Moje wrażenia
Czy już pisałam, że kocham kosmetyki z witaminą C? No naprawdę – uważam, że to must have w każdej kosmetyczce! Tu piszę o rozświetleniu za ok 3 złote (w promocji).
Maska Bielenda Skin Clinic Professional z witaminą C to doskonałe rozwiązanie na poprawę kondycji cery pozbawionej blasku. Maska zawiera stabilną witaminę C, kwas ferulowy oraz ekstrakt z yuzu, które wspomagają rozjaśnienie, nawilżenie i odżywienie skóry. Po nałożeniu maski od razu czuć intensywne nawilżenie i świeżość. Skóra „piję” maskę. Produkt ten nie roluje się, co jest dużym plusem. Ja nakładam ją albo na noc albo w ciągu dnia zaraz po toniku, gdy wiem, że mam rano więcej czasu (np. pracuje w domu i nie muszę nakładać od razu makijażu). Tak samo wieczorem – myje się wcześniej i nakładam tę maseczkę kilkukrotnie – jest jej na tyle dużo, że spokojnie można tak robić. Wtedy wg mnie naprawdę można z niej wyciągnąć maksimum korzyści.
Cena i dostępność
Maska jest dostępna w naprawdę dobrej cenie, szczególnie na promocji w Rossmannie. Kupiłam ją za około 3 zł na promce.
Stosowanie
Maskę stosuję po prysznicu, nakładając ją na oczyszczoną skórę twarzy. Dzięki dużej ilości kremu w saszetce, aplikuję ją kilkakrotnie co jakiś czas, co daje mojej skórze możliwość maksymalnego nawilżenia.
Analiza składu
1. Aqua (Water) - Podstawa wielu kosmetyków, działa jako rozpuszczalnik (potrzebny).
2. Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil - Olej ze słodkich migdałów, intensywnie nawilża i odżywia (potrzebny, naturalny).
3. Coco-Caprylate/Caprate - Emolient pochodzenia roślinnego, który zmiękcza skórę (potrzebny, naturalny).
4. Propanediol - Nawilżający, poprawia przenikanie innych składników (potrzebny, syntetyczny).
5. Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil - Olej babassu, odżywia i nawilża skórę (potrzebny, naturalny).
6. Glyceryl Stearate - Emolient, stabilizator emulsji (potrzebny, syntetyczny).
7. Cetearyl Alcohol - Emolient i stabilizator emulsji (potrzebny, naturalny).
8. C10-18 Triglycerides - Emolient, nawilżający. (potrzebny, syntetyczny).
9. Potassium Cetyl Phosphate - Emulgator, stabilizator emulsji (potrzebny, syntetyczny).
10. Glycerin - Silnie nawilżający składnik (potrzebny, naturalny).
11. Terminalia Ferdinandiana (Kakadu Plum) Fruit Extract - Bogaty w witaminę C, działa przeciwutleniająco. (potrzebny, naturalny).
12. Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract - Ekstrakt z kurkumy, działa przeciwzapalnie (potrzebny, naturalny).
13. Citrus Junos (Yuzu) Fruit Extract - Ekstrakt z yuzu, rozjaśnia skórę (potrzebny, naturalny).
14. 3-O-Ethyl Ascorbic Acid - Stabilna forma witaminy C, działa rozjaśniająco (potrzebny, syntetyczny).
15. Ferulic Acid - Przeciwutleniacz, wzmacnia działanie witaminy C (potrzebny, naturalny).
16. Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil - Olej z nasion czarnej porzeczki, bogaty w kwasy tłuszczowe (potrzebny, naturalny).
17. Beta-Carotene - Przeciwutleniacz, prekursora witaminy A (potrzebny, naturalny).
18. Tocopherol - Witamina E, silny przeciwutleniacz (potrzebny, naturalny).
19. Beta-Sitosterol - Składnik roślinny, działa łagodząco. (potrzebny, naturalny).
20. Squalene - Naturalny składnik sebum, intensywnie nawilża (potrzebny, naturalny).
21. Ascorbyl Palmitate - Stabilna forma witaminy C (potrzebny, syntetyczny).
22. Glycine Soja (Soybean) Oil - Olej sojowy, nawilża i odżywia (potrzebny, naturalny).
23. Vegetable Oil - Olej roślinny, emolient. (potrzebny, naturalny).
24. Sodium Stearoyl Glutamate - Emulgator, stabilizator emulsji (potrzebny, syntetyczny).
25. Sodium Polyacrylate - Polimer, zagęstnik. (potrzebny, syntetyczny).
26. Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer - Stabilizator emulsji (potrzebny, syntetyczny).
27. Disodium EDTA - Konserwant, stabilizator (potrzebny, syntetyczny).
28. Potassium Sorbate – Konserwant (potrzebny, syntetyczny).
29. Sodium Benzoate – Konserwant (potrzebny, syntetyczny).
30. Ethylhexylglycerin - Konserwant, wzmacnia działanie innych konserwantów (potrzebny, syntetyczny).
31. Phenoxyethanol – Konserwant (potrzebny, syntetyczny).
32. Benzyl Alcohol - Konserwant, rozpuszczalnik (potrzebny, syntetyczny).
33. Parfum (Fragrance) - Substancje zapachowe (potrzebny, syntetyczny).
34. Hexyl Cinnamal - Składnik zapachowy (potrzebny, syntetyczny).
35. Linalool - Składnik zapachowy (potrzebny, syntetyczny).
36. Limonene - Składnik zapachowy (potrzebny, syntetyczny).
Podsumowując, maska ta ma więcej plusów niż minusów. Naprawdę jest skuteczna, fajna, tania, przyjemnie kremowa i jest made in Poland – za co duży plus ????
Zalety:
- Skuteczne nawilżenie i rozjaśnienie skóry.
- Niska cena, szczególnie w promocjach.
- Duża ilość kremu, umożliwiająca kilkukrotne aplikacje.
- Nie roluje się po nałożeniu.
- Poręczne opakowanie.
Wady:
- Składniki zapachowe mogą być drażniące dla wrażliwej skóry.
- Niektóre konserwanty mogą być potencjalnie drażniące dla bardzo wrażliwej skóry.