Szampony do włosów

Paramedica Paraderm Forte, Szampon z dziegciem, ichtiolem i cyclopiroxem

Miroku
    28 stycznia 2025 o 23:12
    Przyjaciel problematycznych skalpów
    Moje włosy-obecnie półdługie, w dobrej kondycji, nie mam problemów z przesuszaniem czy łamliwością, z natury są proste, gładkie i niskoporowate. Niefarbowane, w naturalnym kolorze(średni brąz) . Dosyć gęste, ale niezbyt grube, skłonne do obciążania oraz strączkowania. Skóra głowy przetłuszczająca się(włosy myję codziennie wieczorem) i dosyć wrażliwa na czynniki typu stres, zmiana wody/klimatu. Po przeprowadzce ze wsi do dalekiego miasta jednym z większych wyzwań była dla mnie...twarda woda. Moja skóra oraz włosy przeżyły niemały szok gdy zamiast mięciutkiej wiejskiej wody dostały cios od miejskich wodociągów. Szczególnie ucierpiała na tym moja skóra głowy-przyzwyczajona jestem do tego, że codziennie wieczorem muszę ją dobrze umyć, inaczej świąd, oklap i ulizana klęska gwarantowane. Ale to co się stało po przeprowadzce przeszło moje wszelkie pojęcie-włosy umyte wieczorem już rano były tłuste, oklapnięte, a skalp w swędząco-podrażnionej histerii. Nie pomagały peelingi, nie pomagało dwukrotne mycie rypaczami z substancjami chelatującymi, nie pomagały wcierki normalizująco-nawilżające. W akcie desperacji byłam już skłonna przerzucić się nawet na poranne mycie głowy, czego wybitnie nie lubię/nie chcę mi się robić, ponieważ rano lubię się dobrze wyspać i zjeść porządne śniadanie, a nie martwić się swoim wyglądem. Zwłaszcza, że moje włosy długo schną, nawet przy użyciu suszarki. Przed tą wizją wstawania o dwie godziny wcześniej i to tylko z powodu włosów, uratował mnie ten szampon. Zobaczyłam go przypadkiem w aptece...gdzie miałam rozmowę o pracę :D* Paraderm Forte to produkt z kategorii tych, które docenią osoby mające problem i szukające rozwiązania, które w końcu okaże się pomocne-nawet jeśli wiąże się to z pewnymi niedogodnościami. Zapach szamponu może odrzucać-intensywny, kojarzący się z dymem, ogniskiem czy paliwem. Mi akurat się podoba-przypomina mi dzieciństwo na wsi jako córka rolnika-mechanika, gdzie palenie ogniska po wykopkach czy pomoc w smarowaniu maszyn smarami była czymś normalnym i w takich zapachach mi upłynęły te fajne lata :) Nie odnoszę wrażenia żeby ten zapach utrzymywał się na włosach, po ich wysuszeniu nic z tego szamponu nie czuję. Konsystencja jest niby gęsta, ale dosyć lejąca i w połączeniu z taką formą opakowania(tuba stojąca na głowie) trzeba uważać by przy otwieraniu kosmetyku nie chlusnąć nim poza dłoń/włosy. Szampon naprawdę dobrze się pieni(nawet stosowany samodzielnie bez uprzedniego mycia włosów czymś typowo oczyszczającym) i do tego ta piana jest stabilna-jest to o tyle istotne, że produkt trzymam na głowie przez kilka minut coby zdążył zadziałać, a do tego pianą smaruję też uszy, obszar za nimi oraz kark i linię włosów na czole, gdyż tam też często tkwi przyczyna łupieżu oraz problemy ze złuszczaniem naskórka. Nie mam też żadnych problemów z dokładnym wypłukaniem szamponu. Na początku produkt stosowałam przy każdym myciu, a po nastąpieniu poprawy profilaktycznie raz lub dwa w tygodniu, włosy myję codziennie. Zazwyczaj lubię przed jego użyciem najpierw umyć głowę czymś typowo ziołowo-rypiącym, aby ułatwić penetrację oraz działanie substancji czynnych tego szamponu, ale parę razy użyłam go tez solo i zaskakująco dobrze oczyszcza włosy oraz skalp, nie ma problemów z nadmiarem sebum czy większą ilością typowo dziennych zanieczyszczeń, włosy po nim są lekkie, dobrze oczyszczone i do kolejnego mycia dobrze wyglądają. Już na etapie mycia czuć, że nieźle plącze włosy-po jego użyciu są trochę tępe i trudniej je