Bardzo lubię serię L'Oreal Professionnel i mam do niej zaufanie. Moje włosy niejednokrotnie znajdowały się w opałach po mniej lub bardziej udanych przygodach fryzjerskich, czy własnych eksperymentach, a szampony, odżywki i maski z tej linii zawsze dawały im kolejne życie. Dlatego z ochotą przetestowałam maskę do włosów farbowanych L´Oreal Professionnel, Serie Expert, Vitamino Color, Color Radiance System Masque. I nie zawiodłam się! :-)
Producent obiecuje, że maska przedłuża trwałość koloru włosów farbowanych, swoje działanie opiera na inteligentnej formule, która skutecznie zabezpiecza kolor włosów przed blaknięciem i wypłukiwaniem. Dodatkowo, ma ochraniać włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, nadawać blasku, zmiękczać, wygładzać, odżywiać i sprawiać, że świat w lustrze obok nas zblaknie - tak będziemy mieć piękne i zadbane pukle.
Jak jest naprawdę? :-)
Maska jest zamknięta w estetycznym plastikowym słoiczku o pastelowo różowym kolorze z delikatnym opalizującym połyskiem. Produkt ma gęstą i przyjemną konsystencję, doskonale rozprowadza się na włosach i nie spływa z nich, jak większość masek i odżywek, co zawsze sprawia, że pienię się bardziej, niż szampon. Maska pachnie przepięknie, ale to stała cecha kosmetyków tej firmy - zapach utrzymuje się na włosach, więc to dodatkowy walor. Wystarczy nałożyć maskę na ok 10-15 minut (dla lepszego efektu można zawinąć włosy w foliowy czepek ale ja nigdy nie mam na to czasu, poza tym nawet tego kwadransa nie byłam w stanie wyczekać, więc powiedzmy, że trzymałam połowę czasu) a następnie spłukać wodą. Spłukuje się dobrze, bez trudności, wprawdzie miałam wrażenie, że włosy są nieco śliskie, ale pozostawały takie nawet po bardzo uważnym i dokładnym spłukiwaniu, więc twierdzę, że po użyciu były po prostu bardziej miękkie i gładkie. Kosmetyku używałam 2-3 razy w tygodniu przez miesiąc.
Czy obietnice producenta się spełniły? Na moich cienkich i delikatnych włosach jak najbardziej. Kolor faktycznie spłukiwał się wolniej i zachował żywszy odcień, niż przed stosowaniem maski. Zauważyłam istotną poprawę kondycji włosów, nie były obciążone, a puszyste, dobrze odżywione i pełne blasku. Na pewno maska wygładza powierzchnię włosów i sprawia, że stają się one miękkie i przyjemne w dotyku.
Vitamino Color z pewnością na dłużej zagości na mojej łazienkowej półce.
Zalety:
- kolor na włosach farbowanych nie blaknie i wolniej się wypłukuje
- włosy są doskonale odżywione, miękkie i puszyste
- nie obciąża włosów cienkich i delikatnych
- włosy są bardziej błyszczące
- piękny zapach
- wydajność
- wygodne opakowanie
Wady:
- brak
- cena, jeśli nie kupujesz w promocji i jeśli mam się naprawdę bardzo przyczepić (ale stosunek jakości do ceny jednak bardzo na plus)