Uwielbiam retinol, to co robi z moją skórą. stosuję przez cały rok, już od kilku lat. Obecnie stężenia 1% od Basiclab wprowadziłam po 0,5% w wersji olejkowej tej marki.
-DZIAŁANIE: mniejsze stężenie nakładałam co drugi dzień. Nie powinnam tego pisać i przyznawać się do tego, ale wchodząc na wyższy poziom 1% nie wprowadzałam go stopniowo, a po prostu zastąpiłam mniejsze większym. Wiem, że tak nie powinno się robić i nie polecam nikomu, jednak muszę przyznać, że u mnie nie wywołał ten skok żadnych skutków ubocznych. Zero podrażnień, łuszczenia, czy choćby zaczerwienienia. Ale powtarzam jeszcze raz, nie róbcie tego w domu!!!!! Świadczy to jednak o delikatnym działaniu preparatu.
Ale jakże skutecznym działaniu. Po kilku miesiącach stosowania tego stężenia skóra jest bardziej wygładzona, sprężysta, poprawia się jędrność i elastyczność, koloryt również powoli się wyrównuje.
Oczywiście stosując retinol od dłuższego czasu te efekty nie są spektakularne, z resztą nie ma co się nastawiać, że kosmetyk wyczaruje nam wyprasowaną twarz. Jednak cierpliwość przynosi efekty i jesteśmy w stanie nieco pomóc naturze i opóźnić starzenie się skóry, a wieloetapowa pielęgnacja może przynieść zadowalające działanie.
Na stężenie 1% zdecydowałam się w okresie jesienno-zimowym by nieco wzmocnić siłę retinolu, w pozostałej części roku schodzę na niższe stężenie by z kolei pozwolić działać retinolowi i utrzymywać jego dobroczynny wpływ na moją cerę.
Oczywiście stosowanie filtra spf przez cały rok obowiązkowe i ja niżej niż 50 nie schodzę.
Nie można nie wspomnieć, że emulsja posiada również inne kluczowe składniki, które pozwalają skórze walczyć z czasem, a trochę ich tu jest (witamina c i e, kwas hydroksystearynowy, koenzyn Q10), do tego składniki łagodzące, wzmacniające skórę - chyba nie przesadzę jeśli powiem, że to serum jest wszechstronne.
KONSYSTENCJA : emulsja posiada lekką formułę o żółtej barwie. Szybko się wchłania i pozwala cieszyć się nawilżoną skórą. Można zostawić tak potraktowaną cerę bez dodatkowych kosmetyków. Nawet moja odwodniona skóra daję radę. Jednak na wszelki wypadek, ze względu właśnie na problem odwodnienia, zamykam pielęgnację produktem okluzyjnym.
- OPAKOWANIE: biała ceramiczna buteleczka wyposażona jest w plastikową pompkę, która się nie zacina i nie wypluwa kosmetyku, a idealnie dozuje na podłożoną dłoń. Niewielki otwór nie zatyka się, a całość chroni przeźroczysta, plastikowa zatyczka.
Naklejka solidnie przylega do opakowania. Na czerwonym tle zawarto wszelkie ważne informacje, natomiast szczegóły o działaniu kosmetyku znajdują się na tekturowym pudełku, w którym kupujemy serum. I zawsze też możemy posiłkować się stroną internetową producenta w tej kwestii.
Zalety:
- emulsyjna, lekko konsystencja
- dobrze nawilża
- nie podrażnia
- długotrwałe działanie
- wygładza
- uelastycznia
- ujędrnia
- funkcjonalne i miłe dla oka opakowanie