dlatego taka forma podania jak spray sprawdziłaby się doskonale, jednak akurat ten aplikuje zbyt duże krople. Sam tonik ma piękny zapach aloesu, jednak utrzymuje się tylko na pare minut, później nie jest już wyczuwalny. Tonik działa prawidłowo, czyli wyrównuje pH skóry, nawilża i przygotowuje cerę do kolejnych etapów pielęgnacji. Nie wysusza, nie powoduje żadnych podrażnień.
    Drogeria Natura
  • 18 października 2023 o 21:45
    Na moje potrzeby w zupełności wystarczy
    Nie jestem wymagająca jeśli chodzi o toniki do twarzy. Używam ich do przemywania twarzy rano, po przebudzeniu, a następnie przecieram wacikiem żeby zebrać jakieś drobiny i paproszki z pościeli, które przykleiły się przez noc. Normalnie robiłabym to wodą, ale tonik jest dla mnie wersją przyjemniejszą. Stąd moje kryterium, aby tonik miał atomizer. Bardzo lubię powiew mgiełki na twarzy. W recenzowanym toniku wszystko działało bez zarzutu. Buteleczka ma dość krzykliwą grafikę, ale wiadomo o co chodzi, jest na niej tytułowy aloes. Widać stopień zużycia płynu, bo jest przejrzysta. Druga sprawa to rozsądna cena, nie lubię wydawać na nie więcej niż 15-20zł. Tutaj również kryterium spełnione. Zapach ma być przyjemny i nie przytłaczający. W tym toniku aloes jest bardzo świeży, lekko kosmetyczny. Myślę, że większości osób podpasuje. Jest uniwersalny. Szybko się ulatnia. Na pewno nie podrażnił mojej wrażliwej na kompozycje zapachowe skóry. Może dlatego też, że od razu go zmywam wacikiem. Skład nie jest wzorowy, jest tu PEG. Niby już został obalony mit, że jest to składnik szkodliwy i nie ma w sobie tyle dioksanu, żeby to było szkodliwe, ale wolałbym go mimo wszystko uniknąć. W tym przedziale cenowym nie znalazłam toniku takiego, który by miał lepszy skald. Fajnie, że jest kwas hialuronowy oraz prawdziwy sok aloesowy. Podsumowując jest w porządku z małym minusikiem za skład i niezbyt ciekawą szatę graficzną.
    Zalety:
    • lekki, odświeżający zapach, dość przewidywalny kosmetyczny, ale da się wyczuć aloes
    • sprawnie działający atomizer, który dobrze i przyjemnie rozpyla płyn
    • rozsądna cena
    • nie podrażnił mojej wrażliwej cery
    Wady:
    • w składzie jest PEG40, niby nie toksyczny, ale wolę wybierać kosmetyki bez niego
    • szata graficzna dość krzykliwa, wolałbym bardziej minimalistyczną, ale powiedzmy, że w tym produkcie nie jest to ani minus ani plus
  • 24 sierpnia 2023 o 1:24
    Świetny jako mgiełka orzeźwiająca w trakcie upałów, ale ten skład....
    Przy wyborze toniku zwracam szczególną uwagę na to, by nie zawierał alkoholu i perfum. Mimo, że nie mam cery szczególnie wrażliwej ani reaktywnej, w przypadku toników zdarzały mi się podrażnienia. Niestety są perfumy czyli potencjalna bomba dla nadwrażliwców i alergików. Ci drudzy muszą też uważać, bo są tu inne składniki, które często uczulają - Hexyl Cinnamal i Citronellol. Poza tym PEG 40 hydrogenated castor oil w kosmetyku dla skóry wrażliwej i to w mgiełce, która łatwo może dostać się do oczu?... Atomizer nie rozpyla kosmetyku jako mgiełki. Raczej jest to "plujący" zraszacz. ZAPACH jest przyjemny, delikatny, ledwo wyczuwalny. DZIAŁANIE (cera mieszana) Używałam tego toniku wyłącznie jako mgiełki odświeżającej w trakcie upałów. W tej funkcji sprawdził się naprawdę dobrze. Daje przyjemne uczucie ochłodzenia, nawilżenia i odświeżenia. Przez jakiś czas chroni przed poceniem się twarzy. Po spryskaniu na dłonie okazuje się, że jest tłusty.. O dziwo na twarzy tego nie czuć. Mimo takiego sobie składu, u mnie nie wywołał podrażnienia, ani alergii.
    Zalety:
    • Świetnie chłodzi, odświeża i koi skórę w trakcie upałów.
    Wady:
    • Składniki potencjalnie alergizujące
    • Plujący" atomizer