KWC LogobyWIZAŻ logo

Orbignya Oleifera Oil właściowości i zastosowanie

Olej z orzechów babassu, Olej babassu

ORBIGNYA OLEIFERA (BABASSU) SEED OIL, ORBIGNYA OLEIFERA SEED OIL, BABASSU (ORBIGNYA OLEIFERA) OIL, BABASSU OIL, BABASSU SEED OIL
Orbignya Oleifera Oil to olej otrzymywany z orzechów babassu, Orbignya oleifera, Palmae. Zawiera głównie glicerydy laurynowe, mirystynianowe i oleinowe kwasów tłuszczowych. Olej uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion - orzechów brazylijskiej palmy Cohune. Białe, miękkie masło o delikatnym, charakterystycznym zapachu. Zawiera około 70% lipidów, w tym dużą zawartością kwasu laurynowego i mirystynowego.

Działanie w kosmetykach

Olej babassu jest podobny w składzie do oleju kokosowego. Ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego masło idealnie topi się na ludzkiej skórze. Olej babassu bardzo szybko się topi na skórze i łatwo w nią wchłania, nie pozostawiając uczucia tłustości. Jest doskonałym emolientem, w kremach i mleczkach spełnia także rolę stabilizującą emulsję, zwiększa rozsmarowywalność surowca kosmetycznego. W produktach do pielęgnacji włosów olej babassu wnika w strukturę włosa i wygładza go, ułatwia rozczesywanie i zabezpiecza przed rozdwajaniem końcówek. Zmiękcza skórę, czyni ją delikatną i zabezpiecza przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Typ składnika

  • Substancja pochodzenia naturalnego
  • Substancja roślinna

Funkcja w kosmetyku

  • Emolient
  • Stabilizator emulsji
  • Substancja filmotwórcza
  • Substancja kondycjonująca
  • Substancja natłuszczająca
  • Substancja nawilżająca
  • Substancja ochronna
  • Substancja odżywcza
  • Substancja wygładzająca
  • Substancja zmiękczająca

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie