Dobry przeciętniaczek.
Dostałam go zimą od koleżanki, która na stałe mieszka u Germańców. Podchodziłam do niego trochę jak pies do jeża, bo nie wierzyłam, że może zdziałać coś dobrego. Jestem osobą pracującą wśród masy rzeczy niesprzyjających zdrowej i zadbanej skórze dłoni - dezynfekuję i myję je kilkaset razy dziennie, często noszę talkowane rękawiczki, bo nie mam innego wyboru, myję naczynia ręcznie i już naprawdę nie chce mi się do tego zakładać rękawiczek, bo wśród całej gamy złych czynników to kropla w morzu. Dodatkowo - od lat jestem na etapie poszukiwania IDEALNEGO kremu do rąk, przejechałam się już na każdej chyba drogeryjnej marce, także po prostu myślałam, że o kant można go potłuc, jak większość.
Moje zdziwienie było dość duże.
Pachnie ślicznie - przynajmniej mnie ten zapach bardzo się podoba. Jest świeży, delikatny, wyczuwalny dość długo. W moje suche ręce ekstremalnie szybko się wchłania, potrzeba go niewiele do dobrego rozprowadzenia (bardzo ładnie się ślizga) i nie pozostawia tłustej warstwy. Po kilku minutach mogę bez niczego pracować na laptopie, założyć rękawiczki czy cokolwiek innego - szczerze nienawidzę tych warstewek pseudoochronnych pozostawianych np. przez czerwony krem garniera lub czerwony z Evree. Po prostu coś się we mnie gotuje, nie mogę wtedy nic zrobić przez bardzo, bardzo długi czas, bo moje ręce wydają się być wtedy bezużyteczne. Tutaj tego nie ma.
Bardziej zasadne jest, aby krem dla mnie miał większą zawartość mocznika niż 5%, lecz nie jest źle.
Po pierwszym użyciu (na bardzo spierzchnięte dłonie) odczułam ulgę. Dużą. Dodatkowo jest na tyle przyjemny w smarowaniu, że używałam go z chęcią i jakoś te moje dłonie czuły się inaczej, jakby w końcu coś piły. Początkowo nie zauważyłam wielkich efektów - ot, wiadomo, wchłonie się, to skórki nadal odstają, ręce nadal lekko zaczerwienione i może nie już tak dramatycznie spierzchnięte, ale cudów nie było. Przekonałam się do niego po dłuższym, chyba miesięcznym, stosowaniu - bo naprawdę działał bardzo dobrze! Skórki wokół paznokci w końcu były miękkie, dłonie się rozjaśniły i nie były już takie szorstkie i twarde. Mam też tendencję do twardnienia naskórka na bokach palców wskazujących - poradził sobie z tym znakomicie. Kiedy miałam dłuższe wolne od pracy i rąk tak bardzo nie maltretowałam, zaczęły w końcu wyglądać tak, jak chciałam, żeby wyglądały zawsze. Niestety, gdy wróciłam do pracy, jego działanie było bardzo poprawne, lecz nie powalało na kolana.
W ogólnej ocenie to nie jest to, czego oczekuję tak do końca, bo potrzebuję nieco większej regeneracji i zwyczajnie mocniejszego nawilżenia - gdyby była wersja z 10 - 15% mocznika to myślę, że byłby to strzał w 10. Moje ręce są zwyczajnie zbyt przesuszone. Jednak za konsystencję i wchłanianie bije chyba wszystko to, co do tej pory stosowałam, na głowę. Serio! Dla mnie jest cudowny.
W porównaniu do innych kremów o podobnej konsystencji jest bezkonkurencyjny, jeśli chodzi o nawilżenie - żaden z tych lekkich, które stosowałam do tej pory nie dał mi tego efektu. ŻADEN. A na drogeryjnych półkach, ani też nawet aptecznych , nie ma takiego drugiego kremu który by mu pod tym względem dorównał (porównując po konsystencji oczywiście i braku tej wnerwiającej woskowej warstwy na dłoniach).
NIe zrażajcie się, że nie ma po nim początkowo jakichś większych efektów - ja do niego przekonałam się po zużyciu ok. 1/3 opakowania, może trochę mniej. A stosowałam go kilkanaście razy dziennie.
Warto zaznaczyć, że jest szalenie wydajny - objętość ziarnka groszku wystarczy na nasmarowanie dokładnie dwóch dłoni. Pierwsze opakowanie zużywałam całą zimę, a dostałam go wczesną jesienią. TUbka też higieniczna, do końca nie zepsuło się zamknięcie, nic też na nim specjalnie się nie osadza.
Minusem jest jednak to, że po kilku dniach bez niego (relatywnie krótki czas) cały efekt znika... Poza stwardniałymi bokami palców.
Ja polecam, choć nadal szukam czegoś idealnego, co zadziała nieco szybciej, ale konsystencję i wykończenie będzie miało dokłądnie tą samą!