Żele pod prysznic Dove są jednymi z moich ulubionych kosmetyków do kąpieli i choć wiem, że składem nie zachwycają to ich konsystencja i komfort używania sprawia, że bardzo czwsto goszczą w mojej łazience. Tym razem wybór padł na wersję oliwkową bo nie miałam jeszcze okazji jej wypróbować. Dodam, że mam skórę suchą, w zimie nawet bardzo, zwłaszcza na łokciach i kolanach więc dobrze jest gdy żel mocno nie podrażnia.
#OPAKOWANIE
Opakowanie żelu to jest typowy klasyk, biała, plastikowa butelka w kształcie kropli, która ma na myśl przywodzić nawilżenie. Szata graficzna nawiązuje zaś do zapachu, są tu zielone elementy i oczywiście obrazek oliwek zatrzask mocno trzyma, jednak nie mam problemu by go otworzyć, otwór jest dość duży, ale jako, że żel jest gęsty to sie nie przelewa.
#KONSYSTENCJA
To co w żelach Dove lubię najbardziej to ich gęsta, kremowa, treściwa konsystencja, która sprawia, że wystarczy niewiele by dokładnie umyć całe ciało. Żel pod wpływem wody tworzy przyjemną konsystencję, która może nie daje spektakularnej piany, ale jest w odbierze na tyle dobra, że mi to nie przeszkadza. Lubię to jak zachowuje się w kontakcie ze skórą.
#ZAPACH
Przyznam, że generalnie bardzo lubię żele Dove za ich subtelne, ładne zapachy, które zwykle podbijają mój nos. Jednak nie tym razem, nie wiem czemu, ale oliwka nie zostanie moim faworytem o raczej po nią drugi raz nie sięgnę mimo, że może się podobać. Ja chyba nie przepadam za tym typem zapachu bo jest dla mnie dość specyficzny. Nie mniej fajni takich nut będą zadowoleni bo sam zapach jest dość naturalny, subtelny, łagodny, nie ma w sobie nic ostrego, drażniącego. Zapach zostaje chwilę na skórze bo jednak zwykle używam innych kosmetyków po kąpieli, które ten zapach niwelują.
#DZIAŁANIE
Żele Dove lubię za ich zapach, konsystencję i działanie bo świetnie nadają się do mycia skóry, pod prysznic, do kąpieli, która jest bardzo relaksująca. Żel doczyszcza z zabrudzeń, odświeża, niweluje brzydkie zapachy, daje uczucie świeżości i komfortu. Skóra przy tym jest miękka, miła w dotyku, nie jest dodatkowo przesuszona. Żel dobrze się rozprowadza, i co więcej kiedy bardzo mi się spieszy to nieźle mi się goli skórę przy jego użyciu bo golarka ładnie sunie i nie ma zacinania skóry. Ogólnie jako żel do kąpieli jest bardzo fajny, ja jestem zadowolona choć wiem, że skład kosmetyku jest może najbardziej naturalny nie jest choć i tak nie zawiera sls.
#NIEPORZĄDNE
Mnie żel nie podrażnia, nie uczula, nie powoduje jakiś zaskorników, pieczenia, swędzenia, przesuszenia skóry. Nie zauważyłam negatywnego wpływu na moją skórę.
#WYDAJNOŚĆ
Jak dla mnie żele Dove to wydajne kosmetyki, wystarczy niewiele by dokładnie umyć całe ciało.
#CENA
Często są w promocji i zwykle wtedy też kupuję bo cena jest całkiem niska.
Zalety:
- Dobrze oczyszcza
- Daje uczucie świeżości i komfortu
- Niweluje zapachy
- Konsystencja
- Opakowanie na zatrzask
- Szata graficzna
- Nie powoduje pieczenia i reakcji alergicznych
- Nie podrażnia
- Nie wysusza
- Nie powoduje zaskorników
- Nie powoduje uczucia ściągania
- Cena w promocji
Wady:
- Zapach, mi się średnio podoba, uważam, że są lepsze zapachy w kolekcji dlatego też tej wersji nie wybiorę
- Skład nie jest eko, naturalny choć nie ma w nim sls.