rozczesać. Ale raz, że wystarczy trochę zwykłej odżywki by zniwelować ten problem, dwa-to jest szampon bardzo typowo na problemy SKÓRY głowy. A na tym polu jest rewelacyjny. Już po kilku użyciach odczułam, że moja skóra głowy złapała oddech, stała się czystsza oraz świeża-to uczucie komfortowej lekkości na skórze na pewno zrozumie każda z Was, która tak jak ja zmaga się z przetłuszczaniem uwarunkowanym hormonalnie. Przestała też w końcu się przetłuszczać w zastraszającym tempie i wróciła do swojego typowego wydzielania sebum, czyli przed codziennym wieczornym myciem nadal wszystko jest względnie ok. Jak już wspomniałam-moje przetłuszczanie włosów jest uwarunkowane wewnętrznie, żaden szampon nie wyleczy tego problemu. Ale Paraderm Forte pomaga mi go nieco okiełznać oraz utrzymać w ryzach. Do tego świetnie koi oraz łagodzi skórę głowy, uspokaja świąd i ratuje po wszelkich kosmetycznych wpadkach włosowych-w tym roku często trafiałam na szamponowe buble po których potrafiłam dostawać wręcz krostek i Paraderm szybko ratował mnie z opresji łagodząc stany zapalne oraz nieprzyjemne objawy. Nie umiem wypowiedzieć się w kwestii jego radzenia z łupieżem gdyż nie mam z takowym problemów. Aczkolwiek widząc świetne właściwości oczyszczające, regulujące oraz normalizujące tego szamponu myślę, że także na tym polu byłby pomocny. *Pracę dostałam, a szampon mi przywrócił wiarę w moją własną skórę głowy. Przypadek?
  • 18 czerwca 2021 o 16:31
    Nie sprawdził się najlepiej.
    Szampon Paramedica wpadł w moje łapki przypadkiem, ponieważ dostałam go jako wygraną w jakimś konkursie. Nawet się ucieszyłam ponieważ jest przeznaczony do włosów m.in. nadmiernie przetłuszczających się, a moje u nasady przetłuszczają się ostatnio paskudnie. Końce natomiast są suche. Muszę codziennie myć włosy a chciałabym przedłużyć ich świeżość chociaż o jeden dzień. Szampon znajduje się w plastikowej tubie o pojemności150 ml, niby nie dużo ale wydaje mi się ,że jak na tak mocny szampon to wystarczy. Tuba jest biała z czarnymi i czerwonymi elementami. Wygląda typowo aptecznie. Tuba jest ok, ale pod nakrętką się brudzi. Kolor szamponu jest brązowy a zapach po prostu paskudny. Nie wiedziałam wcześniej jak pachnie dziegdzieć i żałuję, że się dowiedziałam. Jest to zapach palonego ogniska a szczególnie dymu z tego ogniska i bynajmniej nie jest to zapach delikatny tylko naprawdę mocny. Po umyciu włosów śmierdzi nim wszystko. W całej łazience, ręcznik, moje włosy aż do następnego mycia. Jest to zapach bardzo duszący. Producent podaje, że najpierw stosujemy szampon 2-3 razy w tygodniu aby problemy zniknęły. U mnie było tak. Rzeczywiście na początku stosowałam go tak jak zaleca producent. Po pierwszym użyciu byłam mile zaskoczona jak fajnie moje włosy się prezentowały. Były dobrze oczyszczone, skóra głowy też, były sypkie i błyszczące. I co najważniejsze świeżość włosów została przedłużona właśnie o ten jeden dzień na którym mi zależało. Niestety po kilku umyciach czar prysł. Włosy znowu zaczęły się mocno przetłuszczać u nasady a zrobiły się bardzo suche i szorstkie na końcach. Zaczęły się również bardzo plątać i po każdym użyciu musiałam nanosić odżywkę, żeby jakoś wyglądały. Potem, więc zaczęłam go stosować tylko raz w tygodniu aż do skończenia tuby. Szampon jest z bardzo mocnym składem, dlatego bałam się zniszczenia włosów. Dodam jeszcze, że szampon dobrze się pieni, wystarczy niewielka ilość aby umyć włosy do ramion, jak moje. Szampon nie spowodował u mnie reakcji alergicznych skóry głowy, swędzenia bądź łupieżu. Podsumowując szampon nie zadziałał tak dobrze jak się spodziewałam a zapach ledwo pozwala oddychać. Nie kupię go więcej i niestety nie mogę polecić.