Olejki do włosów

Sesa Hair Oil in Lotion Olejek w balsamie do włosów

3 na 51 opinię

• 22 stycznia 2024 o 12:37
    Fajny, szybki produkt dla leniwych, ale nie pachnie zachęcająco.
    Stosowałam ten balsam głównie jako zastępnik odżywki, kiedy chciałam szybciej wyjść spod prysznica. Wówczas jest to dla mnie takie 2w1 na mokre włosy, bo nie spłukuję go i nie stosuję już po nim olejku. Jako sam olejek po tradycyjnej odżywce również jest zadowalający, nie obciąża włosów do takiego etapu prostych i przyklapniętych, a fajnie się po nim zawijają i błyszczą. Osobiście nie poleciłabym go stosować do olejowania włosów przed myciem, ponieważ wydaje mi się do tego niewystarczająco wydajny i nietworzący wystarczająco powlekającej warstwy przed intensywnym oczyszczaniem. Skład ma ładny, jak to Sesa. Widzę tu działanie oleju awokado, bo jest odpowiednio odżywczy, u mnie bardziej niż argan, a bez ekstremalnego obciążania, które bardziej przypisałabym makadamii. Do tego tradycyjna oliwa i migdał, którego działania na moich włosach zazwyczaj nie zauważam. Zestawy ziół indyjskich generalnie są uznawane za dobroć nad dobrociami i są świetne zwłaszcza dla skóry głowy - łagodzą, pobudzają porost, mogą pomóc na egzemę lub łupież - ale ja nie nakładam tego produktu powyżej uszu, więc u mnie mogą wpłynąć najwyżej na zwiększony połysk włosów i ich pogrubienie. Podobnie hydrolizowane białko grochu sprawdza się u mnie genialnie na dodanie włosiętom objętości. Pogrubia moje średnio cienkie pasma, a jednocześnie nie tworzy takiej mocno okluzyjnej warstwy, która by ten włos obciążyła. Mimo całego tego złota w składzie nadal ma dimetikon. Więc uwaga, jeśli ktoś szuka składów całkowicie opartych na ekstraktach i olejach. Konsystencję ma bardziej lejącą się niż gęstą, ale nie przecieka przez palce. Taka umiarkowana emulsja. Bardzo łatwo się nakłada na włosy i równie łatwo ją równomiernie rozprowadzić. Ja trochę ugniatam, żeby się lepiej wchłonęła. Niestety wonia przeokrutnie. Chwilowo, bo zapach nie utrzymuje się po wyschnięciu. Ale pachnie intensywnie plastikiem, a może nawet spaloną gumą. Mam wrażenie, że przeszedł zapachem opakowania, o ile to możliwe. Mówiłam, że czuć go tylko podczas aplikacji, ale uprzykrza mi to cały proces i chyba dyskwalifikuje ponowny zakup.
    Zalety:
    • wygoda w używaniu
    • może zastąpić z powodzeniem odżywkę
    • nie trzeba spłukiwać
    • nie obciąża
    Wady:
    • wonia
    • nie wygładza najmocniej