Boję się, że zniknie...
Co prawda piszę recenzję tego produktu jako pierwsza, ale już ze strachem, że za chwilę zniknie z Action i skończy się dobry czas moich włosów, zwłaszcza że dzisiaj przy zakupach zgarnęłam ostatnie dwie sztuki z półki.
Dla mnie ten krem to odkrycie roku. Stosowany z kubeczkowaniem/miskowaniem (bardzo luźno pojętym, bo nie używam ani kubeczka, ani miski ;) ) sprawia, że moje włosy z fal (standard 2b, a przy wyjątkowo dobrym dniu 2c) wchodzą na 3a i utrzymują się tak dłużej niż jeden dzień! Robią mi się sprężynki!
Krem jest gęsty, biały, ma lekko kosmetyczno-cytrynowy zapach, który mnie osobiście nie przeszkadza, a po wyschnięciu włosów znika całkowicie. Dobrze się rozprowadza na mokrych włosach, w nadmiarze nie tworzy ani sucharków, jak przy żelach, ani lepkich strąków, jak przy bardziej oleistych kremach czy sprayach. Przy zbyt małej ilości po prostu nie ujarzmia włosów i żyją swoim zwykłym życiem. Ale wbrew pozorom, na swoje włosy (duuużo włosów) wcale nie potrzebuję go dużo - wielkość dużego orzecha laskowego/małego włoskiego jest ok, więc na dobrych kilkanaście razy jedna tuba mi wystarcza.
Włosy myję co 2-3 dni. Po umyciu, na jeszcze ociekające, nakładam troszeczkę serum silikonowego, żeby je rozczesać (z głową w dół), a zaraz potem nakładam krem This is it i wgniatam, jednocześnie odciskając nadmiar wody (a jeśli za mocno zdążyły odciec przy rozczesywaniu, to trochę je spryskuję wodą z prysznica, żeby je "skleić" wilgocią. Potem dodatkowe odciskanie na ręczniku i... idę spać (tak, wiem, to zbrodnia i wobec włosów, i skóry głowy, ale trudno). Rano mam skręty, jakich przez całe życie nie uzyskałam niczym (a 38. rok mi leci).
Włosy mam bardzo gęste, z natury bardzo szybko się odwadniają, wysuszają i puszą, od byle czego robią się sianowate (nigdy nie udało mi się uzyskać równowagi peh, choć prób miałam wiele), więc do tej pory o good hair day u mnie było bardzo trudno, dlatego też rzadko nosiłam rozpuszczone włosy. Teraz w końcu mam ochotę dawać im wolność i pokazywać je światu :)
Zalety:
- działanie!
- cena
- konsystencja