Balsamy do demakijażu

kosme.pl
Eeny meeny Gentle Make Up Remover Balm Łagodny balsam do demakijażu 100 ml

shewild
    9 listopada 2024 o 20:24
    Na dłuższą metę męczący, choć zmywa dobrze
    No nie, nie, nie, wciąż nie mogę się w pełni przekonać do marki Eeny Meeny. Jakoś w ciemno kupiłam kiedyś parę ich kosmetyków będąc przekonaną, że świetnie się dogadamy. Minimalizm, dobre składy, obiecane działanie - wszystko mi się podobało, ale po zużyciu tego oto balsamu moje zdanie o marce wciąż się nie polepszyło. No jest ok, raczej przeciętnie niż dobrze, i ten balsam nic w tym względzie nie zmienił. Za tę cenę (a jest raczej wyższa niż niższa) zdecydowanie nie warto. Zaskoczyła mnie konsystencja, która jest bardziej płynna niż stała. I to dosłownie zaskoczyła, bo przy pierwszym otwieraniu trzymałam słoiczek nieco przechylony i nagle poczułam, że balsam się po prostu wylewa. Ma on postać delikatnie lejącego kremu – gdy przechylimy opakowanie, zaczyna powoli się wylewać. Balsam ma beżowy kolor, coś jak pudding karmelowy. Ta lejąca konsystencja zmusza do sprawnego i uważnego nakładania, bo balsam po prostu spływa z palców. Całkiem przyjemnie masuje się nim twarz, balsam jest miękki i gładki, więc łatwo się rozpływa i tworzy olejową maskę na powierzchni skóry. Świetnie emulguje i za to duży plus. Nie ma problemów ze zmyciem resztek, od razu łączy się z wodą i powstaje biała emulsja, która pod wpływem ciepłej wody szybko się zmywa ze skóry. Po zmyciu jest ona miękka w dotyku i nic na niej nie czuć. Zapach – oj nie! Znowu podobna nuta zapachowa jak w wielu innych kosmetykach Eeny – taka olejowa, mdła, ktoś tu w recenzjach trafnie porównał ten zapach do surowego ciasta drożdżowego. O ile w kuchni ten zapach mi nie przeszkadza, tak w przypadku kosmetyku zupełnie mi nie pasuje. Słoiczek jest lekki, plastikowy, wygodny. Posiada pokrywkę ochronną. Mimo to jakoś zawsze tłuściła mi się nakrętka od wewnątrz i przyklejały się potem do niej wszelkie paprochy. To na pewno efekt tej luźnej konsystencji, bo często przy nabieraniu coś tam skapnęło czy zostało na krawędziach. Balsam w sumie nie jest zły jeśli chodzi o skuteczność działania. Dobrze oczyszcza, radzi sobie z większością makijażu i zanieczyszczeniami. Nie obkleja skóry, zostawia ją matową, ale miękką i delikatną w dotyku. Świetnie się zmywa i nie mam zastrzeżeń co do jakości mycia. Trochę jednak obciąża skórę mieszaną, przetłuszczającą się; gdy go używałam, to regularnie pojawiały mi się tu i ówdzie wypryski i bolące krostki. Gdy się skończył, problem zniknął, więc to ewidentnie jego zasługa. Balsam nie wysusza i nie podrażnia, to też mogę dodać do listy zalet. Według mnie cena jest przesadzona, normalnie ten balsam kosztuje ponad 60 zł, co nie przekłada się na jakość i przyjemność stosowania. Znam balsamy czy masełka do demakijażu, które kosztują połowę tej ceny, a są o niebo fajniejsze. Niczym mnie ten balsam nie ujął, choć sprawiedliwie staram się ocenić jego działanie, które jest akurat poprawne. Ja go niestety całościowo nie polecę, to mocny przeciętniak w tej kategorii.
    Shastaa
    26 sierpnia 2024 o 11:43
    Fajny
    Jest to po prostu fajny, poprawny produkt. W połączeniu z łagodnym żelem myjącym dobrze radzą sobie z makijażem, resztami pielęgnacji. Sam w sobie jednak nie tak łatwo domywa mocniejszy makijaż, u mnie problem jest czasem z tuszem i żelem do brwi. Ma trochę ciężką, gęstą konsystencje i nie sunie tak łatwo po twarzy przez co zdarza się ze ciągnie mi brwi które mają na sobie żel. Łatwo zmywa się z wodą i nie pozostawia tłustej warstwy. Jednak robi mi mgiełkę w oczach która domywa się dopiero żelem. No i opakowanie jednak nie jest zbyt higieniczne a do tego nie pozwala zabierać produktu w podróż bo jak tylko się przechyli to masełko się wylewa :( Zapach dla mnie jest bardzo przyjemny. Nie podrażnia.
