Produkty pielęgnacyjne do włosów od Resibo zainteresowały mnie od razu jak pojawiła się zapowiedź nowej linii. Moje włosy są bardzo kapryśne: cienkie, suche na długości, przetłuszczające się przy skórze głowy, delikatne, z tendencją do puszenia i mocno plastyczne (wystarczy, że upnę je na chwilę w konkretny sposób i potrafią później trzymać kształt). Dlatego staram się im dostarczać różnych składników, a w świadomej pielęgnacji włosów, tak popularnej ostatnimi laty, szukam przede wszystkim lepszego poznania swoich włosów i nauczenia się co tak naprawdę lubią. I jak na razie marka Resibo dała mi się poznać od całkiem sympatycznej strony w tej kwestii.
Podoba mi się estetyka graficzna tej linii do włosów, raczej klasyczna i nie przekombinowana. Opakowanie jest całkiem wygodne, wykonane z miękkiego plastiku, ale niestety wydobywanie zawartości tak od połowy nie należy do najłatwiejszych. Ja już wtedy stawiałam butelkę na zakrętce żeby uniknąć frustracji podczas wyciskania ;)
Odżywka ma miły zapach, ale zupełnie nie umiem go określić. Przypomina mi jakieś perfumy, ale bez żadnego wyraźnie kwiatowego czy owocowego zapachu. W każdym razie dla mnie zapach jest przyjemny i na szczęście dość ulotny, nie zostaje na długo na włosach. Na minus dla mnie niestety konsystencja: lekki balsam w białym kolorze, na początku zapowiada się fajnie, ale najgorsze, że baaardzo się rozwadnia w kontakcie z wodą. Ledwo go wycisnę na mokrą dłoń, od razu robi się rzadszy i ciężko go sprawnie nałożyć na włosy, musiałam się tego nauczyć. Z włosów też potrafi spływać jeśli się weźmie za dużo odżywki, więc zalecam nakładać tylko taką ilość, która wystarczy na lekkie muśnięcie i otulenie pasm.
Za to działanie - piątka! Nie spodziewałam się niczego zaskakującego z racji tej wodnistej konsystencji, ale używana umiejętnie odżywka potrafi sporo dobrego. Przede wszystkim - naprawdę świetnie wygładza, zgodnie ze swoją nazwą. Po wyschnięciu włosy są przyjemnie sypkie, gładkie, miękkie w dotyku. Świetnie sunie po nich szczotka, są zupełnie nie splątane, łatwo je okiełznać. Odżywka bardzo dobrze sprawdziła się na moich cienkich włosach i myślę, że na takich ma właśnie okazję dobrze zadziałać, bo jest lekka i zupełnie nie obciąża. Według mnie ta odżywka świetnie sprawdzi się jako codzienny kosmetyk. Delikatnie nawilża, chroni przed wysuszeniem, bardzo dobrze zapobiega nadmiernemu puszeniu. Nie jest to odżywka, która odżywia i regeneruje; to raczej szybki sposób na wygładzenie i nabłyszczenie, ale nie ma co szukać w niej głębokiego działania.
Bardzo dobry kosmetyk, który faktycznie działa i robi to co ma w opisie. Świetna opcja na szybkie wygładzenie i nawilżenie włosów, idealna do szybkiego użycia, bo nie wymaga trzymania jej długo na głowie. Gdyby miała nieco bardziej przyjemniejszą konsystencję to nie wahałabym się jej dać pięciu gwiazdek, ale niestety ta lejąca i rzadka formuła nie należy do moich ulubionych. Mimo to warta wypróbowania, to naprawdę ciekawy produkt.