Pewnego dnia postanowiłam sprawić sobie prezent i kupilam boxa z miniproduktami w Super-Pharm. Kosztował mnie 149 zł i zawierał kilkanaście kosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała. Mój demakijaż jest dwuetapowy, zawsze na początku używam olejku bądź micelu, a resztki domywam pianką lub właśnie żelami. Mam cerę mieszaną, ale odwodnioną i podatną na ściągnięcie. Jest też wrażliwa.
Moje opakowanie to miniatura o pojemności 55 ml. To zwykła, plastikowa tubka zamykana na klik. Plastik dobrej jakości, półprzezroczysty, więc widać, ile nam jeszcze produktu zostało. Ogólnie fajnie, że marka pomyślała o takiej pojemności, bardzo dobra do sprawdzenia produktu. Można go kupić w wersji 200 ml oraz 400 ml. Jest też dostępny refill, co jest super opcją dla wiernych fanów tego produktu.
Żel jest bezbarwny i pachnie świeżo, ale tak bardzo subtelnie, niemal niewyczuwalnie. Konsystencja żelowa, raczej rzadka niż gęsta, ale w odpowiednim stopniu. Nie przelewa się przez palce, nie ucieka z dłoni. Bezproblemowo przenosi się na skórę i szybko spienia. Ilość piany jest umiarkowana, powiedzmy, że wystarczająca. Piana nie znika szybko ze skóry, ale jak już chcemy ją zmyć, to schodzi sprawnie. Wydajność wygląda mi na bardzo dobrą, nie musiałam używać dużo produktu, chociaż zawsze myję twarz dwukrotnie. Ceny, w zależności od miejsca, są bardzo różne. Za pojemność 200 ml trzeba w chwili obecnej zapłacić mniej więcej 40 zł. Nie jest to najniższa kwota.
Używałam go wyłącznie wieczorem, po wstępnym oczyszczeniu skóry płynem micelarnym. Mogę powiedzieć, że doskonale domywał resztki zanieczyszczeń, kolorówki czy kremów z filtrem. Czułam, że zostawia skórę naprawdę czystą i odświeżoną. Poza tym jak na swoją moc jest dość łagodny. Nie zapchał mnie ani nie podrażnił. Nie wysusza skóry. Po myciu czułam delikatne, dosłownie minimalne ściągnięcie. To uczucie było na tyle dyskretne, że nie zaliczam tego do minusów, po prostu wspominam jako ciekawostkę. Od tego typu produktów oczekuję również delikatnego traktowania moich oczu, które są wrażliwe. Na szczęście nic im złego nie zrobił, nie szczypał, nie powodował łzawienia ani pieczenia. Przyjemny to produkt, dobry właśnie do cer mieszanych i tłustych. Ja chyba jednak, ze względu na cenę nie sięgnę po niego ponownie.
Zalety:
- doskonale oczyszcza
- nieźle się pieni
- łatwy w aplikacji
- nie podrażnia
- nie szczypie w oczy
- nie wysusza
- bardzo subtelny zapach
- wydajny
- różne pojemności do kupienia