    Zalety:
    • Nie podrażnia
    • Nie zapycha
    • Nie wysusza
    • Nie zostawia tłustej warstwy na skórze
    • Fajnie działa w połączeniu z żelem myjącym do twarzy
    Wady:
    • Nie domywa samodzielnie mocniejszego makijażu
    • Zostawia mgiełkę na oczach
    • Zbyt gęsta konsystencja
  • 6 lutego 2024 o 13:56
    Dobry jako pierwszy krok oczyszczania
    Balsam dobrze rozpuszczał mi makijaż. Stosowałam go jako pierwszy krok w dwuetapowym oczyszczaniu, ponieważ po użyciu czuć lekką tłustość i bałam się, że spowoduje u mnie zapychanie. W takiej formie sprawdził się dobrze. Nie powodował uczucia ściągnięcia, zostawiał po sobie nawilżenie. Do tego nie podrażniał mi oczu, więc jego działanie mogę ocenić na dobre. Produkt był dosyć wydajny, ponieważ wystarczyło wziąć małą ilość, by zmyć makijaż
    Zalety:
    • naturalny zapach
    • oczyszczanie
    xmdln
    22 września 2023 o 12:53
    W porządku, ale nie wybitny.
    Inspirowany koreańskimi masełkami i balsamami do demakijażu, produkt Eeny Meeny jest naprawdę spoko opcją na naszym rodzimym rynku. Jego konsystencja nie jest jednak typowa - to taki gęsty balsam, ale jednak płynny, nie jest to forma stała jak np. Heimish All Clean Balm czy Banila Clean It Zero. Na skórze topi się ładnie i daje sobie radę z makijażem, rozpuszcza go. Emulguje prawidłowo, ale jest dość tłuściutki na twarzy i trzeba go porządnie zmyć, a później użyć jeszcze pianki/żelu, bo inaczej zostanie lekka warstwa na skórze, która później może powodować zatkane pory. Balsam jest tańszy niż azjatyckie, ale chyba też mniej wydajny. Ja raczej nie kupię ponownie, ale uważam, że jest OK.
  • 23 kwietnia 2023 o 11:07
    Jak dla mnie najlepszy balsam na rynku
    Używam maseł i balsamów do demakijażu od dawna, bardzo lubię tę formę pierwszego etapu oczyszczania skóry. Niełatwo jest kupić balsam z dobrym składem, bez barwników i substancji zapachowych, a do tego w dobrej cenie. Ale ten od Eeny Meeny taki właśnie jest! Zamknięto go w klasycznym białym słoiczku o minimalistycznym designe. Jest o wiele większy niż inne balsamy i masła na rynku, a tym samym rzadziej trzeba pamiętać o uzupełnieniu zapasów. Marnujemy też mniej plastikowych opakowań – zdecydowanie na plus :). Balsam ma beżowy kolor i piękny, naturalny zapach, który mnie kojarzy się z ciastem drożdżowym. Jedynym minusem jest dla mnie konsystencja, która jest nieco zbyt płynna (jak miękkie, nieco rozpuszczone masło do smarowania chleba). Z tego powodu łatwo nabrać zbyt dużą ilość kosmetyku, a czasami zdarza się, że spływa z dłoni do umywalki – trzeba bardzo uważać. Poza tym balsam jest genialny! Ładnie domywa spf i makijaż (zaznaczę jednak, że na co dzień maluję się bardzo delikatnie), doskonale zmywa się wodą, nie zostawia ŻADNEJ tłustej warstwy, nie zapycha (a mam do tego tendencję). Ideał! Zdecydowanie przy nim zostaję, nawet pomimo nie do końca udanej konsystencji.
    Zalety:
    • doskonały, naturalny skład bez barwników i zapachów
    • przyjemny kolor i zapach wynikający z użytych składników
    • bardzo duża pojemność (nie trzeba co chwilę wyrzucać plastikowych słoiczków)
    • dobra wydajność
    • świetnie działanie: rozpuszcza makijaż, łatwo się zmywa, nie zostawia tłustej warstwy, nie zapycha
    • polska firma
    Wady:
    • nieco zbyt płynna konsystencja (spływa z dłoni)