Bardzo lubię esencje w pielęgnacji cery i stosuję już od kilku lat. Miałam te z Hady Labo i z Cosrx, pomyślałam, że przetestuję też tą z Estee i zobaczę, czy to jest coś fajnego.
Esencja przychodzi do nas w bardzo ładnej wizualnie butelce ze złotą nakrętką. Mamy tu też dziurkę, przez którą wylewa się nasz kosmetyk. Za taką cenę można było umieścić pompkę, ale nie będę się czepiać. Butla jest przezroczysta, więc można podejrzeć, w jakim tempie nam schodzi nasz kosmetyk.
Esencja, jak wszelkie tego typu, jest taką żelkową wodą. Ma delikatny zapach, ale jest na tyle subtelny, że nie czuć go na twarzy.
Ja aplikuję esencję tak, że wylewam sobie trochę na dłoń i wtedy dopiero na twarz, oczywiście można też zastsować wacik, ale to spowoduje większą utratę produktu.
Używam sobie tej esencji 2 razy dziennie i muszę powiedzieć, że faktycznie zwiększa nawilżenie skóry i przez to kolejne substancje aktywne, jakie nakładamy na nią z pewnością mają łatwiejszą drogę, aby się do naszej skóry dostać. Nie zauważyłam jednak, żeby ona różniła się znacząco działaniem od np esencji Hada Labo, którą można dostać za o wiele mniej.
Przyznaję, fajnie się używa Micro Essence, skóra jest przyjemnie nawilżona (ale to nie zasługa samej esencji - ona sama raczej po jakimś czasie by wyparowała ze skóry, więc trzeba ją czymś 'przykryć', żeby wilgoć zachować), ale czy to jest taki hit, żebym miała przepłacać za Estee a nie kupić Hady, czy innej esencji, która działa bardzo podobnie?
Nie zrozumcie mnie źle, to jest spoko opcja, jeśli ktoś ma kasę i ochotę i rozumie, co esencje robią (w sensie że nie ma za dużych oczekiwań), to myślę, że będzie zadowolony, natomiast czy warto wydać aż tyle pieniędzy na esencję z Estee, jeśli wspomniana Hada, czy Cosrx czy inne tego typu esencje robią dokładnie to samo za ułamek tej ceny? Tą kwestię pozostawiam każdemu do rozważenia. Ja nie wiem, czy bym ją kupiła ponownie właśnie ze względu na cenę, jakbym dostała w prezencie, to jak najbardziej bym się ucieszyła, ale jednak ta cena za to, czym ta esencja jest mnie trochę zniechęca.