Szampon ten kupiłam trochę przypadkiem, bo nie miałam tego w planach. Szukałam pewnego szamponu babci Agafii, ale nie było, a ten wydawał się być całkiem podobny. Kosztował mnie 8 złotych z groszami za 350ml w drogerii Natura, więc bardzo przystępnie.
Zacznę od tego, że moje włosy są długie, całkowicie proste z natury, cienkie (ale dosyć gęste), przetłuszczające się u nasady, z tendencją do wypadania oraz suche i zniszczone na końcach. Trochę tego jest... Szampon Green Pharmacy przyciągnął mnie swoją obietnicą, że jest dla włosów tłustych u podstawy i suchych na końcach, czyli dokładnie do takich, jakie ja mam. No i zgadza się. Cudownie radzi sobie z dogłębnym oczyszczaniem skóry głowy i przedłuża świeżość włosów nawet o 2 dni, a to w moim przypadku już sukces. Delikatnie odbija włosy od nasady, dzięki czemu wydaje się, że jest ich więcej i niesamowicie mi się to przydaje, bo mam wiecznie przyklapnięte. Nie zauważyłam by powodował łupież i nie odczuwam żadnego swędzenia, ale zauważyłam, że o wiele mniej włosów mi wypada, więc jestem w szoku. Natomiast jeżeli chodzi o jego wpływ na całe włosy, to jest bardzo dobrze - po umyciu są czyste, sypkie, lśniące i w ogóle nie obciążone. Nie wysusza końcówek, a właśnie w jakiś sposób je wygładza i nie puszą się. Myję włosy raz na 2-3 dni, a czasami nawet raz na 4 dni i zdecydowanie mi to starcza odkąd mam ten szampon.
Konsystencja szamponu jest wodnista, ale nie na tyle by spływał nam między palcami. Koloru nie ma, a jest przeźroczysty. Pieni się bardzo dobrze, w bardzo krótkim czasie i nawet na mocno przetłuszczonych włosach. Nie potrzeba wiele by powstało dużo piany, ale jeżeli mamy bardzo przetłuszczone włosy, to polecam mimo wszystko umyć je dwa razy.
Zapach jest typowo ziołowy, więc jeżeli ktoś takich nie lubi to nie polecam. Mi osobiście się podoba i jest dla mnie przyjemny. Ruszając głową w ciągu dnia jest wyczuwalny, więc zdecydowanie zostaje na włosach.
Opakowanie to plastikowa, przeźroczysta butelka w ciemnym, brązowym kolorze, z zamknięciem typu zatrzask, które jest w kolorze ciemnej zieleni. Jest bardzo solidnie wykonana jako całość i nie zgniata się. Zatrzask zamykający nie pęka i nie odpada oraz bardzo dobrze trzyma, więc mamy pewność, że produkt się ze środka nie wyleje. Kształt butelki przypomina właśnie kosmetyk ziołowy, a początkowo na zakrętce jest przymocowana na gumkę recepturkę kartka z informacjami o szamponie. Wygląda to jak coś domowej roboty :D. Szata graficzna również kojarzy się z typowo ziołowym kosmetykiem. Pojemność to 350ml i dzięki swojej wydajności starcza na długo.
Zalety:
- Cena
- Dogłębnie oczyszcza skórę głowy
- Włosy są po nim czyste, sypkie i lśniące
- Wygładza suche i zniszczone końcówki
- Delikatnie odbija włosy od nasady
- Nie obciąża
- Nie powoduje łupieżu i swędzenia skóry
- Mocno i szybko się pieni
- Konsystencja
- Przyjemny, ziołowy zapach