Mydła

Le Petit Olivier Savon Extra Douces Verveine Citron Delikatne mydło

• 11 maja 2022 o 18:28
    Przyjemny orzeźwiający zapach werbeny cytrynowej :)
    Stosuje już kolejne mydło Le Petit Olivier, wcześniej było różane (zrobiłam mały zapas), a lawendowe czeka na swoją kolej. Opakowanie jest proste z szarego papieru z rysunkiem cytryn, z tyłu opakowania znajduje się naklejka z wszystkimi czytelnymi informacjami dotyczącymi produktu. Mydło jest w standardowej gramaturze 100g, kostka jest spłaszczona i kanciasta, dobrze leży w dłoni. Dobrze się pieni i rozprowadza, roztaczając przyjemny orzeźwiający zapach werbeny cytrynowej, który długo się utrzymuje na ciele i w łazience. Dobrze oczyszcza skórę, aż skrzypi więc do stosowania od czasu do czasu. W innym przypadku może przesuszyć zbytnio skórę. Najczęściej jednak stosuje do mycia rąk, dobrze oczyszcza z wszelkich zanieczyszczeń. Zaraz po myciu stosuje krem do rąk ale spokojnie można się obyć. Wydajność na plus, cena adekwatna do jakości. Szkoda, że jest mało dostępne.
    Zalety:
    • orzeźwiający i pobudzający zapach werbeny cytrynowej
    • zapach długo się utrzymuje
    • standardowa kostka 100g
    • prosta i czytelna szata graficzna
    • dobrze się pieni
    • dobrze się rozprowadza i zmywa
    • skóra jest oczyszczona, aż skrzypi
    • wydajne
    • cena adekwatna do jakości
    Wady:
    • skóry mocno przesuszone i wrażliwe może przesuszać zbyt mocno
    • mało dostępne
  • 18 grudnia 2021 o 11:22
    Powrót do korzeni ;)
    Na mydło w kostce marki Le Petit Olivier trafiłam w hipermarkecie z owadem ,wrzuciłam do koszyka jak się okazało całkiem przyjemny kosmetyk,mydło w kostce zawsze kojarzy mi się z szarym mydłem które kiedyś było jedynie dostępne na rynku,najbardziej lubię mydła peelingujące oraz mydła w płynie,jednak czasem jest odstępstwo od reguły ;). Moja skóra:dojrzała,normalna, bez uczuleń,podrażnień,mało jędrna. Produkt zapakowano w papier na którym przedstawiono wizerunek cytryn,mamy tu opis oraz skład kosmetyku,z tyłu umieszczono naklejkę w języku polskim. Mydło ma kształt kostki z kanciastymi krawędziami,mimo to bardzo dobrze trzyma się w dłoni nie wyślizgując się z niej, zapach bardzo przyjemny rześki, podczas użytkowania nie kruszy się ani nie pęka. Użyte za pomocą gąbki do mycia lub rękawicy bardzo dobrze się pieni oczyszczając ciało dając uczucie relaksu i wyciszenia :),w moim przypadku skóra po umyciu jest aż trzeszcząca i lekko skrzypi…..ale to ze starości :D. Czy polecam, oczywiście że TAK! Mam zamiar wypróbować inne wersje mydeł marki Le Petit Olivier.
    Zalety:
    • bardzo dobrze oczyszcza aż skóra lekko skrzypi
    • nie zostawia osadu
    • bardzo dobrze się spłukuje
    • cena idzie w parze z wydajnością
    • nie podrażnia,nie uczula
    • dobrze się pieni
    • nie rozmięka w mydelniczce
    • nie brudzi wanny
    Wady:
    • może przesuszać skórę suchą
  • 30 marca 2021 o 12:50
    rześkie myjadełko
    Mydła Le Petit Olivier to bardzo przyjemne produkty o miłych zapachach w dobrym działaniu. Nie inaczej jest w przypadku werbenowej kostki. - OPAKOWANIE: mydło zapakowane jest w papier z nadrukiem i grafiką nawiązującą do zapachu produktu. Z tłu polski dystrybutor umieścił małą naklejkę, która w języku polskim króciutko opisuje kosmetyk. - KONSYSTENCJA: kostka jest płaska o kanciastych rogach, mimo to dobrze leży w dłoni, nawet małej. Gdy napotyka na wilgoć czy to na skórze, czy na gąbce, przyjemnie się pieni tworząc miękką pianę, ale delikatną, nie zbitą i gęstą. Kostka jest zwarta i nie rozmięka, nie pęka też. W zasadzie nic złego się z nią nie dzieje w trakcie użytkowania. - ZAPACH: dla mnie zapachy mydeł La Petit Olivier są proste, ale czyste, bez zbędnych domieszek. Tutaj mam cytrynowy zapach werbeny, rześki, a przy tym łagodny, nie drażniący nosa. Utrzymuje się w trakcie mycia i nieco później w łazience, na skórze natomiast znika. - DZIAŁANIE: mydło jest po to, by ciało umyło i ten produkt spełnia tę rolę bardzo dobrze. Usuwa wszelkie całodzienne zanieczyszczenia, a przy tym nadmiernie nie wysusza. Nie oczekuję od mydła, że zagwarantuje mi niezbędne nawilżenie, w ogóle nie oczekuję tego od żadnego preparatu myjącego, to nie jest jego zadanie. Jednak pragnę by nadmiernie nie przesuszał tak, bym po osuszeniu ciała nie musiała z prędkością strusia pędziwiatra nakładać balsam, bo skóra już swędzi, już pojawia się uczucie ściągnięcia, i mam wrażenie, że zaraz naskórek zacznie pękać. W przypadku użycia mydła Le Petit Olivier nic takiego nie pojawia się błyskawicznie, więc spokojnie mogę zająć się aplikacją balsamu i nie odczuwam w oczekujących miejscach wyżej wymienionych nieprzyjemności. Oczywiście, gdybym nie potraktowała ciała kosmetykiem nawilżającym, dyskomfort by się pojawił, cudów nie ma. Jednak to mydełko nie uszkadza mocno ochrony i daje czas na pielęgnację. Ponadto kosmetyk dobrze się spłukuje i nie pozostawia osadu. Przyznam się w sekrecie, że stosuję go też czasem go golenia - dobrze się spisuje, daje fajny poślizg maszynce i nie wywołuje podrażnień.
    Zalety:
    • dobrze czyści
    • nie pozostawia osadu
    • tworzy przyjemną, delikatną pianę
    • nie przesusza naskórka
    • kostka nie rozmięka i nie pęka
    • ładny zapach