Lovely Sweet Kissing Powder Ultra Matte Skin, Bamboo Loose Powder to puder, który zwrócił moją uwagę obietnicą matowego wykończenia. Jako posiadaczka cery mieszanej, której strefa T często się przetłuszcza, a policzki są suche, liczyłam na puder, który skutecznie zmatowi strefę T, a jednocześnie nie podkreśli suchych miejsc na twarzy.
Puder znajduje się w plastikowym słoiczku z sitkiem, które umożliwia dozowanie odpowiedniej ilości produktu, choć trzeba przyznać, że brak blokady sitka może być problematyczny.
Konsystencja pudru jest bardzo drobno zmielona, przez co aplikuje się go z łatwością. Produkt jest lekki, przyjemny w dotyku, a aplikacja nie sprawia żadnych trudności – zarówno pędzlem, jak i gąbeczką. Po nałożeniu na skórę, puder dobrze stapia się z podkładem, nie zostawiając smug ani białych plam. Posiada transparentną formułę, która nie zmienia koloru skóry ani podkładu.
Efekt, który daje, jest zdecydowanie matowy, ale nie przesadnie suchy. Mat utrzymuje się przez kilka godzin, ale w mojej strefie T, która ma tendencję do przetłuszczania się, zaczynają pojawiać się oznaki błyszczenia po około 3 godzinach, co zmusza mnie do poprawek. W porównaniu do innych pudrów, które zmatowiają na dłużej, Lovely Sweet Kissing Powder wymaga częstszych poprawek, zwłaszcza w gorące dni. Mimo to, efekt, który daje na początku, jest naprawdę ładny i naturalny.
Na suchych partiach twarzy puder sprawdza się o wiele lepiej. Nie podkreśla suchych skórek, a skóra nie wygląda na przesuszoną. Jednak warto pamiętać, że jeśli skóra nie jest odpowiednio nawilżona, puder może delikatnie podkreślić wszelkie suche miejsca. Dlatego przed jego aplikacją należy pamiętać o dobrym nawilżeniu skóry.
Jest to produkt, który sprawdzi się na początku dnia, ale dla osób szukających pudru o długotrwałym matowieniu może okazać się niewystarczający. Wciąż uważam, że jest to produkt wart wypróbowania, jeśli nie zależy Ci na pełnej trwałości efektu matu przez cały dzień.
Zalety:
- matowe wykończenie
- przyzwoite wygładzenie
- transparentność
Wady:
- Krótki czas matowienia
- może wysuszać
- opakowanie
- Trwałość