Maseczki w płachcie

Korika Ferment Beauty, Wine Anti - Wrinkle Face Sheet Mask Maska przeciwzmarszczkowa w płacie ze sfermentowanym winem i kwasem hialuronowym

shewild
    17 grudnia 2023 o 19:06
    Okład z wina
    Wino bardzo lubię, ale rzadko spotykam w formie kosmetyków, więc propozycja maseczki od Koriki była bardzo interesująca. Ogólnie maseczki tego producenta czasem się przewijały przez moją łazienkę, bo są dość tanie i w miarę łatwo dostępne, ale chyba nigdy żadna nie wywarła na mnie piorunującego wrażenia. Z tą w sumie jest podobnie, ale muszę przyznać, że to chyba jedna z lepszych ich masek jakie miałam okazję stosować. Fajnie rozświetla i wygładza, skóra dobrze po niej wygląda. Maska jest solidnie nasączona esencją, która zresztą znajduje się jeszcze w sporej ilości w saszetce. Sama maska wykonana jest z bardzo cienkiej tkaniny, co na ogół bardzo lubię, bo dobrze i fajnie dopasowuje się do twarzy. Tutaj tkanina jest nawet odrobinę za cienka, bo potrafi się rwać jeśli mocniej pociągniemy materiał podczas dopasowywania. Także cienka tkanina z pewnością na plus, ale trzeba się z nią delikatnie obchodzić. Zaskakujące jest to, że maska faktycznie pachnie winem! Niestety w składzie zawiera alkohol i czuć to trochę podczas trzymania maski. Nie jest to czysty alkohol, czuć coś lekko sfermentowanego, jakby właśnie wino. Wino uwielbiam, ale przyznam, że trochę dziwnie się czułam trzymając maskę na twarzy, bo jednak tak charakterystyczny zapach towarzyszący ci przez 20 minut nie należy na najładniejszych i najbardziej relaksujących. Tak więc wino jak najbardziej na tak, ale niekoniecznie w postaci zapachu na mojej twarzy podczas trzymania maseczki. Jak wspomniałam wcześniej, maska zawiera w składzie alkohol, więc trzeba mieć to na uwadze jeśli mamy suchą lub wrażliwą skórę. Mi zazwyczaj alkohol okazjonalnie na skórę krzywdy nie robi, ale trochę miałam obawy czy przypadkiem nie spowoduje przesuszenia. Na szczęście nic takiego się nie stało, maska w żaden sposób mnie nie wysuszyła ani nie podrażniła. Produkt bardzo przyjemnie wygładza i zmiękcza skórę oraz sprawia, że jest potem wyraźnie bardziej promienna i rozświetlona. Trzymałam maskę na twarzy ok. 20 minut i praktycznie cała esencja się wchłonęła bez lepiącego efektu. Została na twarzy jedynie śliska powłoka, którą po zdjęciu maski zmyłam po jakimś czasie, żeby móc nałożyć kolejny etap pielęgnacji. Maseczka delikatnie napina, troszkę dzięki temu zmniejsza widoczność ewentualnych zmarszczek i linii. Akurat jeśli chodzi o nawilżenie to nie jest wybitnie nawilżająca, ale po jej zdjęciu czuć nawet przyjemne uczucie komfortu i ulgi. Skóra jest spokojna, miękka, bardzo przyjemna w dotyku. Pewnie szybko zapomnę o tej maseczce, bo nie zrobiła na mnie jakiegoś zaskakującego wrażenia, ale nie mogę powiedzieć żeby była byle jaka. Całkiem fajnie działa na skórę, nie robi jej żadnej krzywdy, a końcowy efekt jest naprawdę w porządku. Skóra wydaje się być zadowolona, wygląda na świeżą i zrelaksowaną, Gdyby tylko nie to wszystko w lekkich oparach alkoholu ;)
  • 7 czerwca 2020 o 13:04
    Przyjemna , ale bez efektu WOW
    Jak to zawsze podkreślam za maskami w płachcie nie przepadam i nigdy ich sama nie kupuje. Ale jak już dostanę to używam aby sprawdzić , czy znajdzie się chociaż jedna która odczaruje moje zdanie na temat produktów tego typu. Kilka maseczek Koriki czyli marka która była dla mnie kompletną zagadką dostałam gratis do zamówienia w jednej ze znanych internetowych perfumerii. Uważam , że ta konkretna na kolana nie powala , ale nie jest to też produkt którego trzeba wystrzegać się jak ognia :D Opakowana w saszetkę o dość skromnej szacie graficznej , ale wygląda to estetycznie. Saszetka jest wstępnie nacięta i całość da się otworzyć bez pomocy nożyczek. Producent informuje nas o tym , że maska ma hamować procesy starzenia , wygładzać skórę i napinać ją a wszystkiemu ma być winny ekstrakt ze sfermentowanego wina. Jak wiadomo wino zawsze na propsie , to czemu by nie skorzystać z jego cudownych właściwości w pielęgnacji :) Sama płachta dała się wyjąć opakowania bardzo łatwo. Nie było również problemów z jej rozłożeniem. Materiał jest miękki i odpowiednio gruby więc mimo tego , że posiadam naprawdę długie paznokcie nigdzie jej nie rozerwałam. Maska jest nasączona bardzo dobrze , żelową , transparentną essencją która faktycznie pachnie lekko winem , ale zapach szybko wietrzeje i nie jest uciążliwy. Oczywiście jak zwykle w przypadku takich masek miałam problem z tym , aby dobrze dopasować płachtę do swojej twarzy. Na wysokości czoła i oczy wszystko było ok , jednak maska mimo wielu prób idealnego dopasowania i pozaginania na zakładkach zasłaniała mi górną wargę i mocno odstawała na brodzie. Jak już udało mi się ją w miarę dopasować , to muszę przyznać , że trzymała się naprawdę dobrze - nie przesuwała się , nie odklejała od twarzy i nie wysychała zbyt szybko. Trzymałam ją 20 minut i gdy już ściągałam jeszcze jakieś resztki nie wchłoniętej esencji na niej zostały. Efekty ?? Owszem były ale poprawne. Po zdjęciu maski skóra była bardzo dobrze nawilżona , odrobinę bardziej rozjaśniona a pod opuszkami palców zdawała się być bardziej napięta. Więc twarz wizualnie wyglądała naprawdę bardzo dobrze. Taki efekt utrzymywał się u mnie do końca dnia , wiec i makijaż wykonany po użyciu tej maski prezentował się dobrze. No ale z drugiej strony używałam już innych masek w płachcie , nawet tańszych niż ta i efekty które po nich uzyskiwałam był zbliżone do tego , co otrzymałam po tej maseczce. Nie posiadam skłonności do podrażnień , więc żadnych szkód ta maska mojej cerze nie zrobiła. Ale nie czuję bym koniecznie kiedyś potrzebowała do niej wrócić.
    Zalety:
    • bardzo wytrzymałą płachta
    • duża ilość esencji którą płachta jest nasączona
    • płachta nie przesuwa się
    • dobrze nawilża skórę
    • delikatnie ją rozświetla i napina
    • nie podrażnia
    Wady:
    • problem z dobrym dopasowaniem płachty do twarzy
    • efekty po używaniu nie są zbyt spektakularne

Zobacz także inne Maseczki w płachcie